Czy to dobrzy dla siebie sąsiędzi?
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy to dobrzy dla siebie sąsiędzi?
Nie mam pewności czy por i czosnek mogą być uprawiane na zagonku wspórzędnie. Nie znalazłem na razie nigdzie takiej możliwości. Na pewno można uprawiać por i seler, a czy czosnek razem na zagonku z porem?
Pamiętajcie o ogrodach...
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
Re: Czy to dobrzy dla siebie sąsiędzi?
Zenon,czosnek z porem odpada.Ja nigdy nie sadziłam ich razem w pobliżu.Czosnek posadzę do tunelu z pomidorami i papryką.
Por i seler,jak najbardziej
Por i seler,jak najbardziej

Pozdrawiam,Asia
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Hm, zastanawiam się co na tym zagonku w tym samym czasie posiać
Jakie warzywo -plon mogło by przypasować, najpóźniej do końca lipca, prawdopodobnie będzie plon. A jak sąsiadują u Ciebie pomidory z czosnkiem?

Pamiętajcie o ogrodach...
A cebula i czosnek jest OK ?
W/g książki "Biodynamiczna uprawa roślin w ogrodzie działkowym" czosnek działa korzystnie na: róże, pomidory, ziemniaki i drzewa owocowe,
a cebula na pory i marchew. Również pory i marchew oddziaływują korzystnie na cebulę.
Cebula i czosnek niekorzystnie działa na groch i fasolę.
a cebula na pory i marchew. Również pory i marchew oddziaływują korzystnie na cebulę.
Cebula i czosnek niekorzystnie działa na groch i fasolę.
Pozdrawiam Wojtek
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Warto jeszcze pomyśleć co było na danym miejscu uprawiane w poprzednich latach.
Dobrym sąsiadem porów jest marchew - jeżeli musisz ,,zejść" z plonem w lipcu to niestety będzie to trudne. Cebula działa korzystnie zarówno na marchewkę jak i na pietruszkę. Czosnek i cebula nie powinny być uprawiane po sobie
Dobrym sąsiadem porów jest marchew - jeżeli musisz ,,zejść" z plonem w lipcu to niestety będzie to trudne. Cebula działa korzystnie zarówno na marchewkę jak i na pietruszkę. Czosnek i cebula nie powinny być uprawiane po sobie