Ktoś ma Tupperware? Pilnie szukam prepisów na obiadki itp
Ktoś ma Tupperware? Pilnie szukam prepisów na obiadki itp
... które się przyrządza no właśnie nazywa się to chyba Cud Kuchenny czy jakoś tak, chodzi o przyrządzanie dań gorących - mięsko warzywa zalane wrzątkiem i po około 30 min pałaszowanie. Wiem, ze niewiele osób to ma, ja mam od niedawna i tylko raz robiłam - potrawę która była wcześniej demonstrowana, czyli drobno krojona pierś kurczaka w warzywach oraz żurek. Więcej niestety nie mam pomysłów. A szkoda, bo to jest dobre na ekspresowe dania.
Tak więc - proszę o sprawdzone przepisy:)
Tak więc - proszę o sprawdzone przepisy:)
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Hej, ja korzystam z tuperwara, ale mam tylko miskę do ciasta i wiaderko do kiszenia. Jestem bardzo zadowolona. No i trochę pojemników do przechowywania żywności mam.
Sporo ciekawych przepisów jest na ich oficjalnej stronie internetowej. Ja na pokazie, który był u mnie w domu dostałam taka mała książeczkę z przepisami. Jeśli chcesz to podaj mi na pw adres, to skseruję ją i Ci wyślę.
A miska na ciasto drożdżowe i na pierogi jest genialna...
Ogóry po 12-14 godzinach nadają sie do jedzenia. Spróbuję jeszcze z kapustą

Sporo ciekawych przepisów jest na ich oficjalnej stronie internetowej. Ja na pokazie, który był u mnie w domu dostałam taka mała książeczkę z przepisami. Jeśli chcesz to podaj mi na pw adres, to skseruję ją i Ci wyślę.
A miska na ciasto drożdżowe i na pierogi jest genialna...
Ogóry po 12-14 godzinach nadają sie do jedzenia. Spróbuję jeszcze z kapustą

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Ktoś ma Tupperware? Pilnie szukam prepisów na obiadki it
Ula ,a mam takiulakonie pisze:... które się przyrządza no właśnie nazywa się to chyba Cud Kuchenny czy jakoś tak, chodzi o przyrządzanie dań gorących - mięsko warzywa zalane wrzątkiem i po około 30 min pałaszowanie. Wiem, ze niewiele osób to ma, ja mam od niedawna i tylko raz robiłam - potrawę która była wcześniej demonstrowana, czyli drobno krojona pierś kurczaka w warzywach oraz żurek. Więcej niestety nie mam pomysłów. A szkoda, bo to jest dobre na ekspresowe dania.
Tak więc - proszę o sprawdzone przepisy:)
Kup makaron -grubaśne rury( nazwa mi umkła, ale chyba canelloni), nadziej surową białą kiełbasą. Ułóż w naczyniu i zalej wrzątkiem, na mniej więcej 20-30 minut, wszystko zależy od marki makaronu. Po odsączeniu polej sosem pieczeniowym ciemnym- PYCHA !!!!
-
- ZBANOWANY
- Posty: 747
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
-
- ZBANOWANY
- Posty: 747
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Ja robię to na oko zawsze. Ciężko mi podac proporcje.Andzia1 pisze:Volcowitch... a można prosić o szczegóły tego przepisu? np. w moim kuchennym wątku?
Tutaj masz przepisy gotowe na takie cannelloni
http://www.wielkiezarcie.com/grp_przep.php?grp_prz=29
A tutaj jeden z takich w których mniej więcej pokazane jest wykonanie z innym farszem:
http://www.wielkiezarcie.com/przepis14081.html
W tym o którym ja mówiłem postępuję podobnie ale mam farsz z mięsa mielonego, śmietanki słodkiej, szpinaku w liściach może być mrożony, czosnku, pieprzy i soli wedle uznania - farsz robię na patelni, a potem napełniam podgotowane lekko canneloni farszem. Układam w naczyniu, zalewam całość sosem bolońskim badż pomidorowym jak kto woli. Całość przykrywam grubo tartym serem mozzarellą a na to prusze parmezan. Do piekarnika na ok.20 minut 180-200 stopni. Szybkie łatwe i przyjemne danie.
Polecam z włoskich wszystkie makarony zrobione na carbonara.
-------------------------------------------------------------------------
Jeśli chodzi o cukinię to znam bardzo proste pyszne danie. Kilka młodych małych cukinii obmyć pokroić w plasterki a następnie na pół w półksiężyce, pokroić w piókra cebulę, wrzucić całość do miski, dodać do tego wedle uznanaia pieprzu, soli i czosnku. Zalać pomidorami z puszki (wcześniej można je mocno porozgniatać lub potraktować blenderem. Całość mocno wymieszaną przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapruszyć mozzarellą i parmezanem i do piekarnika aż ser się mocno zarumieni. Podawać z grzankami z oliwą z oliwą i octem winnym.
-
- ZBANOWANY
- Posty: 747
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Inna prosta i przepyszna przekąska to włoskie antipasto - Bruschetta
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1497
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1497
-
- ZBANOWANY
- Posty: 747
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
To po prostu marka pojemników i "narzędzi kuchennych" sprzedawana systemem prezentacji domowych lub drogą "rekomendacji".
10 lat temu produkty innowacyjne i dostepne jedynie dla nielicznych. Dziś marka ta to po prostu produkt "luksusowy" poprzez droge dystrybucji, a poza nią jest taki sam jak produkty z Ikei czy Duka lub innych sieciowych sklepów z artykułami gospodarstwa domowego. Został już wyparty produktami silikonowymi do zamrażania i pieczenia wśród klientów szukajacych produktów do tego celu oraz mikrofalówkami z funkcją turbojet, crisp, fitness lub inną nazwą patentową.
Trochę to zalatuje Amway'em i naprzykrzającymi się firmami dzwoniącymi po domach zapraszajacymi na prezentacje od pościeli porzez garnki i patelnie do robotów kuchennych.
A ciasta w misce te szybkie i praktycznie robione w 15 minut to ciasta na sodzie/proszku do pieczenia, takie ciasto jak na muffiny - szybko się robi i wyrasta.
10 lat temu produkty innowacyjne i dostepne jedynie dla nielicznych. Dziś marka ta to po prostu produkt "luksusowy" poprzez droge dystrybucji, a poza nią jest taki sam jak produkty z Ikei czy Duka lub innych sieciowych sklepów z artykułami gospodarstwa domowego. Został już wyparty produktami silikonowymi do zamrażania i pieczenia wśród klientów szukajacych produktów do tego celu oraz mikrofalówkami z funkcją turbojet, crisp, fitness lub inną nazwą patentową.
Trochę to zalatuje Amway'em i naprzykrzającymi się firmami dzwoniącymi po domach zapraszajacymi na prezentacje od pościeli porzez garnki i patelnie do robotów kuchennych.
A ciasta w misce te szybkie i praktycznie robione w 15 minut to ciasta na sodzie/proszku do pieczenia, takie ciasto jak na muffiny - szybko się robi i wyrasta.
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Nie zgadzam się z Tobą Volcowitch. Robię w takiej misce ciasto drożdżowe, chleb i ciasto na pierogi - bez dodawania sody czy proszkuvolcowitch pisze:T
A ciasta w misce te szybkie i praktycznie robione w 15 minut to ciasta na sodzie/proszku do pieczenia, takie ciasto jak na muffiny - szybko się robi i wyrasta.

Zapewne jest to zwykłe narzędzie kuchenne, ale bardzo przydatne.
Bożi
Jajko trzeba rozmącić, można to zrobić w zwykłym słoiku albo w mix-maksie z płynem jaki będziesz dawać do ciasta.Czy może mi ktoś napisać w jaki sposób wykonać ciasto w misce Tupperwar? Wiem że należy wszystko wrzuci do miski i potrząsać okrężnym ruchem. Ale co z jajkami? Chyba trzeba je przynajmniej rozmącić Confused
Ja jednak używam miksera do wyrobienia ciasta drożdżowego, bo jest dużo lepsze. Ciasto na pierogi robiłam tak jak zalecają w przepisie - okrężnymi ruchami i w ogóle "różnymi" ruchami


W moim kuchennym wątku zamieściłam przepis wg.,którego robię chleb.
A miska jest też doskonała do przechowywania żywności, bo jest bardzo szczelnie zamknięta. Świetnie też spisuje sie wiaderko do kiszenia.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu