Modrzewie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
violetta bork
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 cze 2009, o 18:40

Modrzewie

Post »

Jakie znacie sposoby na regulowanie modrzewi. Dostałam zwykłe modrzewie, nie wiem czy mam je oddać czy ktos ma doswiadczenie w opanowywaniu ich aby nie wyrosły na olbrzymy?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie zdołaliśmy opanować :? To duże, silnie rosnące drzewa, prędzej czy później w niewielkim ogrodzie będzie kłopot, nie tylko z wielkością , ale i mocno wysuszona glebą , ' pompują' wodę bardzo intensywnie zabierając ją innym roślinom w pobliżu :roll: Za pozwoleniem stosownego urzędu z bólem serca zmuszeni byliśmy wyciąć piękne, olbrzymie drzewo nieopatrznie posadzone 2,5 m od domu sąsiada, któremu gałęzie (mimo obcinania z jego strony) niszczyły dach.Obcięty wcześniej czubek( na prośbę sąsiada) wnet odrósł, gałęzie podniosły się w górę tworząc koronę bardziej kulistą niż stożkową.Również korzenie powodowały naruszanie fundamentów i odpadanie podmurówki w efekcie zimowego nawilgocenia gliniastego gruntu i wiosennego gwałtownego osuszania kiedy modrzew zaczynał wegetację i wspomniane 'pompowanie'.To drzewo tylko do dużych ogrodów z dala od budynków:)
Posadzone gęsto i przycinane to chyba jedyny sposób by nie wyrastały silne :roll:
tomass
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2009, o 11:30

Post »

mam modrzewia już 2 gi rok na balkonie w formie bonsai , ma jakieś 40 cm wysokości i wygląda przecudnie. zrobiłem go z 60 cm sadzonki o ile można tak powiedzieć.modrzewie to cudowne i piękne drzewa nieoddawaj chyba że mi.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tomass pisze:mam modrzewia już 2 gi rok na balkonie w formie bonsai , ma jakieś 40 cm wysokości i wygląda przecudnie. zrobiłem go z 60 cm sadzonki o ile można tak powiedzieć.modrzewie to cudowne i piękne drzewa nieoddawaj chyba że mi.

popieram wypowiedz.Modrzewie piękne drzewa-ja ze swoich też porobiłem bonsai.
Sadzić modrzewie i sekator w ręce:)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Zdecydowanie - tak. Wg mnie to najbardziej "plastyczne" drzewo nadające się na bonsai. Można go formować na różne style, doskonale znosi cięcie korzeni, bez problemu zimuje niczym nie okryty czy zasłonięty. Znosi nawet podlewanie samą kranówą. Z doborem mieszanki do doniczki także nie ma problemu.
Szkoda, że nie pokazaliście zdjęć swoich drzewek (Tomass i Fallenangelv)
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Eleazar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2009, o 13:52

Post »

heh. Macie może jakąś fotkę modrzewia bonsai?
Jestem ciekaw, co też można z tego drzewka zrobić .......
OLAmari
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2006, o 11:58

Post »

MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Można sobie całkiem duży "bonsai" wyrzeźbić :D Obrazek
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne drzewo. Trzeba być artystą Ja nie wierze w swoje umiejętności i bałabym się że zrobię "potworka" a nie cudo jak na zdjęciu (lub trochę podobne) dlatego modrzew formuje w inny sposób, a mianowicie: jak był mały to czubek został nagięty sznurkiem a stronę ziemi i w ten sposób zrobił się jakby baldachim. W miarę jak gałązki rosną są naginane za pomocą sznureczków do kształtu baldachimu. W tym roku jedna gałązkę - dość długą na samej gorze nagięliśmy tworząc koło na szczycie, aby utworzyć powoli kulę nad baldachimem. Jak przesadzę bukszpan i kosodrzewinę , które zasłaniają w tej chwili trochę efekt naszej pracy to wstawię fotkę. W dziele mój piękny ogród - zdjęcia Jest mój post pt moja rabata i tak jest zdjęcie modrzewia na z przed chyba dwóch lat albo trzech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”