Strumykowe marzenia Misi

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Patrycja__K
50p
50p
Od: 15 cze 2009, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Strumykowe marzenia Misi

Post »

marzy mi się w ogrodzie strumyk,czy na pow.2000metrów kwadratowych dałoby się coś takiego wykonać? jaki byłby przybliżony koszt? ziemię mam ciężką,gliniastą
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Witaj Patrycjo,
Napisz coś więcej na temat ogrodu. Na jakim terenie położony, czy teren płaski, czy może ze spadkiem. Jeśli ze spadkiem, to jaka jest różnica poziomów w miejscu gdzie chciała byś ten strumyk. Czy masz w ogrodzie oczko wodne. Z reguły taki strumyk łączy się z oczkiem, tzn, strumyk kończy swój bieg w oczku, skąd woda tłoczona jest za pomocą pompy na początek strumienia, z reguły w formie skalniaka kaskady, czy kamienia źródełka. W jakim rejonie Polski masz ten ogród. Ja jest wystawa ogrodu względem stron świata, Jak możesz to podeślij fotki lub plan ogrodu z uwzględnieniem ew. spadków ogrodu. Łatwiej jest wtedy coś poradzić.

Dobrze jest, jeśli strumień nie płynie na "linijkę" tzn. w linii prostej przez ogród, lecz meandruje po ogrodzie i czym jest dłuższy tym lepiej, może wtedy służyć jako filtr roślinny dla wody w oczku. Jeśli będzie wpływał do oczka łagodnie, szerokim ujściem, bez kaskady, tak jak naturalne strumienie, to będzie stanowił również miejsce do ochrony narybku przed dorosłymi pobratymcami. Poza tym, zamieszkają w nim inne drobne organizmy wodne. Strumień ściągnie latem, ptaki które będą się w nim poiły i kąpały.
Jednym słowem taki naturalistyczny strumień to sama frajda w ogrodzie, że nie wspomnę o kojącym działaniu na nasze nerwy plusku strumienia na kamieniach.

Teraz bardziej konkretnie. Na 10 m bieżących strumienia będziesz potrzebowała:
1. ok 31 m2 folii PVC po ok 17 zł m2= ok 530 zł,
2. włóknina ok 31 m2 za ok 7zł/m2 = ok 217zł
3. kilka ton kamienia polnego ok 5 t, za ok 180 zł/t = 900zł
4. żwir frakcja 16 do 63 mm ok 1t= ok 60 zł/t
5. surowa glina ok 200kg, do uszczelnienia żwiru i kamieni w korycie strumienia, w cenie ok 180 zł/t = 45zł

To oczywiście bardzo orientacyjne ceny dotyczące samego strumienia
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Patrycja__K
50p
50p

Post »

dziękuję za porady,jest Pan jak zwykle niezawodny.Działka jest płaska,dawniej było tu pole.Owszem,planuję oczko wodne,mam na placu górkę pozostałą po budowie domu,którą chcę zostawić,bo jest bardzo malownicza i właśnie tam planuję zrobić oczko z kaskadą.Chyba jednak sama sobie nie poradzę,strasznie to wszystko skomplikowane,zdecyduję się chyba na wynajęcie firmy
Patrycja__K
50p
50p

Post »

mieszkam w okolicach Warszawy,więc chybanie będzie z tym kłopotu :D
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Zapraszam w takim razie TUTAJ
Jeśli Ci to pasuje, to proszę o kontakt telefoniczny.
A wcześniej zerknij TUTAJ, masz tu kilka przykładów strumieni.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Patrycja__K
50p
50p

Post »

kliknęłam,ale nie chce się otworzyć,proszę jeszcze raz :lol:
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

:oops: Już poprawiłem.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”