Zielone pędy u roślin tarasowych zimą
- Janek
- Przyjaciel Forum
- Od: 21 paź 2006, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zielone pędy u roślin tarasowych zimą
Moje roślinki w doniczkach, które przechowuję w piwnicy, wypuszczają zielone pędy... co mam zrobić są to: męczennica, datura i fuksja na pieńku(ma nawet pączki kwiatowe). Pomocy!
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
To oznacza tylko jedno - rośliny zakończyły okres bezwzględnego spoczynku, a ponieważ w pomieszczeniach jest za ciepło rozpoczęły wegetację.
W przypadku męczennicy i fuksji trzeba je wynieść na światło w miarę możliwości w jak najchłodniejsze miejsce.
Co do datury to się nie wypowiadam bo nie mam jej i nigdy nie uprawiałam.Ale wyłamywanie zielonych pędów nie wydaje mi się dobrym sposobem. Roślina jeśli zaczęła wzrost to za 2 tygodnie wybiją następne pąki śpiące i co?
W przypadku męczennicy i fuksji trzeba je wynieść na światło w miarę możliwości w jak najchłodniejsze miejsce.
Co do datury to się nie wypowiadam bo nie mam jej i nigdy nie uprawiałam.Ale wyłamywanie zielonych pędów nie wydaje mi się dobrym sposobem. Roślina jeśli zaczęła wzrost to za 2 tygodnie wybiją następne pąki śpiące i co?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2007, o 18:17
przede wszystkim rośliny muszą być w pomieszczeniu widnym o niskiej temp ,ogranicz podlewanie do minimum i nie stosuj nawozów podcczas zimowego spoczunku.Problem z Daturą zawsze występuje gdy przechowujesz ją w domowych warunkach postaraj się już od lutego dostarczyc jej więcej światła np jak najbliżej okna a w dni pochmurne doświetlaj idealnie jest kupić do tego celu specjalne żarówki. 

Ogrodnik
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie w piwnicy stale wybijały fuksje. Nic nie robiłam do lutego, a potem te nowe przyrosty skracałam do pierwszej nowej /bladej / pary liśći. Wystawiałam w cieplejsze miejsce- roślina się stopniowo aklimatyzowała i potem już wolniej następowały normalne przyrosty. Tak robiłam z własnymi kwiatami...nowe blade przyrosty i tak trzeba potem przyciąć , bo są wyciągnięte...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A co proponujecie zrobić z moją datura. Pisałem tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=285
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2007, o 18:17
Ta mniejsza wygląda nieźle ale ta większa to mały koszmarekErazm pisze:A co proponujecie zrobić z moją datura. Pisałem tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=285

Ogrodnik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogrodniku proszę o udzielenie jeszcze jednej odpowiedzi w tej sprawie w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=49177#49177
Pozdrawiam Andrzej.
- karolina7787
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 mar 2007, o 19:30
Na dwór
Jest na tyle ciepło na dworze że bez obaw można je wystawic na dwór.