Pies sąsiada bezczelnie zeżarł moje borówki

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Pies sąsiada bezczelnie zeżarł moje borówki

Post »

Witam,jesienią kupiłam 2 odmiany borówek Patriot i Bluecrop,posadziłam je jak należy w torfie, podlewałam,podwiązałam i chuchałam żeby dobrze rosły. Kupiłam ładne duże krzaczki 1,5metrowe już po owocowaniu. Niestety zauważyłam nie dawno że ,pies [jeden z tych wolnych duchem i bez nadzoru] poobgryzał a raczej zeżarł je prawie do połowy! Powiedzcie co mam teraz z nimi zrobić ,mają wyszarpane końcówki pędów i wyglądają strasznie. Czy powinnam je teraz podciąć, czy wstrzymać się do wiosny? Jest duży mróz i boję się że mogę im dodatkowo zaszkodzić. Jak sądzicie pozbierają się po tej traumie i urosną?Jeśli tak, to czy możliwe jest że jednak będą owocować? To moje pierwsze boróweczki i tak się cieszyłam że będę miała wreszcie swoje owoce!
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pies sąsiada bezczelnie zeżarł moje borówki

Post »

Też nie miał był co żreć :roll:
Zostaw. Nie pomożesz. Wiosną. Odrosną :wink:
cx

Post »

Witam.

Ja wiem czy on je bezczelnie zeżarł...zeżarł ot tak po prostu :) .
Dla pocieszenia powiem,że jeśli te krzewy miały po 1,5 m wysokości i ich nie przycięłaś po sadzeniu,to...wbrew Twym nerwom to im na dobre wyjdzie.Wprawdzie w tym sezonie nie będzie owoców ,ale krzewy pięknie urosną i na przyszłość będą dużo silniejsze.
Jednak sugerowałbym okryć te kikuty,najlepiej śniegiem a jeśli go nie ma to słomą czy czymś innym.

Na psa sąsiada to się można spokojnie wkurzać,a nam nasze własne szczeniaki zeżarły folię na połowie tunelu....w jedną Świąteczną noc...a cieszyły się,że hej :x .Krzewów borówki chyba nie lubią,na razie...
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kikuty mają około 50-70cm więc śniegiem chyba nie bardzo :lol: ,chyba że ulepię bałwana ale piesio by się zdziwił :;230 . Przy zakupie pytałam czy mam je przyciąć i sprzedający powiedział że nie ma takiej potrzeby,byłam więc pewna że pies zanadto się udzielił w moim ogródku! Nawiasem mówiąc zeżarł mi [ciągle myślę że bezczelnie] również mój ukochany porzeczko-agrest który też wsadziłam jesienią! Czy on też przeżyje?
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Psu widocznie brakuje witamin.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Myślę że czegoś innego [mam suczkę ] :;230 ,tylko czemu wyżywa się na moich krzewikach ;:223
cx

Post »

Witam.

Jak zostało 50-70 to je tylko podskubał,u nas śniegu dostatek to bez problemu można by tyle usypać.Sugeruję jednak jakoś te rośliny zabezpieczyć,także przed zwierzęciem.Gdy raz miał fajną zabawę z pewnością powróci.I wtedy może dokonać dzieła... :? .
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

U mnie też śniegu po kolana ,więc jutro bałwan będzie! A do właściciela pieska zastosuję prośbę o zapięcie lub większą uwagę. Zbyt dużo u mnie już narozrabiał !
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Niby mięsożerne, a zjadają różne rzeczy. Pewna Pani nie mogła przeboleć śmierci swego piesiuńcia, który nałogowo wyżerał w przydomowych ogródkach truskawki. Niestety, ktoś zbyt celnie rzucił kamieniem w pieska.
Waleria
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dziwi mnie brak odpowiedzialności za swoje zwierzęta,bo w końcu kto jest winny zwierzę czy właściciel,który zafundował sobie zwierzątko i to było by na tyle,resztę pozostawił losowi! Ja rozumiem że może się zdarzyć ucieczka zwierzaka,cóż zew natury :lol: ,jednak sporadyczna wizyta różni się nieco od co najmniej 6-ścio krotnej w ciągu doby. Też mam sunię i nie wyobrażam sobie żeby nie można było zauważyć całodobowego braku zwierzaka! Moja jest stale pod opieką i kontrolą! I na pewno woli miejsce przy kaloryferku niż wędrówki po wsi :;230
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Od: 16 maja 2008, o 20:33
Kontakt:

Post »

kup sobie wiatrówkę, skuteczność 100% i trochę odreagujesz, samopoczucie Ci się poprawi ;-)
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Widziałam w sklepach ogrodniczych odstraszacze chyba w aerozolu, popryska się wokół i pies to omija.
Waleria
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

babuchna pisze: Nawiasem mówiąc zeżarł mi [ciągle myślę że bezczelnie] również mój ukochany porzeczko-agrest który też wsadziłam jesienią! Czy on też przeżyje?
Agrest czy pies?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

babuchna pisze:Myślę że czegoś innego [mam suczkę ] :;230 ,tylko czemu wyżywa się na moich krzewikach ;:223
A może policzył sobie i odebrał w tych owocach za usługę?? :;230 Będą młode :;230

A tak poważnie, to bez względu czy mu-psu brakuje witamin czy nie i tak będzie się czepiał owoców skoro już się naumiał i nie gardzi nimi. Oprócz witamin pies poszukuje jak widać błonnika. Niektóre psy czepiają się trawy, a te bardziej wyedukowane imają się owoców.

Mój pies zasmakował w owocach aronii-żarł (nie jadł) żarł je kilogramami prosto z krzaczka. Potem weszły do jego jadłospisu wiśnie, brzoskwinie i jabłka. :evil:

Krzaka musowo osiatkować ;:224 ...bo psa będzie ciężko oduczyć tego złodziejstwa :;230
Teraz nie tnij..kosmetyka krzaka po zimie. :uszy
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Krzaczki borówki i porzeczko-agrest śniegiem obsypane a na psa zakupione petardy-karabinki :!: Dzisiaj była pierwsza próba,kurcze ale "działało" :;230 . Judytko,to cudza bestia która dostaje się do mnie przeskakując ogrodzenie z siatki [jakieś 165cm , jak mu się nie do końca uda w jednym skoku to resztę sobie pomaga wspinając się tylnymi łapami po siatce,bestia nie pies,zaczynam mieć na niego alergię :evil: ] Moja to wyższa choć kundlowata półka i baaardzo wybredna, roślinki jej nie smakują, a w ogrodzie chodzi po chodniczku,no chyba że nasz kotek jest wyjątkowo zaczepny i musi go pogonić :;230 , potem skruszona wraca znów po chodniczku :;230

Agrest, Mirku - agrest ten pies przeżyje chyba wszystko :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”