Ukorzeniony hibiskus
Ukorzeniony hibiskus
udało mi się ukorzenić hibiskusa, ( ketmie ) niedawno listek mu nowy wyrósł, siedzi w żwirze z niedużym dodatkiem ziemi, kiedy przesadzić go w bardziej odżywcze podłoże, kiedy przesadzić do gruntu? I jak go zabezpieczyć na zimę ?
Tyle pytań bo to moje pierwsze doświadczenia z hibiskusami ogrodowymi.
Tyle pytań bo to moje pierwsze doświadczenia z hibiskusami ogrodowymi.
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Ja hibiskusów nie ukorzeniam, bo robię je z siewu, więc kompletnie nie mam pojęcia
. Ale co do innych sadzonek to robię tak: pierwsze sadzonki robię w połowie czerwca w tunelu na zagonie. podłoże to piasek, lub piasek z torfem. Bardzo ubogie i przewiewne podłoże zmusza korzenie do mocnej penetracji, natomiast część nadziemna raczej nie rośnie. Właśnie mniej więcej teraz zabieram się do przesadzania do doniczek pierwszych roślin z czerwca ( czyli po około 2 miesiącach). trafią do żyznego podłoża do doniczek do dużego tunelu foliowego. Tu postoją, aż się przyjmą w doniczkach i trafią na zewnątrz. Tak to wygląda u mnie 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Babopielka
Część z nich już posadziłam do gruntu ,a część jeszcze w doniczkach stoi ,bo czekam na kwiatki ,żeby wiedzieć jakie kolory są
Ja swoje ukorzeniałam w styczniu, więc system korzeniowy miały już bardzo dobrze rozwinięty,a Ty jeśli robiłaś to póżniej to lepiej potrzymaj sadzonki w doniczce do jesieni .Zimują w gruncie bez problemów w zeszłym roku też robiłam sadzonki i wszystkie przeżyły zimę 

- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
i tu się nie zgodzę, bo choć inaczej nie rozmnażałam, to u mnie siewki, pięknie szybko rosną, może i nie kwitną od razu w pierwszym roku, no ale nie lepiej by w tym okresie roślina się lepiej ukorzeniła i rozrosłaBabopielka pisze:Ketmie rozmnażane z gałązek szybko kwitną ,a siewki niestety nie ,no i siewki nie zachowują cech rośliny matecznej![]()
nie zauważyłam też by inaczej od rośliny matecznej rosły
roślina mateczna

a tu po lewej kilkuletnia siewka, po prawej kupiona w szkółce hibiskus u mnie nazywany różą chińską w innym kolorze i o kilka lat starszy

Ania
- Babopielka
Hekate - to musisz mieć dobra rękę do siewek ,bo u mnie niestety 4 letnie siewki jeszcze nie kwitną
a małe ukorzenione badylki wszystkie mają kwiatki
Pisząc ,że nie zachowują cech rośliny matecznej miałam na myśli nie wzrost ,tylko barwę kwiatów .Większość siewek różni się znacznie od rośliny matecznej ,maja inną barwę kwiatów i z pełnych wychodzą pojedyncze ,ale mogą zdarzyć się i wierne kopie mamusi
Nieraz z siewek wychodzą piękne mieszańce o wielkich kwiatach ,ale z siewkami to jak z loterią ,nigdy nie wiadomo co los nam podaruje
Natomiast z gałązek są zawsze wierne kopie i od razu wiemy co mamy
Piękne te Twoje Ketmie
Ile mają lat 

Piękne te Twoje Ketmie

- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
dziękuję, szczerze mówiąc to trudno mi określić ile lat mają, ta największa to już kilkanaście, siewka z niej chyba z 6, a biało czerwona pewnie z 8 lat, ale mogę się mylić.Babopielka pisze:Piękne te Twoje KetmieIle mają lat
wydaje mi sie że nie tyle ręke trzeba mieć do ketmi, co odpowiednie stanowisko, siewka którą podarowałam matce koleżanki, praktycznie u niech nie rośnie, ale tyczy to się też innego egzemplarza, chyba za duże przeciągi tam mają.
U mnie bardzo im miejsce przypasowało, zwłaszcza tej najstarszej, od północy osłonięta domem, od wschodu żywopłotem ma z 3m wielkości. Natrafiliśmy na nią w ogrodniczym, wtedy roślina wręcz u nas zupełnie nieznana i fakt mimo że była jednym drobnym badylkiem już kwitła, i to właśnie ten kwiat nas urzekł. Za to mam wrażenie że siewki zdecydowanie szybciej rosną , może to efekt tego że do momentu wydania rosną tam gdzie nasionko spadło w cieniu "mamusi", o ile nie są przez nią zatłamszone i mają dostęp światła

I mimo wydania z gołym korzeniem pięknie się przyjmują, ostatnie nawet, mimo lekkiego zmasakrowania w nagrzanym aucie

Aha i moja siewka i te podarowane sąsiadce mają zupełnie takie same kwiaty jak roślina mateczna, więc muszę się przyznać że mnie zdziwiło że mogą kwitnąć inaczej

edit
aż wyszłam na ogród pooglądać siewki czy zakwitną i jeszcze bardziej się utwierdziąłm że dużo od miejsca u nich zależy. Obecnie mają 3 lata (same się nasiały po łagodnej zimie) ale w zależności od miejsca, są w nich duże rozbieżności. Jedna półtorametrowa ładnie rozgałęziona jest cała pączkami obsypana, aż jestem po dzisiaj nabranej wiedzy ciekawa jak zakwitnie (pierwsze siewki po białej z czerwonym środkiem ).
Po drugiej stronie krzewu siewka ma zaledwie 30cm wielkości. Jeszcze inaczej rosną siewki z nasion wysypanych wiosną przy północno wschodnim narożniku domu, tam to w ogóle się marnują, choć podejrzewam że przesadzone w bardziej sprzyjające miejsce raz dwa by się rozrosły.
a oto moje poletko siewek te są średniej wielkości, troche stłamszone przez siebie nawzajem, ale moze i lepiej by się wstrzymywały z rozwojem nim im nowego domku nie znajdę

Ania
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Wiem, że hibiskusy mają dość jasne liście, ale żeby aż tak? To jest zeszłoroczna siewka, w porównaniu do jednej z tych roślin, z których zbierałem nasiona. Dziwne jest to, że prawie wszystkie takie są.

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub