Nazwa odmiany rózanecznika w kolorze karminowym
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nazwa odmiany rózanecznika w kolorze karminowym
Poszukuję takiego okazu do swojego kwaśniska; pytam i oglądam bo wiem, że takie są(widziałem raz u znajomych) ale nie moge trafić na ofertę. Gdybym znał chociaż nawę odmiany... Nie będzi to Polarnacht ani Cardinal bo są raczej fioletowe. Ma być ciemnoczerwony bez przebarwień, bordowy. Co to może być?
A tak przy okazji- dlaczego ten dział nie nazywa się różaneczniki i azalie? Przecież to tyle, co rhododendrony i rhododendrony.
A tak przy okazji- dlaczego ten dział nie nazywa się różaneczniki i azalie? Przecież to tyle, co rhododendrony i rhododendrony.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nazwa odmiany rózanecznika w kolorze karminowym
Moze Francesca albo Erato?maryann pisze:Nie będzi to Polarnacht ani Cardinal bo są raczej fioletowe. Ma być ciemnoczerwony bez przebarwień, bordowy. Co to może być?
A przy okazji, bo może ktos ma te dwie odmiany- jest jakas różnica w kolorze pomiędzy Polarnacht a Purple Splendor?
- maryann
No dobra, monitor też swoje zmiany wprowadza i pokażę nie różanecznik, ale różę: o taki kolor mi chodzi. Powiedzmny: mniej-więcej. Może mnie pamięć myli i takich różaneczników nie ma, ale coś najbliżej, takiego szukam.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Może Torero?
http://www.rosebay.org/chapterweb/dcgtcc39.htm
http://www.rosebay.org/chapterweb/dcgtcc39.htm
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślę że chodzi o Torero, ona ma kwiaty bordowe, które wyglądają jakby były z modeliny.
Zdjęcie nie oddaje koloru, bo zrobiłam ze słońcem i bardzo rozjaśniło.
Zdjęcie nie oddaje koloru, bo zrobiłam ze słońcem i bardzo rozjaśniło.

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
Bardzo mi sie podoba kolor Twojego Erato, Jurku. Ja byłam trochę rozczarowana kolorem Franceski, jak dla mnie trochę brudna czerwień i krótkim jej kwitnieniem. Dosłownie od pełnego otwarcia pąków do początku przekwitania chyba minął tydzień zaledwie. Nova Zembla i mój pierwszy, różowy rh kwitły po bite 3 tygodnie a widzę, że Zembla dociągnie do 4 tygodni. Chyba, że deszcze ją wykończą. Właśnie myślę, że może deszcze były przyczyną tak szybkiego przekwitnięcia Roseum Elegans, Franceski i Grandiflory.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- maryann
Re: Nazwa odmiany rózanecznika w kolorze karminowym
Kupiłem Franceskę' ; na cały stół w OBI, był tylko jeden pojedynczy kwiatuszek. Tak przykuł mój wzrok, że już się nie rozstaliśmy. Szukałem czegoś jeszcze ciemniejszego, ale chyba nie znajdę.
Może jakieś specjalne nawożenie wpływa na kolor?
Może jakieś specjalne nawożenie wpływa na kolor?
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.