Oczko na zimę

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Basienka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lis 2009, o 10:03

Oczko na zimę

Post »

hej hej

Mam pytanko - ponieważ nie mam możliwości dotleniania oczka z powodu braku prądu, chciałabym poznać Wasze sposoby przygotowania oczka żeby rybki nie zamarzły na amen, kupiłam w tym roku działkę, na której jest małe oczko z rybkami, takimi złoto - pomarańczowymi to chyba karpiki japońskie :?: , oczko jest niewielkie bo 1,5x3m, głębokie od 1 do 1,5 m, ryby sie trzymają w nim znakomicie wedle slow poprzedniego właściciela, wspominał coś o pływakach ze styropianu ale ja nie mam pojęcia jak takie coś wygląda, a kontakt jest już urwany wiec nie mam jak dopytać

co Wy robicie żeby zadbać o oczko, bez udziału prądu oczywiście, no bo nie mam :)
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Oczko na zimę

Post »

Co do rybek to podejrzewam że to karasie złociste, tzw. złota rybka. Łatwo to poznać, karpie japońskie Koi, mają tak jak każdy karp dwa wąsiki wyrastające z kącików pyska.
Co zaś do zabezpieczenia oczka to czy masz w oczku jakieś rośliny typu pałki, tatarak itp. Jeśli tak to nie usuwaj ich na zimę z oczka. Pomagają w przewietrzaniu wody pod lodem, jak lód pokryje oczko. Można też włożyć do oczka 2 - 4 snopki trzciny o średnicy ok 30 cm, przywiązując je między dwie kątowniki położone w poprzek oczka. Snopki przywiązujesz tak, aby ich dolne grubsze końce były zanurzone jakieś 50 - 60 cm pod lustro wody. Kątowniki dociskasz do podłoża kamieniami, tak aby przywiązane do nich snopki po zanużeniu nie unosiły ich nad podłoże.
Dobrze jest, jeśli masz w oczku np. grzybienie, odśnieżać taflę lodu po obfitych opadach śniegu. Zielone liście zimowe grzybieni, potrzebują trochę światła pod lodem, a leżący śnieg na lodzie w oczku zaciemnia je całkowicie.
Karasiom, w zasadzie nic więcej nie potrzeba, to bardzo wytrzymałe ryby na warunki beztlenowe, ważne jest jedynie to, aby pod lodem nie zbierał się siarkowodór z rozkładających się opadłych liści i osadów dennych. Snopki powinny skutecznie pomóc w wentylacji oczka.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Basienka pisze:hej hej

Mam pytanko - wspominał coś o pływakach ze styropianu ale ja nie mam pojęcia jak takie coś wygląda, a kontakt jest już urwany wiec nie mam jak dopytać

co Wy robicie żeby zadbać o oczko, bez udziału prądu oczywiście, no bo nie mam :)
tzw. przerębel styropianowy składa się z dwóch części: pokrywy i konstrukcji właściwej którąś wypełnia się piaskiem by zanurzyła się w wodzie

wygląda to tak
http://www.sklep.oczkowodne.net/p341,pr ... -trio.html

jak nie masz prądu to w czasie mrozów powinno się często zaglądać pod pokrywą i zdejmować cienką warstwę lodu zanim urośnie grubsza i będzie to kłopotliwe.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
jurmar
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 lis 2009, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam podobny problem brak zasilania 230V zrobiłem wiatrak który napędza pompkę i ponpuje powietrze do oczka
Basienka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lis 2009, o 10:03

Post »

jak to ustrojstwo wygląda - tzn jak działa? i jak się sprawdza jak jest faktycznie zima, na szczęście nie ma jeszcze źle
jurmar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

to wygląda tak latem zimą zamiast koła montuje pompkę powietrza Obrazek
jurmar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

reszta zdjęć Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Żeby nie zakładać nowego tematu z podobnymi pytaniami podepnę się w tym wątku.
Czy pompy trzeba bezwzględnie wyciągać z oczka na zimę? Jedną mam zatopioną na głebokości ok 100 cm, a drugą tak mniej więcej 30 cm (liczone od góry obudowy pompy). W tym roku mogę to jeszcze zrobić, ale na wiosnę chciałbym je jakoś zamaskować kamieniami i nie bardzo wyobrażam sobie rozwalanie takiego maskowania każdej jesieni :roll:
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tą na 100 cm możesz spokojnie zostawić na zimę . Gorzej z tą na 30 cm bo zdarza się lód tej grubości a generalnie pompa nie może zamarznąć - choć są wyjątki - niektóre pompy firmy Oase mają opatentowane zabezpieczenia przeciwmrozowe i mogą zimować w lodzie.
Pozdrawiam Arek.
X_r-o
---

Post »

To akurat jest Tetra CPX 7000. Oczywiście jest wyłączona.
Czy to coś zmienia? Mogę ją ewentualnie przesunąć na półkę ok 50 cm pod powierzchnią wody.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lód w naszych oczkach może osiągnąc grubość ok 60 cm. Są dwie szkoły przechowywania pomp przez zimę. Jedna mówi, że pompa powinna stać w oczku poza tą strefą zamarzania, lub można ją przenieść do wiadra z wodą i po przykryciu wstawić do garażu lub piwnicy.
Druga szkoła i ja do niej należę zabiera pompę z oczka i po oczyszczeniu, wysuszeniu i zakonserwowaniu np. WD40, przetrzymuję na sucho w suchej piwnicy. Mam zatapialną pompę wirnikową firmy Meschner 7500l/h.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Kontakt:

Post »

rispetto pisze:To akurat jest Tetra CPX 7000. Oczywiście jest wyłączona.
Czy to coś zmienia? Mogę ją ewentualnie przesunąć na półkę ok 50 cm pod powierzchnią wody.
Wg.mnie na 50 cm przezimuje spokojnie, ale gwarancji nie daję.
Pozdrawiam Arek.
X_r-o
---

Post »

Czy jeśli w pobliżu umieszczę kamień od brzęczyka to wspomoże on ewentualne przeżycie pompy?
pamtom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2009, o 10:21

Post »

Ja stosuję prosty sposób, kwadrat styropianu przebijam dwoma rurkami PCV (dł. ponad 50cm.), kładę go na wodę a aby go wiatr nie wydmuchał, obciążam jedną cegiełką. Stosuję takie rozwiązanie już kilka lat i wszystkie moje ryby mają się dobrze. :)
X_r-o
---

Post »

A woda wewnątrz rurki nie zamarza?
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”