Sosnowo-azaliowy zakątek
Sosnowo-azaliowy zakątek
Witam wszystkich, śledze z uwagą forum od niedawna i postanowiłem podzielic sie kilkoma zdjeciami z mojego niewielkiego ogródka. Dla mnie jesień jest fascynujaca dzięi bajecznym kolorom roślin - uwielbiam zwłaszcza Ophira, który przez całą wiosnę do czerwca był zieloniutki, aby teraz przybrać barwę złotą - podobno najjaśniej i najpiękniej wygląda zimą - obiecuje dodac jego fotki gdy tylko spadnie śnieg:) 

- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witaj na forum:-). Wklejaj zdjęcia i pokazuj swoje piękne kolory w jesiennym ogrodzie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- TAJGA 2008
- 1000p
- Od: 5 sie 2008, o 09:44
Dziękuję za miłe powitanie, dorzucam zdjęcia z początków, zwłaszcza, że moja przygoda z ogródkiem zaczęła sie niedawno bo w maju tego roku:)
Przyjemnie patrzeć jak wszytsko rośnie, ja zakochałem sie w sosnach i azaliach:), a oto zdjątka.
W maju zaczęły sie porządki, przywóz ziemi, i zakup pierwszych roślin

Przyjemnie patrzeć jak wszytsko rośnie, ja zakochałem sie w sosnach i azaliach:), a oto zdjątka.
W maju zaczęły sie porządki, przywóz ziemi, i zakup pierwszych roślin

- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję i od tej pory postaram sie zamieszczać zdjecia w pełnym rozmiarze. Co do cen trawy z rolki to od 9 do -14 zł z m rolka , jezeli do tego dochodzi położenie to + 7-9 zł w zalezności od terenu, jeżeli tzreba duzo pracy włożyc w przygotowanie to cena moze wzrosnać - oczywiscie przy dużych powierzchniach cena jest nizsza. Podana cena odnosi sie do ogródków do 300 -400 m. Ja trawę zamówiłem z położeniem czyli za metr 18 zł (choc finalnei skasowali mnie 20 zł. Teren miałem przygotowany, ziemie sam rozrzuciłem i pograbiłem, Chłopaki przejechały tylko glebogryzarką, przegrabili jescze raz, podsypali nawozem i układali. (Cena z Wielkopolski). Powiem wam szczerze że drugi raz sam bym układał bo nie ma w tym wielkiej filozofii. A to zdjecia:)

Dodam jeszcze, że po dwóch tygodniach pierwszy raz kosiłem juz trawkę, podlewanie oczywiscie codziennie i przyjęła sie świetnie, te widoczne pasy łączeń zarosły po pierwszym koszeniu. Po ok 3 tygodniach był jeden wielki dywan trawy:)

Dodam jeszcze, że po dwóch tygodniach pierwszy raz kosiłem juz trawkę, podlewanie oczywiscie codziennie i przyjęła sie świetnie, te widoczne pasy łączeń zarosły po pierwszym koszeniu. Po ok 3 tygodniach był jeden wielki dywan trawy:)
Niestety przed 3 tygodniami moją trawke zaatakowłą grzyb - pojawił sie taki żółto-rdzawy nalot na żdźbłach i trawka zaczęła podsychać - zidentyfikowałem rdzę - chorobę grzybiczna i zacząłem pryskać amistarem - najpierw raz po 3 tygodniach kolejny raz i udąło sie, rdza zniknęła, a trawka zaczęła odzyskiwac zieloną barwę:) Ale początkowo byłem przerażony bo niknęła w oczach. Podobno jesienią najlepiej zrobić profilaktyczny oprysk - w przyszłym roku na pewno tak zrobię. Spójrzcie sami jak nieciekawie wyglądała. Tak było jeszcze w sierpniu (piękna soczysta zieleń) 
A po paru tygodniach rdza;(

A po paru tygodniach rdza;(