Ktoś ma Tupperware? Pilnie szukam prepisów na obiadki itp

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
x-U-ie
---
Posty: 2773
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ktoś ma Tupperware? Pilnie szukam prepisów na obiadki itp

Post »

... które się przyrządza no właśnie nazywa się to chyba Cud Kuchenny czy jakoś tak, chodzi o przyrządzanie dań gorących - mięsko warzywa zalane wrzątkiem i po około 30 min pałaszowanie. Wiem, ze niewiele osób to ma, ja mam od niedawna i tylko raz robiłam - potrawę która była wcześniej demonstrowana, czyli drobno krojona pierś kurczaka w warzywach oraz żurek. Więcej niestety nie mam pomysłów. A szkoda, bo to jest dobre na ekspresowe dania.

Tak więc - proszę o sprawdzone przepisy:)
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Hej, ja korzystam z tuperwara, ale mam tylko miskę do ciasta i wiaderko do kiszenia. Jestem bardzo zadowolona. No i trochę pojemników do przechowywania żywności mam.
Sporo ciekawych przepisów jest na ich oficjalnej stronie internetowej. Ja na pokazie, który był u mnie w domu dostałam taka mała książeczkę z przepisami. Jeśli chcesz to podaj mi na pw adres, to skseruję ją i Ci wyślę.

A miska na ciasto drożdżowe i na pierogi jest genialna...
Ogóry po 12-14 godzinach nadają sie do jedzenia. Spróbuję jeszcze z kapustą
:lol:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Ktoś ma Tupperware? Pilnie szukam prepisów na obiadki it

Post »

ulakonie pisze:... które się przyrządza no właśnie nazywa się to chyba Cud Kuchenny czy jakoś tak, chodzi o przyrządzanie dań gorących - mięsko warzywa zalane wrzątkiem i po około 30 min pałaszowanie. Wiem, ze niewiele osób to ma, ja mam od niedawna i tylko raz robiłam - potrawę która była wcześniej demonstrowana, czyli drobno krojona pierś kurczaka w warzywach oraz żurek. Więcej niestety nie mam pomysłów. A szkoda, bo to jest dobre na ekspresowe dania.

Tak więc - proszę o sprawdzone przepisy:)
Ula ,a mam taki
Kup makaron -grubaśne rury( nazwa mi umkła, ale chyba canelloni), nadziej surową białą kiełbasą. Ułóż w naczyniu i zalej wrzątkiem, na mniej więcej 20-30 minut, wszystko zależy od marki makaronu. Po odsączeniu polej sosem pieczeniowym ciemnym- PYCHA !!!!
volcowitch
ZBANOWANY
Posty: 747
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Ja cannelloni wolę z masą z mięsa mielonego, śmietany i szpinaku w sosie bolońskim zapiekane pod mozzarellą i parmezanem.

Tak samo wszelkiego rodzaju lasagne lub włoskie dania z cukinii, cebuli i pomidorów zapiekane.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Volcowitch... a można prosić o szczegóły tego przepisu? np. w moim kuchennym wątku?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
x-U-ie
---
Posty: 2773
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Andzia1 pisze:Volcowitch... a można prosić o szczegóły tego przepisu? np. w moim kuchennym wątku?
Aniu niech Valkowitch i tu nam poda szczegóły:) właśnie zbieram przepisy :) coby w podróży oraz we dnie kiedy mało czasu na pichcenie - zrobić coś pysznego:)
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Urszulko, oczywiście masz rację!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
volcowitch
ZBANOWANY
Posty: 747
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Andzia1 pisze:Volcowitch... a można prosić o szczegóły tego przepisu? np. w moim kuchennym wątku?
Ja robię to na oko zawsze. Ciężko mi podac proporcje.

Tutaj masz przepisy gotowe na takie cannelloni

http://www.wielkiezarcie.com/grp_przep.php?grp_prz=29

A tutaj jeden z takich w których mniej więcej pokazane jest wykonanie z innym farszem:

http://www.wielkiezarcie.com/przepis14081.html

W tym o którym ja mówiłem postępuję podobnie ale mam farsz z mięsa mielonego, śmietanki słodkiej, szpinaku w liściach może być mrożony, czosnku, pieprzy i soli wedle uznania - farsz robię na patelni, a potem napełniam podgotowane lekko canneloni farszem. Układam w naczyniu, zalewam całość sosem bolońskim badż pomidorowym jak kto woli. Całość przykrywam grubo tartym serem mozzarellą a na to prusze parmezan. Do piekarnika na ok.20 minut 180-200 stopni. Szybkie łatwe i przyjemne danie.

Polecam z włoskich wszystkie makarony zrobione na carbonara.

-------------------------------------------------------------------------

Jeśli chodzi o cukinię to znam bardzo proste pyszne danie. Kilka młodych małych cukinii obmyć pokroić w plasterki a następnie na pół w półksiężyce, pokroić w piókra cebulę, wrzucić całość do miski, dodać do tego wedle uznanaia pieprzu, soli i czosnku. Zalać pomidorami z puszki (wcześniej można je mocno porozgniatać lub potraktować blenderem. Całość mocno wymieszaną przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapruszyć mozzarellą i parmezanem i do piekarnika aż ser się mocno zarumieni. Podawać z grzankami z oliwą z oliwą i octem winnym.
x-U-ie
---
Posty: 2773
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jesteś skarbem!!!!!!!!!!!
volcowitch
ZBANOWANY
Posty: 747
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Inna prosta i przepyszna przekąska to włoskie antipasto - Bruschetta

http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1497
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p
Posty: 585
Od: 7 mar 2009, o 18:03
Lokalizacja: Warszawa

Post »

Czy może mi ktoś napisać w jaki sposób wykonać ciasto w misce Tupperwar? Wiem że należy wszystko wrzuci do miski i potrząsać okrężnym ruchem. Ale co z jajkami? Chyba trzeba je przynajmniej rozmącić :?
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Posty: 1195
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Post »

Czy możecie coś więcej napisać o tym urządzeniu? Pierwszy raz słyszę o czymś takim.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
volcowitch
ZBANOWANY
Posty: 747
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

To po prostu marka pojemników i "narzędzi kuchennych" sprzedawana systemem prezentacji domowych lub drogą "rekomendacji".

10 lat temu produkty innowacyjne i dostepne jedynie dla nielicznych. Dziś marka ta to po prostu produkt "luksusowy" poprzez droge dystrybucji, a poza nią jest taki sam jak produkty z Ikei czy Duka lub innych sieciowych sklepów z artykułami gospodarstwa domowego. Został już wyparty produktami silikonowymi do zamrażania i pieczenia wśród klientów szukajacych produktów do tego celu oraz mikrofalówkami z funkcją turbojet, crisp, fitness lub inną nazwą patentową.

Trochę to zalatuje Amway'em i naprzykrzającymi się firmami dzwoniącymi po domach zapraszajacymi na prezentacje od pościeli porzez garnki i patelnie do robotów kuchennych.

A ciasta w misce te szybkie i praktycznie robione w 15 minut to ciasta na sodzie/proszku do pieczenia, takie ciasto jak na muffiny - szybko się robi i wyrasta.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

volcowitch pisze:T

A ciasta w misce te szybkie i praktycznie robione w 15 minut to ciasta na sodzie/proszku do pieczenia, takie ciasto jak na muffiny - szybko się robi i wyrasta.
Nie zgadzam się z Tobą Volcowitch. Robię w takiej misce ciasto drożdżowe, chleb i ciasto na pierogi - bez dodawania sody czy proszku :lol:
Zapewne jest to zwykłe narzędzie kuchenne, ale bardzo przydatne.

Bożi
Czy może mi ktoś napisać w jaki sposób wykonać ciasto w misce Tupperwar? Wiem że należy wszystko wrzuci do miski i potrząsać okrężnym ruchem. Ale co z jajkami? Chyba trzeba je przynajmniej rozmącić Confused
Jajko trzeba rozmącić, można to zrobić w zwykłym słoiku albo w mix-maksie z płynem jaki będziesz dawać do ciasta.
Ja jednak używam miksera do wyrobienia ciasta drożdżowego, bo jest dużo lepsze. Ciasto na pierogi robiłam tak jak zalecają w przepisie - okrężnymi ruchami i w ogóle "różnymi" ruchami :lol: Jeszcze nigdy nie udały mi sie tak świetnie pierogi :!: Ciasto jest delikatne i doskonale się klei.
W moim kuchennym wątku zamieściłam przepis wg.,którego robię chleb.

A miska jest też doskonała do przechowywania żywności, bo jest bardzo szczelnie zamknięta. Świetnie też spisuje sie wiaderko do kiszenia.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p
Posty: 585
Od: 7 mar 2009, o 18:03
Lokalizacja: Warszawa

Post »

Dziękuję Andzia1.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”