Zachowuję wszelką ostroźność podczas zabiegów przesadzania, podczas moczenia nie stosuję tej samej wody, osłonki w których moczę są myte i suszone nim zaczynam podlewać drugiego. Podlewam wodą przegotowaną i odstałą, gdy tego widocznie potrzebują, gdy doniczka jest leciutka, a korzenie całkowicie białe, średnio co 2 lub 3 tygodnie zimą, wszystko zależy czy podłoże jest jeszcze od producenta czy z O_S, wszystkie storczyki zaraz po przekwitnięciu mają zmieniane podłoże na grube z O_S.
Problem w tym, że nic nie pomaga, a choroba przenosi się z jednej rośliny na drugą i dotyczy tylko falenopsisów. Pierwszy chory storczyk został odizolowany, ale to jak widzę było bez znaczenia, bo zdrowe, pięknie kwitnące storczyki, które były na parterze i nie miały wcześniej kontaktu z chorą rośliną, po jakimś czasie miały i mają, bo rozwój tego trwa, te same objawy, co pierwszy.
Najpierw usunęłam wszystko co chore, zrobiłam moczenie w topsin i wsadziłam do nowego podłoża, lecz na drugi dzień, te korzenie które wyglądały na zdrowe zgniły, jak choroba rozniosła się na kolejne to wszystkie chore korzenie usuwałam, to co zostało moczyłam w miedzianie lub topsinie lub alert i rośliny pozostawiłam bez podłoża, w tym czasie też na liście zastosowałam ASAHI SL, po jakimś czasie większość liści straciła jędrność, niektóre te najstarsze zżółkły, ale pojawiły się nowe korzonki i listki, ale znowu problem, bo wczoraj jak zrosiłam stare i nowe korzenie wodą to niektóre stare znowu zaczęły gnić, więc wycięłam wszystko, pozostawiając tylko te zupełnie nowe.
Kilka phalaenopsis jak na razie wygląda zdrowo, lecz obawiam się, że to tylko kwestia czasu.
Przeszukałam internet, książki, pytałam zawodowych ogrodników i nikt nie wie co im dolega i jak temu zapobiegać.
Może ktoś z Was spotkał się z takim problemem, bo nie ukrywam, że jestem już załamana.
Wklejam zdjęcia, dodam jeszcze, że latem miałam atak wciornastków i przędziorków.
Same korzenie i liście wyglądają zdrowo, oglądam je teraz codziennie, i jak pisałam zgnilizna pojawia się nagle i nie ma znaczenia czy podłoże jest suche czy świeżo po moczeniu.