Nieodpowiednie towarzystwo?:D

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nieodpowiednie towarzystwo?:D

Post »

Czy ma sens posadzenie bluszczu pięciolistkowego w towarzystwie bluszczu hedera?
O co mi chodzi mam 50 m wolnej przestrzeni i chciałbym zrobić trwałe zielone ogrodzenie najpierw posadzić pięciolistkowy-rośnie szybciej ale gubi liście a nad nim na górę kierować hedera żeby na zimę było też zielono.Ma to sens ? czy pięciolistkowy nie zagłuszy hedera???
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Widziałem takie rozwiązanie na płocie betonowym, gdzie rosły niedaleko od siebie hedera i pieciolistkowy. Każdy zajmował swoje przęsła, i latem i jesienią wyglądało to ładnie. Jednak zimą pięciolistkowy szpecił suchymi badylami. W tamtym roku właściciel usunął pięciolistkowy (nie wiem, czemu) i zostawił tylko rozrośniętą hederę.
Ale też czytałem, ze trudno się pozbyć wyrośniętego pięciolistkowego... :oops:

Sam mam tak posadzone bluszcze, jednak za wcześnie, zebym mógł coś więcej o tym zestawie powiedzieć. Jeszcze nie przenikają się.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

Fallenangelv na siatce czy na betonie ?
winobluszcz pięciolistkowy jest problemowy gdy przyjdzie do jego usowania - tak jak pisal bishop, rośnie szybko w przeciwieństwie do hedera helix i może go zagłuszyć

jednak gdy masz do obsadzenia murek a nie siatkę to można spokojnie zrobić mozajkę z winobluszczu trójklapowego i bluszczu - bardzo ładnie wygląda, a winobluszcz trójklapowy łatwiej okiełznać od pięciolistkowego

jednak gdy chcesz pnącze na siatkę to trójklapowy będzie miał problem ze wspinaniem (czepia się błównie przylgami) i może opadać na hedera helix który na siatkę nie pójdzie ze względu na to że czepia się korzonkami przybyszowymi

zerknij może jeszcze na wiciokrzewy - są wśród nich pnącza które zrzucają liście, ale i zimozielone, bardzo ładnie wspinają się po siatkach, rosną umiarkowanie i są bardzo dekoracyjne
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedz.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Można zamiast winobluszczu posadzić np. winnik tojadowy. Nie rośnie tak ekspansywnie, a też ładny. A jeśli chodzi o przyczepność winobluszczy, można zawsze wybrać trójklapowego, który nie boi się nawet gładkich powierzchni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”