Za gęste pomidory

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Za gęste pomidory

Post »

Z przyczyn nie zależnych ode mnie nie obrywałam w określonym czasie bocznych gałązek pomidorów. W tej chwili mam "busz" w szklarni. bo nie dość że nie obrywane to jeszcze podlewanie było nastawione na upały (czujników podlewania nie dorobiłam się jeszcze) Czy mogę w tej chwili poobrywać boczne gałązki? Nie zaszkodzi to krzaczkom?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Perdii, to samo zastałam wczoraj na działce a nie zaglądałam do nich zaledwie przez tydzień, też zrobiłam porządek, mimo że pędy były już wysokie. Na niektórych krzaczkach narosło aż po 8 pędów, przetrzebiłam je, usunęłam te najmniejsze i najcieńsze, nie sposób było przejść by nie połamać. :(
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gienia1230 pisze:Perdii, to samo zastałam wczoraj na działce a nie zaglądałam do nich zaledwie przez tydzień, też zrobiłam porządek, mimo że pędy były już wysokie. Na niektórych krzaczkach narosło aż po 8 pędów, przetrzebiłam je, usunęłam te najmniejsze i najcieńsze, nie sposób było przejść by nie połamać. :(
Więc myślę ze zrobię " w buszu przecinkę"
Dzięki za odpowiedź.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Pomidory prowadzimy na 2 - 3 pędy. Musisz poobrywać wszystkie inne. Zrób to rano lub wieczorem.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Erazm pisze:Pomidory prowadzimy na 2 - 3 pędy. Musisz poobrywać wszystkie inne. Zrób to rano lub wieczorem.
Dziękuje za odpowiedź. Wydaje mi się ze jesteś bardzo doświadczonym ogrodnikiem. Mam więc pytanie
Czy na miechunce pomidorowej biały nalot na łodygach jest normalny (mam ja co prawda drugi raz, ale w tamtym roku posadziłam sadzonki, ale dopiero wiosna tego roku mogłam zając się znowu swoimi roślinkami. W tamtym roku sąsiadka mówiła, były na niej owoce i że jej dzieciom smakowały. Tle że nie mam pewności czy mówiła o rodzynku brazylijskim czy o miechunce pomidorowej :D
Praktycznie to to tak jakbym miała je pierwszy roki nie wiem co sadzić o tym nalocie. Roślina wygląda zdrowo, kwitnie i ma już małe owoce.
baca
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 sty 2010, o 18:29

Re: Za gęste pomidory

Post »

Prawidłowy rozstaw sadzonek pomidorów, to 50 na 60cm.Pomidory należy prowadzić na jeden pęd,żadne odrosty.Pozostawienie odrostów, powoduje wydłużenie okresu dojrzewania owoców,owoce są drobniejsze ,zagęszczenie liści zwiększa podatność na rozprzestrzenianie się chorób i ograniczają prawidłowe doświetlenie liści.W produkcji towarowej,praktykuje się prowadzenie owocowania na 4 lub 5 gron,Przy zastosowaniu dodatkowego nawożenia możemy prowadzić na 6 gron.Po10 sierpnia,należy kwiaty obrywać,to zawiązane owoce dorosną przed przymrozkami. ;:1 -BACA.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Re: Za gęste pomidory

Post »

Baca, bardzo mały procent forumowiczów prowadzi uprawę towarową pomidorów.
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”