W Adrillowym ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Adrilla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2010, o 16:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

W Adrillowym ogródku

Post »

Witam wszystkich serdecznie!
Wasze forum podczytuję już od dłuższego czasu, gdyż jest dla mnie niewyczerpanym źródłem wiedzy na tematy wszelakie związane z ogrodnictwem. Dziś "z pewną taką nieśmiałością" postanowiłam z uczestnictwa biernego przestawić się na czynne, zatem nie wypada się z grubsza nie przedstawić :)

Trochę danych techniczno-historycznych na początek :) :
Otóż ogródek mój, a gwoli ścisłości mój i moich rodziców, zaczął na dobrą sprawę powstawać 3-4 lata temu, po ukończeniu budowy domu. Początki, jak chyba u niemal wszystkich, nie były łatwe. Działka znajduje się na fragmencie odrolnionego pola, które zostało uprzednio wyjałowione do cna - jedyne co chciało rosnąć na początku to perz. Obecnie nie jest już tak tragicznie, nawet całkiem znośnie jak na piasek + glinę :) Powierzchnia nie jest zbyt duża (około 1000m2), z czego połowa to mały sad i warzywnik, reszta to część użytkowa i ozdobna.

A poniżej zamieszczam kilkanaście zdjęć (z góry przepraszam za jakość niektórych) z lat poprzednich oraz tegorocznej wiosny :)

- Rabatka różano-hortensjowa 2 lata temu (przepraszam za mało reprezentacyjny element psiej anatomii w kadrze :]):
Obrazek

I ta sama rabatka zeszłego lata:
Obrazek

Różyczka herbaciana pnąca:
Obrazek

Białe datury i wiszące pokrzywce:
Obrazek

Rabatka kwiatowa:
Obrazek

Wiciokrzewy przysłaniające szopkę (co roku trzeba je mocno ciąć, bo rosną jak szalone):
Obrazek

Perukowiec na tle pnącej różyczki porastającej ganek (również wściekle się rozrastającej :]):
Obrazek

W której to różyczce zeszłej wiosny postanowiły zamieszkać ciernióweczki (i wcale nie przeszkadzało im to, że metr od ich gniazdka znajdują się drzwi wejściowe do domu):
Obrazek

Rabatka kwiatowa przy warzywniku (w tle widać nieokiełznany koper ;))
Obrazek

Skalniaczek przy mini oczku wodnym:
Obrazek

A tu szarotka na tymże skalniaczku:
Obrazek

I kilka tegorocznych marcowych krokusków:
- W Pickwicku wylądowali Obcy
Obrazek
Obrazek

- I w Tricolorze
Obrazek

- Pąk Fuscotinctusa
Obrazek

- Fuscotinctus już otwarty i przyjmuje gości ;)
Obrazek

- Równie gościnna Joanna d'Arc
Obrazek

- I kępka Romance
Obrazek

Ufff...Mam nadzieję, ze nie przedobrzyłam z tą ilością zdjęć? Muszę się jeszcze sporo nauczyć nt. zwyczajów jakie tu u Was panują :]
Mam nadzieję, że uda mi się zadomowić.
Jeszcze raz witam wszystkich i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Re: W Adrillowym ogródku

Post »

Witaj
Przepiękne kwiatki i jak kolorowo było-różyczka herbaciana niesamowita ;:138
No i wiosna też była śliczna krokusiki się spisały :P
My lubimy zdjęcia i to w dużej ilości więc może parę widoczków działeczki :heja
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Re: W Adrillowym ogródku

Post »

Dzień dobry :)
Bardzo przyjemny ogród prowadzony w wiejskim stylu, kolorowy, ciepły, troszkę "nieuczesany". Piękne pnące róże i hortensje. Podoba mi się.

Pozdrawiam.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”