Akebia pięcio /trzylistkowa
Akebia pięcio /trzylistkowa
Witam
jak przygotować do pierwszej zimy na balkonie te dwa pnącza? Mam je w dużych donicach i są oplecione na kratkach więc schować się nei da. Boję się żeby nie zmarzły. No i czy rozpięte pnącza na ścianie nie zmarzną za bardzo? A te zdrewniałe doły jak najlepiej osłonić?
z góry dziękuję za pomoc!
Alicja
jak przygotować do pierwszej zimy na balkonie te dwa pnącza? Mam je w dużych donicach i są oplecione na kratkach więc schować się nei da. Boję się żeby nie zmarzły. No i czy rozpięte pnącza na ścianie nie zmarzną za bardzo? A te zdrewniałe doły jak najlepiej osłonić?
z góry dziękuję za pomoc!
Alicja
Alicja
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Akebia rośnie u mnie w gruncie od roku, pięknie przetrwała zimę, osłoniłam jej jedynie agrowłókniną gałązki. Latem dość dużo urosła i nawet zakwitła. Zapewne Ty będziesz musiała osłonić donicę aby nie przemarzły korzenie, ale to niech potwierdzą inni:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
Akebia pięciolistkowa
Moja nowo posadzona, kupiona jako ok. półmetrowa roślinka wygląda teraz tak:

a druga, wsadzona jako trzy badylki długości kilkunastu centymetrów wprawdzie wypuściła listki, ale przyrost jest niewielki
Dodam, że miałam akebię w poprzednim ogródku i przez pierwszy rok była baaardzo niepozorna, przyrost w zasadzie zerowy, a potem (bez ingerencjii z zewnątrz
) tak się rozhulała, że aż miło było patrzeć... i wąchać
No i nie imały się jej żadne choróbska i szkodniki
Ogólnie bardzo wdzięczny (czyt. bezobsługowy
) gatunek pnącza
Niestety, nie mogłam jej zabrać ze sobą
więc znów zaczynam od zera... ale warto poczekać.
Zostało zdjęcie:

Życzę powodzenia i cierpliwości, bo warto ją sobie wyhodować

a druga, wsadzona jako trzy badylki długości kilkunastu centymetrów wprawdzie wypuściła listki, ale przyrost jest niewielki

Dodam, że miałam akebię w poprzednim ogródku i przez pierwszy rok była baaardzo niepozorna, przyrost w zasadzie zerowy, a potem (bez ingerencjii z zewnątrz

No i nie imały się jej żadne choróbska i szkodniki

Ogólnie bardzo wdzięczny (czyt. bezobsługowy

Niestety, nie mogłam jej zabrać ze sobą

Zostało zdjęcie:

Życzę powodzenia i cierpliwości, bo warto ją sobie wyhodować

- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
Witam. Też mam akebię i to o wysokości ok 2 m ( w zeszłym roku zając ściął mi ja na wysokości 15 cm od ziemi i teraz odrosła). Kiedy mi zakwitnie tak pięknie jak u Was?
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
Z doświadczenia z poprzednim okazem wiem, że żeby naprawdę się rozhulać
akebia potrzebuje ok. 2-3 lat... pierwszy rok to zwykle wspinanie się, następny tworzenie masy... a potem szaleństwo kwiatów
Wrzuć fotkę, chętnie popodglądamy
Moja nowa też ładnie idzie w górę... a te z maluteńkich sadzonek kiedyś ją dogonią

Wrzuć fotkę, chętnie popodglądamy

Moja nowa też ładnie idzie w górę... a te z maluteńkich sadzonek kiedyś ją dogonią

Re: Akebia pięciolistkowa
Akebie mam 4-ty rok. Przez 3 lata były dość słabe. Nawoziłam, nawadniałam a one w końcu odwdzięczyły się bujnym wzrostem i kwitnieniem. Dlatego myślę, że Gorzatka ma rację, trzeba im dać czas na rozbujanie się.
dojrzałe owoce akebii
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Wyglądają przepięknie na pergoli. Ten niespotykany kolor... Kwiaty ( rośliny zakwitły po 2-ch latach), w sumie były dość niepozorne , choć pachnące, ale dojrzałe owocniki są wspaniałe.
W tym roku jest ich naprawdę dużo i tworzą piękną kolorową plamę na tle zieleni listków.
dojrzałe owoce akebii
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Wyglądają przepięknie na pergoli. Ten niespotykany kolor... Kwiaty ( rośliny zakwitły po 2-ch latach), w sumie były dość niepozorne , choć pachnące, ale dojrzałe owocniki są wspaniałe.
W tym roku jest ich naprawdę dużo i tworzą piękną kolorową plamę na tle zieleni listków.
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pola, a przycinasz swoją akebię na wiosnę? Jeśli tak , to na jakiej wysokości?
- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
Ja mam pytanie o hodowlę w donicy. Czy ona ma szansę na porządny rozwój w donicy czy jednak wolność w gruncie jej jest niezbędna. Swoją drogą, ostatnio szukam informacji o uprawie tej rośliny i na obcojęzycznych forach natknęłam się na komentarze o jej dość dużej ekspansywności.
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lip 2009, o 11:15
Witam.
Nie umiem sobie poradzić ze swoją akebią.
Kupiłem sadzonkę drogą wysyłkową wiosną ub. roku. Posadziłem w ogrodzie zimowym w klombie, którego dno połączone jest z gruntem. Była wtedy jeszcze w okresie bezlistnym ale szybko rozpoczęła wegetację. Kolejne listki i łodyżki dotarły w maju do 2 metrów. W tym momencie rozpoczął się problem. Na listkach zaczęły się pojawiać jasne kropeczki, na początku rzadziej, po kilka sztuk różnej średnicy - później coraz gęściej. Po pewnym czasie liść zaczynał usychać od obrzeża i odpadał pozostawiając ogonek na łodydze. Opanowana została cała roślina do tego stopnia, że wystarczyło nią potrząsnąć i opadała masa liści. Dziwne jest to, że w miejsce opadniętych wyrastały nowe, sukcesywnie chorując i znów opadając. Gołe łodygi przezimowały w temp. 12 - 20 stopni i z początkiem marca zaczęły znów wypuszczać liście - chorują jak w roku ubiegłym.
W tamtym sezonie traktowałem ją: Gwarant, Dithane, Amistar, Falcon, Rovral, Karate, środkami przędziorkobójczymi oraz odkażałem glebę Previcurem i Bravo. Jak widać nic to nie dało. Jestem bezsilny. Nikt do tej pory nie potrafił mi pomóc.
Widać po roślinie, że chce rosnąć tylko coś jej przeszkadza. W tym samym podłożu obok niej rosną bluszcze, fatsjobluszcz, trzmielina, palma i kalamondyna i oprócz okresowych inwazji przędziorków nic im się nie dzieje.
Może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem i mógłby coś zaradzić.
Niestety nie jestem na razie w stanie umieścić zdjęć.
Pozdrawiam.
Nie umiem sobie poradzić ze swoją akebią.
Kupiłem sadzonkę drogą wysyłkową wiosną ub. roku. Posadziłem w ogrodzie zimowym w klombie, którego dno połączone jest z gruntem. Była wtedy jeszcze w okresie bezlistnym ale szybko rozpoczęła wegetację. Kolejne listki i łodyżki dotarły w maju do 2 metrów. W tym momencie rozpoczął się problem. Na listkach zaczęły się pojawiać jasne kropeczki, na początku rzadziej, po kilka sztuk różnej średnicy - później coraz gęściej. Po pewnym czasie liść zaczynał usychać od obrzeża i odpadał pozostawiając ogonek na łodydze. Opanowana została cała roślina do tego stopnia, że wystarczyło nią potrząsnąć i opadała masa liści. Dziwne jest to, że w miejsce opadniętych wyrastały nowe, sukcesywnie chorując i znów opadając. Gołe łodygi przezimowały w temp. 12 - 20 stopni i z początkiem marca zaczęły znów wypuszczać liście - chorują jak w roku ubiegłym.
W tamtym sezonie traktowałem ją: Gwarant, Dithane, Amistar, Falcon, Rovral, Karate, środkami przędziorkobójczymi oraz odkażałem glebę Previcurem i Bravo. Jak widać nic to nie dało. Jestem bezsilny. Nikt do tej pory nie potrafił mi pomóc.
Widać po roślinie, że chce rosnąć tylko coś jej przeszkadza. W tym samym podłożu obok niej rosną bluszcze, fatsjobluszcz, trzmielina, palma i kalamondyna i oprócz okresowych inwazji przędziorków nic im się nie dzieje.
Może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem i mógłby coś zaradzić.
Niestety nie jestem na razie w stanie umieścić zdjęć.
Pozdrawiam.
Pewnie zostanę zlinczowana, ale mogłaby nie mieć tych owoców. Na zdjęciu wyżej widać, że narobiła niezłego bałaganu.
Wyczytałam, że ma tendencję do ekspansywności + może w najzimniejszych rejonach Polski przemarzać (bardzo wcześnie tworzy pąki, więc jeśli przemarzną to problem). Czyli to by było raczej na tyle.
Wyczytałam, że ma tendencję do ekspansywności + może w najzimniejszych rejonach Polski przemarzać (bardzo wcześnie tworzy pąki, więc jeśli przemarzną to problem). Czyli to by było raczej na tyle.
-
- 100p
- Od: 30 sty 2010, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanko,czy akebia wyspina sie po ścianie czy potrzebuje kraty?
Zdecydowanie potrzebuje kraty, ponieważ owija się wokół podpór, nie czepia się muru 

Owoce są jadalne. Próbowaliście? Słodkie tylko tych pestek trochę za dużo.
Witam Państwa, jestem Piotr ze Szczecina. Warto po zjedzeniu miąższu bez nasion
, który w smaku podobny jest do litchi (niezły koktail ) zachować nasiona.
To niezwyle prosty sposób rozmnożenia Akebii pięciolistkowej. Wystarczy po przesuszeniu 1 miesiąc, wysiać nasionka do doniczki trzymać w chłodnym pomieszczeniu 10 - 15 stopni i podlewać tak by ziemia (torf lub torf z piaskiem 1:1) nie przeschła. Na wiosnę już w połowie marca zobaczymy kiełkujace powoli nasiona. Zdjęcia mojego krzewu z owocem (rośnie na ścianie południowo-zachodniej) zrobiłem w końcu wrześniai dokładnie dzisiaj pokazuje zdj. kiełkujacych nasion.
jeśli Wasza Akebia stara się zostawić zielone liście na zimę i daje radę chociaż część utrzymać na krzewie i ma dużo słońca to owoce będą co roku. Warto jest też zasilić krzew nawozem na wiosnę.

Akebia pięciolistkowa wraz z Bzem posadzonym nieopodal da najwspanialszą ferię zapachów unoszacych się przy wejściu do domu wiosną. Polecam

To niezwyle prosty sposób rozmnożenia Akebii pięciolistkowej. Wystarczy po przesuszeniu 1 miesiąc, wysiać nasionka do doniczki trzymać w chłodnym pomieszczeniu 10 - 15 stopni i podlewać tak by ziemia (torf lub torf z piaskiem 1:1) nie przeschła. Na wiosnę już w połowie marca zobaczymy kiełkujace powoli nasiona. Zdjęcia mojego krzewu z owocem (rośnie na ścianie południowo-zachodniej) zrobiłem w końcu wrześniai dokładnie dzisiaj pokazuje zdj. kiełkujacych nasion.
jeśli Wasza Akebia stara się zostawić zielone liście na zimę i daje radę chociaż część utrzymać na krzewie i ma dużo słońca to owoce będą co roku. Warto jest też zasilić krzew nawozem na wiosnę.

Akebia pięciolistkowa wraz z Bzem posadzonym nieopodal da najwspanialszą ferię zapachów unoszacych się przy wejściu do domu wiosną. Polecam
Moja akebia przez pierwszy rok prawie nic nie urosła, za to teraz, po trzech latach od posadzenia, jest ogromna! Wspaniale rośnie na mojej słabej, gliniastej ziemi i pięknie pachnie. Ma już chyba z 3 metry.
Za to powojniki i glicynia prawie bez zmian od dwóch lat.
Dlatego przy kiepskiej ziemi gorąco polecam akebię
Za to powojniki i glicynia prawie bez zmian od dwóch lat.
Dlatego przy kiepskiej ziemi gorąco polecam akebię