W tamtym roku byłam strasznie zaganiana jesienią i nie wiem jak to się stało ale zostawiłam w altance wiele nasion których nie wysiałam wiosną (astry, aksamitki, cynie i wiele innych). Ta zima jest dość mroźna, a dopiero dzisiaj je przyniosłam
Co z tymi nasionami???
Co z tymi nasionami???
mam do was ogromną prośbe o pomoc.
W tamtym roku byłam strasznie zaganiana jesienią i nie wiem jak to się stało ale zostawiłam w altance wiele nasion których nie wysiałam wiosną (astry, aksamitki, cynie i wiele innych). Ta zima jest dość mroźna, a dopiero dzisiaj je przyniosłam
nie wiem czy nic im nie będzie. Czy kupować nowe????
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co z tymi nasionami???
Przyszło Mi do głowy, że możesz zrobić próbę. Wysiać, jeśli nasionek masz więcej, i wtedy zobaczysz jak wschodzą.
Możesz posiać na ligninie lub na ręczniku papierowym.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- judyta

- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Asiula, jeśli te nasiona nie skiełkowały na jesieni ani nie zgniły to nie powinno się nic złego im stać. Mróz im nie zaszkodził. U mnie wszystkie z tych, które wymieniłaś zimują w gruncie i wiosną wschodzą.
Aga dobrze radzi-jeśli chcesz mieć pewność w jakim są stanie przeprowadź próbę kiełkowania.
Na spodeczku rozłóż ligninę lub papierowy ręcznik ( może być także wata lub chusteczka higieniczna),zwilż wodą rozłóż po kilka nasion i zostaw w ciepłym miejscu. Po kilku dniach powinny wypuścić kiełki co będzie dowodem, że z nimi jest wszystko w porządku
Aga dobrze radzi-jeśli chcesz mieć pewność w jakim są stanie przeprowadź próbę kiełkowania.
Na spodeczku rozłóż ligninę lub papierowy ręcznik ( może być także wata lub chusteczka higieniczna),zwilż wodą rozłóż po kilka nasion i zostaw w ciepłym miejscu. Po kilku dniach powinny wypuścić kiełki co będzie dowodem, że z nimi jest wszystko w porządku
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
dzięki za szybką odpowiedz.
Nasionka wyglądają normalnie, ale może choć kilka sprawdze bo nie wiem co teraz dokupić
Nasionka wyglądają normalnie, ale może choć kilka sprawdze bo nie wiem co teraz dokupić
- Waleria

- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Ja zawsze zostawiam nasiona kwiatów w altance i bezbłędnie wschodzą.
Waleria
- MagdaMisia

- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Suchym nasionkom nic nie grozi - mróz im nie straszny