Linia wysokiego napięcia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Linia wysokiego napięcia

Post »

Witam!
Mam taki problem.Blisko działki ,którą chcę kupić stoi słup linii wysokiego napięcia.
Przy działce jest pole na którym przebiega ta linia.Następny słup stoi juz daleko.
Czy ktos wie czy obecność takiej linii jest szkodliwa?Okoliczni mieszkańcy mówią że nie ,ale nie jestem pewna.
Proszę o wyrażenie swojej opini.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49

Re: Linia wysokiego napięcia

Post »

sama chciałam kiedyś sprzedać działkę na której taki slup stoi i przyjęchał elektryk i powiedział ze to jest szkodliwe i po wielu latach może się dopiero coś pokazać tzn jakież problemu ale nie jestem pewna i nie chce zeby moja opinia zaważyła na tym czy kupisz czy nie :wink:
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

anulka pisze:Blisko działki ,którą chcę kupić stoi słup linii wysokiego napięcia(...)
Kluczowe dla sprawy jest jak blisko i jakie jest napięcie ( potrzebne są dane w m i kV).

Ale i tak będzie miało to wpływ na obniżenie wartości działki z przyczyn "psychologicznych" - ja na przykład takiej nieruchomości bym nie kupił.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Wam za Wasze zdania w tej sprawie.Rzeczywiście widok takiego słupa i kabli nie jest szczególny.Szukałam na róznych forach cos o szkodliwości i zdania są podzielone,ale lepiej na zimne dmuchać :wink:
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mieszkam przy takim słupie :roll: Przebiega przez moją działkę. Czy jego widok jest odpychający? Przyzwyczaiłam się... Nie zmienia to faktu, że ograniczone są możliwości budowania domu i stawiania różnych obiektów przy takiej linii - musi być zachowana odpowiednia odległość ( chyba 20 m dla domu, ale nie jestem pewna). Podobnie z sadzeniem wysokich drzew trzeba uważać...
A wpływ na zdrowie? Trudno ocenić . Mam nadzieję, że nie będzie skutków w przyszłości :twisted:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Donneczka
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 00:15

Post »

Też mieszkam przy takim słupie od ponad 30 lat i jak na razie mam sie wspaniale :D
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p
Od: 25 sty 2010, o 19:13

Post »

Anulka, jesteś pewna,że to faktycznie jest słup wysokiego napięcia? (ogromny słup na trzech solidnych nogach). To faktycznie bym sie nie zdecydowała. Ale jeśli to są kable średniego lub niskiego napięcia to czemu nie :?: W zalezności od innych okoliczności. Średnie i niskie raczej nie są szkodliwe.
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

Ja również mieszkam w odległości ok.40m, od linii wysokiego napięcia.Naprawdę wysokiego,bo jego wartość to ~220kV(220 tyś.woltów),wielkie słupy z czterema podporami .Występują następujące utrudnienia:
-słaby zasięg telefonii komórkowej
-w przypadku mgły ,silne" buczenie" linii
- zakłócenia odbioru telewizji naziemnej
- estetyka
- wydaje mi się,że w przypadku złamania się słupa, spadłby na budynek.
Jedynym plusem jest doskonałe zabezpieczenie odgromowe.Pioruny uderzają w linię odgromową sieci.
Jeśli chodzi o zdrowie to nie wiem.Działka między moją, a słupem jest od kilku lat do sprzedania.Brak nabywców.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Na 100% jest to słup wysokiego napięcia.Faktycznie będąc tam słyszalne było ''buczenie linii''.
Czytając w necie rózne wypowiedzi nie ma udowodnionych na 100% skutków ubocznych na nasze zdrowie ,ale zaobserwowano u ludzi mieszkających przy takich słupach większą zachorowalność na białaczki :?
Dalej szukam jakiegoś sensownego domu,ale to w moim mieście graniczy z cudem.Zawsze cos nie tak :|
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To ja muszę sprostować :oops: Mam chyba słup średniego ( nie wysokiego) napięcia..
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”