Linia energetyczna a drzewa - kto, na jakiej podstawie i za

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Mogilanka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 gru 2009, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Linia energetyczna a drzewa - kto, na jakiej podstawie i za

Post »

Nie znalazłam nic w wyszukiwarce, więc postanowiłam napisać o swoim problemie. Jeśli wybrałam zły watek, to proszę moderatora o przeniesienie. Wiem, że problem jest stary, wiem, że wszystko zależy od dobrej woli, a jeśli w zakładzie energetycznym jej nie ma, to nie będę kopała się z koniem. Uzyskane przeze mnie informacje są sprzeczne ;:223 Jedni mówią, żeby zwrócić się na piśmie, inni, że mam sobie wynająć firmę, a oni (zakład energetyczny) łaskawie wyłączą prąd. Skutek, jak sądzę, będzie ten sam - czyli koszty podcięcia gałęzi moich sosen będę musiała pokryć sama :evil: Najbardziej denerwuje mnie ta absolutna dowolność interpretacji wątpliwych przepisów i brak kompetencji, ale ja nie o tym, bo chcę zapobiegać problemom, a nie rozwiązywać je jak już się pojawią (mam na myśli minioną zimę, kiedy drzewa łamały się i zrywały linie, a ludzie przez wiele dni nie mieli prądu).
Czy moglibyście polecić mi kogoś z okolic Skawiny, Mogilan, Świątnik Górnych, Myślenic do podcinania sporych sosen, ale bez przesady ok.10 m. Najlepiej, aby był to ktoś dysponujący nie tylko drabiną i piłą, bo wszak najbezpieczniej i najwygodniej zrobić to z wysięgnika koszowego. Może ktoś zechce podzielić się jak poradził sobie z takim problemem :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Linia energetyczna a drzewa - kto, na jakiej podstawie i za

Post »

Nie wiem czy to Ci coś wyjaśni, ale u mnie też podcinano gałęzie drzew wzdłuż lini energetycznej - robił to sam ZE, nie wchodząć na tereny prywatne, a tylko od ulicy. Mieli taki wóż z wysięgnikiem i cięli na ile starczyło tego wysięgnika... Jak chcielismy , żeby podcieli nam gałęzie orzecha (między którymi przechodził przewód zasilający do naszego domu) to powiedzieli, ze nie mogą, ale "za drobną opłatą" ;) i korzystając z ich drabiny (bo wyższa) jeden z panów przyszedł i troche nam gałęziory podciął.
Niestety nie wiem jakie przepisy regulują te sprawy, ale masz rację - bardzo dużo zależy od dobrej woli i człowieka...
Mogilanka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 gru 2009, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie, aby podciąć drzewa niestety nie da się tego zrobić z ulicy, a wjazd "Stara", bo zazwyczaj na takim samochodzie są zamontowane wysięgniki z koszem, którymi dysponuje Zakład Energetyczny, to ekwilibrystyka granicząca z cudem. Coraz bardziej skłaniam się do poszukania kogoś, kto zrobi to prywatnie, zwłaszcza, że dysponuję sporą drabiną i potrzebnymi narzędziami, ale jak na razie, chętnych brak. A podobno mamy bezrobocie ...
farmkam
50p
50p
Od: 18 lut 2011, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W moim przypadku pracownicy energetyki grzecznie sie zapytali czy mogą zagrazajace gałęzie usunąć,lub czy ja mógłbym to zrobić, ostatecznie jako ze praca pilarką nie sprawia mi większych trudności zgodziłem sie na drugą opcję, po czym poinformowali mnie w jakich godzinach będzie odłączony prąd.
Pozdrawiam Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”