Przepis na czerwone wino
Przepis na czerwone wino
Szanowni Państwo.
Szukam dobrego przepisu na czerwone wino z jeżyn.To wino ma być półwytrawne.Serdecznie z góry dziękuję.
Marek
Szukam dobrego przepisu na czerwone wino z jeżyn.To wino ma być półwytrawne.Serdecznie z góry dziękuję.
Marek
-
- ---
- Posty: 1818
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Przepis na czerwone wino
Witam na forum.
Marku to od ilości cukru zależy jakie wino Ci wyjdzie.Wytrawne,połwytrwane czy też mocne -deserowe(moje ulubione zresztą).Od ilości alkoholu zalezy też przechowywanie i okres przydatności.tylko wina mocne i średniomocne wytrzymują wiele lat.Ja mam osobiście roczniki piecio-szescioletnie.
Do rzeczy.
Weź wszystkie te owoce co masz(nie mogą być brudne,spleśniałe czy też niedojrzałe).Zgnieć je wszystkie ręcami na miazgę dodając do tego ok.2 kg cukru.Wlej wodę przegotowaną koniecznie i do słoja.Nie myjąc wcześniej owoców nie musisz dodawać drożdzy.
Przykład:
5-7 kg owoców
20-25 litrórw wody
5 kg cukru
balon szklany 34l.
Bierz tak jak ja na smak.Jak pasuje to nie do dawaj więcej cukru,jak kwas to wsypuj cukier.(nie na raz -etapami)
Wazne również przy winie aby na czas przecedzać wino.Pierwszy raz po około 3 tygodniach.
Moim zdaniem dobre wino to jest po pięciu ściąganiach i po około 3 miesiącach od daty produkcji.Do tego czasu(90-100 dni)p powinno się ładnie wyklarować i przestać,,pracować''.
Powodzenia w tej fajnej sztuce jakiej jest winiarstwo.

Marku to od ilości cukru zależy jakie wino Ci wyjdzie.Wytrawne,połwytrwane czy też mocne -deserowe(moje ulubione zresztą).Od ilości alkoholu zalezy też przechowywanie i okres przydatności.tylko wina mocne i średniomocne wytrzymują wiele lat.Ja mam osobiście roczniki piecio-szescioletnie.
Do rzeczy.
Weź wszystkie te owoce co masz(nie mogą być brudne,spleśniałe czy też niedojrzałe).Zgnieć je wszystkie ręcami na miazgę dodając do tego ok.2 kg cukru.Wlej wodę przegotowaną koniecznie i do słoja.Nie myjąc wcześniej owoców nie musisz dodawać drożdzy.
Przykład:
5-7 kg owoców
20-25 litrórw wody
5 kg cukru
balon szklany 34l.
Bierz tak jak ja na smak.Jak pasuje to nie do dawaj więcej cukru,jak kwas to wsypuj cukier.(nie na raz -etapami)
Wazne również przy winie aby na czas przecedzać wino.Pierwszy raz po około 3 tygodniach.
Moim zdaniem dobre wino to jest po pięciu ściąganiach i po około 3 miesiącach od daty produkcji.Do tego czasu(90-100 dni)p powinno się ładnie wyklarować i przestać,,pracować''.
Powodzenia w tej fajnej sztuce jakiej jest winiarstwo.


- Kryniu
- 10p - Początkujący
- Posty: 19
- Od: 8 lut 2010, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Częstochowa
Re: Przepis na czerwone wino
Może ta strona Ci pomoże http://tobajer.w.interia.pl/Wina/wino_kroki.html
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 5
- Od: 25 kwie 2010, o 23:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kartuzy - Kaszuby
Re: Przepis na czerwone wino
Jeśli chcesz zrobić wino z jeżyn, to skorzystaj z przepisów ze strony zapoznaj się z regulaminem, szarotka66- to po pierwsze. Po drugie, ja nie radziłbym Ci robić wina na drożdżach dzikich, tych które występują na owocach.
Zrobić wino półwytrawne najprościej to przeprowadzić fermentację z taką ilością cukru by osiągnąć planowaną moc, potem zasiarkować i dosłodzić.
Na marginesie, moim zdaniem jeżynowe wytrawne lub półwytrawne to nie to. Ja robię słodkie lub półsłodkie.
Pozdrawiam
Karol
Zrobić wino półwytrawne najprościej to przeprowadzić fermentację z taką ilością cukru by osiągnąć planowaną moc, potem zasiarkować i dosłodzić.
Na marginesie, moim zdaniem jeżynowe wytrawne lub półwytrawne to nie to. Ja robię słodkie lub półsłodkie.
Pozdrawiam
Karol
I know it's only rock and roll, but I like it