Poważna sprawa - przetwory a okres

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Poważna sprawa - przetwory a okres

Post »

Witam w tej części forum , gdzie dotąd nie byłem :lol:
z racji wykonywanej pracy mam do czynienia z wieloma klientami w ich domach. Ostanio moją uwagę przykuła dyskusja trzech pań ;;45 , które nie zważywszy na moją obecność zaczęły dyskusję na temat okresu na przetwory. Nie byłoby w tym nic dziwnego bo przecież sezon w trakie , jednak ich uwaga skupiła się głównie na wpływie ICH OKRESU na robienie przetworów , głównie ogórków. Dwie z nich usilnie starały się udowonić tezę jakoby w TYM okresie nie wolno kisić i wkładać ogórków do słoika bo i tak się zepsują (;:98 łzy mi się lały ze śmiechu , nie miałem sił aby dalej pracować ) natomiast trzecia stwierdziła , że "MOŻNA MOŻNA , tylko trzeba dać więcej kopru i koniecznie kilka ziarenek kminku oraz 1 ziarno pieprzu". po prostu ODJAAAAAAAAAAAZD :;230 Niestety nie wiem jak zakończył się spór i kto miał rację , trzeba było się zwijać po pracy .................... może czegoś dowiem się na tym forum?........... stąd moja wizyta w strefie relaksu .. Pozdrawiam M (szkoda że nie nagrałem rozmowy na telefon , do tej pory nie mogę opanować uśmiechu na myśl o tej dyskusji)
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:112 Ta 'poważna' sprawa jednak funkcjonowała kilkadziesiąt lat temu, w pewnych środowiskach :shock: .

Niedawno pierwszy raz się z takim poglądem spotkałam, przy lekturze tej powieści Obrazek

Obrazek

Wierzyć, nie wierzyć ? Śmiać się, czy płakać ? :lol: Choć mamy XXI wiek, to jednak nie da się ukryć,
że w ludowych 'mądrościach' zawsze tkwiło ziarnko prawdy ... ;:109
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Taaaa.... Obrazek, czy jak to tam leciało... ;)
Amlos pisze: w ludowych 'mądrościach' zawsze tkwiło ziarnko prawdy ... ;:109
Nie potwierdzam ani nie zaprzeczam... bo przetworów nie robię w żadnym okresie... :mrgreen:
Ale od tych co je robią, nigdy w życiu nie słyszałam podobnego....Obrazek... czegoś....
Cieszę się, że się na te 'pewne środowiska' Obrazek nie natknęłam...
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
rossi33
200p
200p
Od: 6 mar 2007, o 13:34

Post »

Fajne. Ale się usmiałam.

"MOŻNA MOŻNA , tylko trzeba dać więcej kopru i koniecznie kilka ziarenek kminku oraz 1 ziarno pieprzu". po prostu ODJAAAAAAAAAAAZD

Ja tam nic "wtedy" nie piekę...
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

A ja już się zacząłem bać że poruszyłem "temat zakazany" :twisted: i nikt nie będzie chciał nic napisać , jeszcze ktoś sobie coś niedobrego o mnie pomyśli :oops:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też się śmiałam, kiedy moja śp. mama odsuwała mnie od niektórych prac w czasie "tych dni". I ten niby przesąd przyniosła właśnie ze dworu, gdzie pracowała w kuchni i w ogrodzie jeszcze przed wojną jako młoda dziewczyna. :D
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p
Od: 9 lip 2007, o 16:04

Post »

ale jaja!!!pierwszy raz słyszę i uśmiałam sie jak ...
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

No historyjka zabawna :D Co do przesądów, zabobonów i ich spełnialności... jeśli sobie coś wymyślimy, to nieraz podświadomie dążymy do tego, aby potwierdzać to w co wierzymy, bo jeśli nie będziemy potwierdzać, to nasz świat stanie się mniej bezpieczny ;) i może dlatego ogórki się mniej udają niektórym w pewnych okresach ;)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Ja spotkałam się z opinią, że w tym czasie nie należy piec ciasta, bo wyjdzie zakalec :roll:
Ale faktycznie w mądrościach ludowych często jest ziarnko prawdy. Śmiejemy się równo ze związku okresu z ogórkami, ale jeśli chodzi o kalendarz biodynamiczny nasz sceptycyzm jest znacznie mniejszy. Z drugiej strony okres jest dość mocno skorelowany z fazami księżyca. Teraz wystarczy skojarzyć te 2 fakty i.....
x_P-42

Post »

I faktycznie - i mnie i córce -zawsze wychodzą zakalce ! Trzymamy się sztywno zasady : w czasie przypadłości miesięcznej żadnych słoików i ciast :!:
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Wiecie co - może być w tym odrobina prawdy. Robienie ogórków czy ciasta wymaga koncentracji. Wystarczy nie domyć rąk czy słoików, pospieszyć się z mijeszaniem ciasta czy nie poczekać na wystygnięcie np. margaryny i gotowe popsute ogórki czy zakalec. A kobieta w tym czasie często źle się czuje, jest rozdraźniona czy obolała, a jednocześnie mniej cierpliwa i .. nie wychodzi ;-)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Z pieczeniem ciast nie wiem jak jest, bo nie zwróciłam na to uwagi( tzn zawsze sie udają :oops: 0.

Ale kisić ogórków i robić przetwory w czasie miesiączki serdecznie odradzam:). Mam z tym doświadczenia:). Cos w tym musi być:)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To ja chyba nie jestem normalna. :wink:
"Tych dni" od dawna nie mam a ogórki kupione w sklepie też mi nie wychodzą. :;230 :;230 :;230 :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A mnie ogórki w słoikach nie wychodzą niezależnie od terminu Obrazek To też chyba nienormalne?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”