Powojnik botaniczny 'Paul Farges' (Clematis Vitalba)
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powojnik botaniczny 'Paul Farges' (Clematis Vitalba)
Zainteresowałam się tą odmianą, bo tak mi się coś wydaje, że byłaby dobra do ocienienia kompostownika (oczywiście przy postawieniu drabinki, bo rośnie wysoko). Kompostownik jest w kącie, czyli powojnik mógłby sięwspinać po siatce z dwóch stron, i nad samym kompostownikiem - po jakiejś konstrukcji. Wyczytałam, że nie produkuje nasion, więc kompost będzie bezpieczny ;-) Ale zastanawiam się, czy to dobry pomysł? Chodzi o to, że ta odmiana bardzo silnie rośnie, czy jest coś, o czym jeszcze powinnam pomyślec?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie pierwszego roku też nie było rewelacji. ale teraz mój Paul oszalał. Zarósł wszystko w promieniu 6m, pomimo, że był ścięty w marcu tuż nad ziemią. Obsypał się masą kwiatów i wygląda zjawiskowo. Jego zaletą jest też to, że długo uyrzymuje zielony kolor liści. Jutro spróbuję wrzuciś aktualne zdjęcie.
- 100krotka
Asiu, bardzo proszę, jeśli tylko mogłabyś wrzucić zdjęcie.
Chyba jednak sie zdecyduję, jeśli jest taki bezproblemowy, jak mówicie...
Chyba jednak sie zdecyduję, jeśli jest taki bezproblemowy, jak mówicie...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- 100krotka
A to ci Pawełek! ;-)
Dziękuję Asiu, jest naprawdę piękny - tylko teraz boję się o ten kompostownik, wiesz, żeby tam bokiem nie wlazł ;-)
No muszę to jeszcze przemyśleć...
Dziękuję Asiu, jest naprawdę piękny - tylko teraz boję się o ten kompostownik, wiesz, żeby tam bokiem nie wlazł ;-)
No muszę to jeszcze przemyśleć...
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu- mój clematis zimował w donicy- niczym nie okryty...
Szybko rośnie- ale , że mój w donicy- to przyrost umiarkowany
Nie wyczułam zapachu
Pani u której go kupiłam przywiozła sobie sadzonki z USA
Etapy wzrostu od wiosny
Tak wygląda po obu stronach siatki. Miejsce ma wspólne z dwoma kolorami milinu. Zanim milin urosnie do kwitnięnia- minie kilka lat. Ziemia w tym miejscu niespecjalna- w ziemi sporo kamieni po układaniu podwórka- dlatego mam nadzieję , że pnącza zbyt bujnie nie będą rosły...
Szybko rośnie- ale , że mój w donicy- to przyrost umiarkowany

Pani u której go kupiłam przywiozła sobie sadzonki z USA

Etapy wzrostu od wiosny

Tak wygląda po obu stronach siatki. Miejsce ma wspólne z dwoma kolorami milinu. Zanim milin urosnie do kwitnięnia- minie kilka lat. Ziemia w tym miejscu niespecjalna- w ziemi sporo kamieni po układaniu podwórka- dlatego mam nadzieję , że pnącza zbyt bujnie nie będą rosły...

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Re: Paul Farges - czy ktoś ma?
Odświeżymy wątek
??
Chciałbym kupić powojnika Paul Farges ( czy też Summer Snow jak kto woli) i posadzić zamiast Montana var Rubens który niestety oddał ducha tej zimy
Zastanawia mnie tylko, że we wszystkich dostępnych mi opisach wyszczególnione jest że tego kwiatuszka bardzo lubią pszczoły ( co mnie bardzo zaniepokoiło). Napiszcie proszę czy dało się zauważyć jakąś szczególną aktywność pszczółek i innych brzęczydełek w okolicach tego powojnika bo nie chciałbym po każdej kawie na werandzie wyciągać z siebie żądełek 

Chciałbym kupić powojnika Paul Farges ( czy też Summer Snow jak kto woli) i posadzić zamiast Montana var Rubens który niestety oddał ducha tej zimy

Na działce przy szpadlu można naprawdę odpocząć 

- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Ja tam nie zauważyłam szczególnej aktywności pszczół na tym powojniku. U mnie pszczółki zdecydowanie wolą liatry, szałwie, lawendę czy jeżówki.
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Potwierdzam za Igiełką - nie ma powodu do obaw. A jest naprawdę uroczy.