Lampki choinkowe zewnętrzne - jak podłączyć?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Lampki choinkowe zewnętrzne - jak podłączyć?

Post »

Mam pewien problem, ponieważ w tym roku chcę wywiesić lampki w ogrodzie, tylko nie wiem jak puścić kabel...Oknem czy jak :?:
Ale żebym domknął okno :roll:
POMÓŻCIE ;:180
cx

Re: Lampki choinkowe zewnętrzne - jak podłączyć?

Post »

Witam.

Jeżeli dom prywatny -sprawa prosta należy zainstalować gniazdo,gniazda elektryczne na zewnątrz budynku(ja zrobiłem sobie trzy z trzech stron budynku).Jeżeli nie mamy takich umiejętności...i kasy na fachowca ,przy braku tychże to:wywiercić otwór w futrynie okna możliwie najbliżej narożnika,rozmontować gniazdo przedłużacza,przecisnąć kabel przez otwór,zmontować gniazdo i już.Całość=gniazdo plus wetknięte w nie wtyczki odpowiednio zabezpieczyć przed wilgocią.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

A bez rozwalania niczego - wpiąć przedłużacz w garażu i przeciągnąć pod bramą :D
dawidbanan
---

Post »

Krzysztofie, ja mam dom prywatny...Mi chodzi o to, by puścić te lampki bez żadnego wiercenia...

rispetto, tylko najpierw trzeba mieć garaż :wink:

A może jakieś inne pomysły :?: Może np. otworzyć okno, wyciągnąć przedłużacz i zamknąć okno, i potem wszystko podłączyć...Czy to zadziała :?: Czy kabel od przedłużacza nie będzie za gruby :?: Czy okno się domknie :?:
POMOCY ;:180
cx

Post »

Witam.

Taaa...to można puścić przedłużacz przez kanał wentylacyjny w kominie-kratkę w domu gdzieś na pewno masz a i komin chyba też.

Żeby przewód elektryczny zmieścił się między oknem a futryną(3 załamania!)-przy zamkniętym oknie musi być:albo okno dość leciwe ze spooorymi luzami;albo przewody bardzo cienkie-a najlepiej obie opcje na raz.
Udanych prób.
dawidbanan
---

Post »

Chym, jak się ogrodzimy, to mama powiedziała że zrobimy wtyczki na dworze :wink: Ale w tym roku się nie ogrodzimy więc już nie wiem jak puścić ten kabel...Ale my mamy małe okienko na magazynie(mamy nasz sklep z naszym domem złączony, w przedpokoju są drzwi na magazyn i z magazynu wchodzi się na sklep), więc może przez nie puszczę kabel :wink:
Mieszkam na wsi więc trochę lepiej :wink:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dawidzie, pewnie o tym wiesz , na dworze mogą być zainstalowane tylko specjalne lampki, nie nadają się zwykłe choinkowe :D :D
Pozdrówki ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
dawidbanan
---

Post »

Pelagio, oczywiście, że wiem, dlatego napisałem w tytule wątku "Lampki choinkowe zewnętrzne"
cx

Post »

Witam.

Kategoryczne twierdzenie Pelagii można "zmiękczyć" :) ,na:~~powinny być to lampki zewnętrzne.
Lampki zwykłe mogą wisieć na zewnątrz bez problemów pod jakimś zadaszeniem,moje pod okapem mają koło 7 lat.
Wieszanie lapmek zwykłych(oczywiście zgodnie z zasadami bezpieczeństwa-nie wolno tego robić!!! i nikogo nie namawiam,żeby nie było...)narażonych na opady atmosferyczne to" loteria czasowa",u mnie najdłużej działają cztery sezony,ale bywały i takie komplety które już w pierwszym sezonie padały.Różnica w cenie jest istotna i każdy musi sobie sam skalkulować.

Kolorowych Świąt.
dawidbanan
---

Post »

Krzysztofie, jednakże, i tak wolę kupić lampki zewnętrzne :wink: Wolę nie ryzykować z wieszaniem wewnętrznych na zewnątrz...
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59

Post »

U mnie mż wpiął kostkę przy podświetleniu numeru domu. Przed świętami przystawia drabinę i wpina oświetlenie świąteczne do kostki. Uruchamia się włącznikiem w domu.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Krzyś !

Spróbuj dwa komplety połączone szeregowo. Światło mniej jasne. Powiedziałbym - cieplejsze. Mniejsze obciążenie żarówek. Starcza na wiele lat.
Oczywiście nie zapominaj o zasadach bezpieczeństwa.

Miłej zabawy.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
dawidbanan
---

Post »

W tym roku lampek nie wieszam...Może za rok...
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ja ubieram pół chałupska to takim prostym sposoben nic nie wierce nic nie podłączam fachowo . Kupuję taki cienki odpowiedni , podójny kabel ile mi trzeba , taki co go mozna rozedrzec w połowie ta gumę i wtyczke do kontaktu uniwersalną .
Kabel spokojnie przechodzi pod zamkniętym oknem , 2 koniec kabla bez wtyczki biore i nadcinam gumę druciki owijam jeden z jednej strony wtyczki od lampek , drógi kabel z drugiej strony i wszystko sklejam dobrze taśmą albo izolacją , zeby te kabelki sie niessuwały tylko dotykały wtyczki i był przebieg prądu . Później dodatkowo rozdzieram dno woreczka nelonowego , takiego jak na bułkę czy cus i przeciagam przez kabel do miejsca izolacji i dodatkowo zabezpieczam przed wodą i gotowe.... W sumie bardzo proste i tanie.. Dzisiaj podłączałem tak kabel do gwiazdy z ogonem , którą sam robiłem :D .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Mój kabel od lampek mieści się we framudze okna. Przerzuciłam przez otwarte okno, delikatnie okno zamknęłam i... zadziałało. :)
Agata
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”