Legalność kaktusów

ODPOWIEDZ
nahm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2009, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Legalność kaktusów

Post »

Czytam właśnie trochę o kaktusach i znalazłem odnośnik do poprawki ustawy która wchodzi w życie od 4 kwietnia 2009 r. (konkretnie ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii)
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/1207_u.htm

wymienione są tam z nazwy niektóre roślinki w tym kaktusy:

- Echinopsis pachanoi (San pedro)

Obrazek

- TRICHOCEREUS PERUVIANUS

Obrazek
w innej części ustawy (załącznik I-P) wymieniono meskalinę zawartą w Lofce ( o samym kaktusie nic nie wspominając)

Jak to się ma do legalności posiadanych roślinek przeznaczonych do oglądania a nie spożycia jak to niektórzy mało rozwinięci preferują.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Legalność kaktusów

Post »

nahm pisze:niektórzy mało rozwinięci preferują.
Możesz rozszerzyć tę myśl? Bo trochę nie rozumiem, o co Ci chodzi :?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p
Od: 27 kwie 2009, o 22:40

Post »

Ano pewnie niektórzy mało rozwinięci kupują na polskim popularnym portalu aukcyjnym np Lofkę, potem tną ją na plasterki i spozywają. Spotkałam się z czyms takim jak byłam jeszcze w liceum (czyli 10 lat temu)- otóż kumpel z klasy, jak usłyszał że zbieram kaktusy, łaził za mna czy ja mam właśnie L. williamsi. Miałam, ale raczej do oglądania, nie do spozycia. Kumpel strasznie chciał kupic ode mnie i był tak męczący że w końcu sprzedałam mu za jakieś ciężkie pieniądze kilka rocznych asteriasów z wysiewu, oczywiście kumpel był kompletnym ignorantem i nie rozróżniał Lofki od asteriasa czy od lithopsa. Potem dowiedziałam się na jakiejs wycieczce szkolnej że zabrał ze sobą tego biednego asteriasa, pociął żyletką na plasterki, zjadł, a potem miał "odlot". W sumie ciekawa jestem jaki to miał odlot po A. asterias.
jalokim83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 maja 2009, o 22:51

Post »

Po asteriasie mógł mieć odlot ad astra (do gwiazd)
Chociaż ta historia pozwala mi spojrzeć pod nowym kątem na przysłowie "per aspera ad astra" (przez trudy do gwiazd) :lol:
Początkujący adept ogrodnictwa i piewca sukulentyzmu
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Podobno nie ma szans w Polsce uzyskać peyotla z lophophory ponieważ w Meksyku promienie słoneczne padają pod innym kątem dostarczając większej ilości ultrafioletu. U nas wskutek zbyt małej ilości ultrafioletu [[nazwa-zakazana]] produkuje śladowe ilości meskaliny niewystarczające do tego aby uzyskać dający takiego kopa peyotl jak ten uzyskiwany przez Indian w Meksyku. Szczerze to sam kiedyś w czasach szkoły średniej miałem zamiar go kupić w celach spożywczych :D pragnąc doświadczyć tego co opisał Witkacy w "Niemyte Dusze".Znajduje się tam jego bardzo szczegółowa relacja stanu jego świadomości po tym jak żarzył pejotla :) .Oczywiście każdemu stanowczo odradzam takich eksperymentów bo może się to bardzo tragicznie zakończyć. Wśród Indian W Meksyku jest spożywany przy okazji uroczystości religijnych i samo spożywanie tego wiąże się z ich wierzeniami. Cały czas wszyscy uczestnicy tej ceremonii są pod nadzorem szamana.
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p
Od: 27 kwie 2009, o 22:40

Post »

Haha, ja od początku wiedziałam że nie ma szans na peyotl z polskiej Lofofory. Ale skoro kumpel strasznie chciał i był gotów zapłacic to nie wyprowadzałam go z błędu, czas pokazał że słusznie, bo i placebo wystarczyło. Udało mi sie nie zostac dilerem w młodym wieku, hihihi.....
nahm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No właśnie o tych co lubią spożywać lofki mi chodzi już mi jednego kaktusa ukradli ktoś wypatrzył jak się wygrzewa na słońcu w moim ogródku i bach sobie przywłaszczył wtedy jeszcze nie wiedziałem że mają inne zastosowanie niż dekoracyjne.

Według tej ustawy TRICHOCEREUS PERUVIANUS także jest nielegalny a ja właśnie dostałem coś takiego od sąsiada:

Obrazek

To jakaś pochodna tego gatunku?? Czy podpada też pod tą ustawę? jeśli tak to się go pozbędę bo panowie niebiescy mogą się nawet przyczepić do kolców i uznać je jako broń :) ja kto w naszym państwie jest ("Dajcie mi obywatela, a znajdę na niego paragraf" )

PS: sąsiad bardzo szczodry podarował mi jeszcze wielki okaz kwitnącego na czerwono EPIPHYLLUM niestety aparat zmarł i nie pokaże zdjęć
oloix
200p
200p
Od: 12 gru 2008, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hehe to co ty nasz to prędzej Cereus peruvianus var. monstrosus
nahm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To znaczy że moge go śmiało eksponowąc w ogrodzie i że CEREUS to nie to samo co TRICHOCEREUS mimo tego że oba peuvianusy

Nigdy nie byłem dobry z języków obcych.

Dzięki.
oloix
200p
200p

Post »

To jest różnica i możesz go spokojnie wystawić do ogrodu. :)
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Mi się zawsze [[nazwa-zakazana]] Williamsi podobała, a teraz ma być zakazana czy jak? Bez sensu... co to w ogóle za pomysły, żeby jeść kaktusy!? No i przez takich ludzi hodowcy, kolekcjonerzy nie mogą zdobywać nowych roślin....

I czemu Lopho.... jest nazwą zakazaną na forum?
oloix
200p
200p

Post »

mi też się lofka podoba i wysiałem jej nasiona. Moim zdaniem jedząc polską lofkę nabawisz się jedynie biegunki :) Dlaczego ? Bo w polsce promnienie słoneczne padają pod innym kontem niż tam gdzie żyje naturalnie lofka. tam też ma lepsze warunki to wytworzenia tego składnika co ma właściwości narkotykowe ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”