Witaj ... tez piekę coś podobnego.
Przepis mam sprawdzony i ściągnięty ze strony poniżej.
Powodzenia
Składniki
1 kg mięsa mielonego
300ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
sol
pieprz
warzywko
zioła
Etapy przygotowania
Mięso mielone (lepsze lekko tłustawe np. mielony boczek surowy )1kg do tego 300ml
mleka zagęszczonego niesłodzonego i przyprawy jakie dodajesz (sol czy warzywko,
pieprz, zioła) dobrze wymieszać, włożyć do foremki keksówki i piec 1,5 godziny w 180st.
Po tym czasie wyjąć i od razu zlać płyn, który się wydzieli (aby pieczeń klops nie wchłonął).
Podawać można jako wędlinę na zimno i grubsze plastry w sosie na ciepło do drugiego dania.
Zaleta -bez jajek, bułki - nie skwaśnieje tak szybko."
Ja piekłam odrobinę krócej bo jakieś 1h i 10minut i był ok. Dałam czosnek, tymianek, oregano. Użyłam mięsa wieprzowego i wołowego a nie jak sugeruje przepis dość tłustego.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/pr ... _gargamela