Ukorzeniony hibiskus

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Ukorzeniony hibiskus

Post »

udało mi się ukorzenić hibiskusa, ( ketmie ) niedawno listek mu nowy wyrósł, siedzi w żwirze z niedużym dodatkiem ziemi, kiedy przesadzić go w bardziej odżywcze podłoże, kiedy przesadzić do gruntu? I jak go zabezpieczyć na zimę ?
Tyle pytań bo to moje pierwsze doświadczenia z hibiskusami ogrodowymi.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Ja hibiskusów nie ukorzeniam, bo robię je z siewu, więc kompletnie nie mam pojęcia :) . Ale co do innych sadzonek to robię tak: pierwsze sadzonki robię w połowie czerwca w tunelu na zagonie. podłoże to piasek, lub piasek z torfem. Bardzo ubogie i przewiewne podłoże zmusza korzenie do mocnej penetracji, natomiast część nadziemna raczej nie rośnie. Właśnie mniej więcej teraz zabieram się do przesadzania do doniczek pierwszych roślin z czerwca ( czyli po około 2 miesiącach). trafią do żyznego podłoża do doniczek do dużego tunelu foliowego. Tu postoją, aż się przyjmą w doniczkach i trafią na zewnątrz. Tak to wygląda u mnie :D
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

u mnie też się same wysiewają :D obecnie mam nawet nadmiar, a i tak komu mogłam to po kilkanaście sadzonek rozdawałam :D
spróbowałam też siejąc na wiosnę z zebranych jesienią nasion, było tego dużo więc nie liczyłam i nie wiem ile % wyrosło, ale też puściły :D
Ania
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p

Post »

Z sadzonek mają szybciej zakwitnąć, mam pierwszego w tym roku to jeszcze siewek nie mam, strasznie mi się spodobały hibiskusy to kombinuje jak tu rozmnożyć :)
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanie :)
Czy chodzi o Ketmie syryjską?
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ogrodnik04 - chodzi o Ketmię syryjską :wink:
kamkamk -dobrze kombinujesz :lol: Ketmie rozmnażane z gałązek szybko kwitną ,a siewki niestety nie ,no i siewki nie zachowują cech rośliny matecznej :roll: Ja w tym roku ukorzeniłam 44 sadzonki ,wszystkie w normalnym uniwersalnym podłożu :D

Obrazek
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p

Post »

i kiedy trafią do gruntu?
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Część z nich już posadziłam do gruntu ,a część jeszcze w doniczkach stoi ,bo czekam na kwiatki ,żeby wiedzieć jakie kolory są :lol: Ja swoje ukorzeniałam w styczniu, więc system korzeniowy miały już bardzo dobrze rozwinięty,a Ty jeśli robiłaś to póżniej to lepiej potrzymaj sadzonki w doniczce do jesieni .Zimują w gruncie bez problemów w zeszłym roku też robiłam sadzonki i wszystkie przeżyły zimę :lol:
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Kontakt:

Post »

Babopielka pisze:Ketmie rozmnażane z gałązek szybko kwitną ,a siewki niestety nie ,no i siewki nie zachowują cech rośliny matecznej :roll:
i tu się nie zgodzę, bo choć inaczej nie rozmnażałam, to u mnie siewki, pięknie szybko rosną, może i nie kwitną od razu w pierwszym roku, no ale nie lepiej by w tym okresie roślina się lepiej ukorzeniła i rozrosła
nie zauważyłam też by inaczej od rośliny matecznej rosły

roślina mateczna
Obrazek

a tu po lewej kilkuletnia siewka, po prawej kupiona w szkółce hibiskus u mnie nazywany różą chińską w innym kolorze i o kilka lat starszy
Obrazek
Ania
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hekate - to musisz mieć dobra rękę do siewek ,bo u mnie niestety 4 letnie siewki jeszcze nie kwitną :roll: a małe ukorzenione badylki wszystkie mają kwiatki :lol: Pisząc ,że nie zachowują cech rośliny matecznej miałam na myśli nie wzrost ,tylko barwę kwiatów .Większość siewek różni się znacznie od rośliny matecznej ,maja inną barwę kwiatów i z pełnych wychodzą pojedyncze ,ale mogą zdarzyć się i wierne kopie mamusi :lol: Nieraz z siewek wychodzą piękne mieszańce o wielkich kwiatach ,ale z siewkami to jak z loterią ,nigdy nie wiadomo co los nam podaruje :lol: Natomiast z gałązek są zawsze wierne kopie i od razu wiemy co mamy :wink:
Piękne te Twoje Ketmie :shock: Ile mają lat :?:
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p

Post »

no jak ktoś ma takiego wielkiego krzaka kwitnącego :) to może poczekać, a ja mam małego nie kwitnącego bo był przed sprzedażą przycięty to mi zależało na tym żeby szybciej zakwitł ten rozmnożony/młody
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Kontakt:

Post »

Babopielka pisze:Piękne te Twoje Ketmie :shock: Ile mają lat :?:
dziękuję, szczerze mówiąc to trudno mi określić ile lat mają, ta największa to już kilkanaście, siewka z niej chyba z 6, a biało czerwona pewnie z 8 lat, ale mogę się mylić.
wydaje mi sie że nie tyle ręke trzeba mieć do ketmi, co odpowiednie stanowisko, siewka którą podarowałam matce koleżanki, praktycznie u niech nie rośnie, ale tyczy to się też innego egzemplarza, chyba za duże przeciągi tam mają.
U mnie bardzo im miejsce przypasowało, zwłaszcza tej najstarszej, od północy osłonięta domem, od wschodu żywopłotem ma z 3m wielkości. Natrafiliśmy na nią w ogrodniczym, wtedy roślina wręcz u nas zupełnie nieznana i fakt mimo że była jednym drobnym badylkiem już kwitła, i to właśnie ten kwiat nas urzekł. Za to mam wrażenie że siewki zdecydowanie szybciej rosną , może to efekt tego że do momentu wydania rosną tam gdzie nasionko spadło w cieniu "mamusi", o ile nie są przez nią zatłamszone i mają dostęp światła :lol: , a korzenie mają taki kształt jak korzeń mlecza tylko z rozchodzącymi się drobnymi korzonkami, że wystarczy lekko ruszyć ziemię z same praktycznie po lekkim pociągnięciu wychodzą.
I mimo wydania z gołym korzeniem pięknie się przyjmują, ostatnie nawet, mimo lekkiego zmasakrowania w nagrzanym aucie :shock:
Aha i moja siewka i te podarowane sąsiadce mają zupełnie takie same kwiaty jak roślina mateczna, więc muszę się przyznać że mnie zdziwiło że mogą kwitnąć inaczej :roll:

edit
aż wyszłam na ogród pooglądać siewki czy zakwitną i jeszcze bardziej się utwierdziąłm że dużo od miejsca u nich zależy. Obecnie mają 3 lata (same się nasiały po łagodnej zimie) ale w zależności od miejsca, są w nich duże rozbieżności. Jedna półtorametrowa ładnie rozgałęziona jest cała pączkami obsypana, aż jestem po dzisiaj nabranej wiedzy ciekawa jak zakwitnie (pierwsze siewki po białej z czerwonym środkiem ).
Po drugiej stronie krzewu siewka ma zaledwie 30cm wielkości. Jeszcze inaczej rosną siewki z nasion wysypanych wiosną przy północno wschodnim narożniku domu, tam to w ogóle się marnują, choć podejrzewam że przesadzone w bardziej sprzyjające miejsce raz dwa by się rozrosły.
a oto moje poletko siewek te są średniej wielkości, troche stłamszone przez siebie nawzajem, ale moze i lepiej by się wstrzymywały z rozwojem nim im nowego domku nie znajdę :lol:

Obrazek
Ania
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 23 lut 2008, o 23:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ketmia

Post »

To jeśli szukasz tym ketmiom nowego domku, to ja jestem chętna je przyganąć. Nie wiem czy chciałbyś je sprzedać , czy wymienić ?
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Wiem, że hibiskusy mają dość jasne liście, ale żeby aż tak? To jest zeszłoroczna siewka, w porównaniu do jednej z tych roślin, z których zbierałem nasiona. Dziwne jest to, że prawie wszystkie takie są.
Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Hekate ciekawa jestem jaka glebę masz, bo nie tylko stanowisko jest ważne, ale widać rodzaj gleby u ciebie ketmiom odpowiada.Szybciej i bujniej rosną na lekkich i przepuszczalnych.
Nie lubią też chyba trawy wokół, zadarnionej ziemi w pobliżu korzeni :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”