Joanno- witaj :P
Bedziemy podawać nazwy jak trzeba będzie podawać.
Dziedzina storczykowa jest specyficzna i niestety reguł stosowanych powszechnie nie da się powielać na te bardzo wrażliwe kwiaty.
Stosowanie chemicznych preparatów musi być wybiórcze, część z nich powoduje straty- a wiele storczyków w ogóle *chemii *nie toleruje.
Pierwsza zasada i to zo trzeba zrobić:
to stosowanie skutecznych środków oczyszczających z tego co już jest widoczne- mechaniczne =ręczne :P z użyciem drinków ,wacików miejsc zaatakowanych.Przemycie całej rośliny.Zabieg trzeba powtarzać co 7-10 dni,
Dla likwidacji znajdujących/na pewno!!/ się w podłożu siedlisk i n-tego pokolenia brzydaków
należy zastosować pałeczki Provado - Działanie ochronne to ok.4-6mcy ,srodek ma szerokie
spektrum /na wiele szkodników/
Oczywiście w dalszym szeregu ustawiam inne znane preparaty:mospilan,actellic,nomolt - sa to bardzo aktywne i radykalne śr.chemiczne i jak przystało na chemika ...czuję niechęć wrodzoną przed ich stosowaniem.
Dopowiem z praktyki ,ze często mimo starań i pielęgnacji nie udaje się prawie nigdy utrzymać absolutnej czystości w kwiatach.
Jest to jakby normalne i tak traktuję ;:95 .
Bywają kwiaty atakowane w większym stopniu niż inne ,czasami nawet brzydaki nie zauważają sąsiedztwa bliskiego innej rośliny.
Właśnie też mam przypadek* kuriozalny* od lat- moje jedno z czterech cymbidium notorycznie ukochane

jest przez tarczniki /podobny typ do tarczników z oleandra/
Wszystkie stoją razem, tylko jedno jest atakowane- obecnie jest w fazie kwitnienia, a ja..z wacikami usuwam po lisciach paskudy stale i systematycznie.Niestety w tym przypadku
zastosowanie czegoś mocniejszego skończyłoby się utratą kwitnienia.
Hiiii - jedno woleć.
I podpowiadam,ze nie ma sensu nigdy myśleć o wyrzuceniu kwiatka tylko dlatego,ze
ma coś* tam* --->nie wszystkie

to.. wielkie szkodniki , czasami ich rola jest większa nim nam się wydaje.
Pewnie wszystkiego nie wiemy

.
I to jest jeden z elementów ,które sprawiają ,że kwiaty tak do końca pozostaną tajemnicze i nie pozwolą na zupełne zawładnięcie przez człowieka.
pozdrawiam J ;:76 VANKA