Siewnik - jaki,jak ustawić itp. PORADY

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Bidifon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2009, o 20:22
Kontakt:

Siewnik - jaki,jak ustawić itp. PORADY

Post »

Witam
Chciałbym zapytać o Wasze opinie na temat siewników. Mam około 5 arów trawnika i siewnika chcę używać głównie do nawożenia. Widziałem różne konstrukcje i nie wiem na co się zdecydować. Czy polecacie ręczny (widziałem kilka u sąsiadów - zatarły się szybko - plastikowe tryby). Wiem, że są tez siewniki w postaci wózka i że mogą działać na dwa sposoby - Sypać nawóz na obracający się talerz i wysypywać bezpośrednio na trawnik wg obrotów kół. Która konstrukcja Waszym zdaniem jest najbardziej sprawdzona ?
Pozdrawiam
Qsal
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 paź 2008, o 08:06

Post »

Co do siewników mogę podzielić się moimi spostrzeżeniami co do pracy dwóch różnych konstrukcji których używałem na mojej 1500m2 działece.

1. Do siania trawy używałem dwóch pożyczonych siewników z wałkiem, tzn. takich z których wysypywał się nawóz przez dziurki rozmieszczone między kołami (podam przykładowy model będzie łatwiej zrozumieć o jakim typie siewnika piszę: SN 471 FLORA). Moim zdaniem da się je zastosować do mniejszych powierzchni, albowiem ich konstrukcja umożliwia wysypywanie nawozu/nasion jedynie na szerokości ok. 30-50 cm. Krótko mówiąc mnie z tatą zajęło sianie trawy na działce praktycznie cały dzień. Ponadto mały zbiorniczek zmusza do ciągłego dosypywania nasion/nawozu co znacząco utrudnia pracę na dużych powierzchniach. Dodatkowym minusem jest to że siewniki te posiadają stosunkowo niewielkie, plastikowe kółka które obracają się blisko pojemnika z nawozem/nasionami i gdy jeździliśmy po ziemi ciągle dochodziło do ich oblepiania, co blokowało wyrzut nasion. W praktyce po jednym punkcie placu należało przejechać około 2-3 razy. Na rosnącej trawie przy nawożeniu pewnie ten problem nie będzie istniał.

2. Gdy nadszedł czas wiosennego nawożenia zdecydowałem się kupić swój siewnik i zważywszy na powyższe niedogodności kupiłem siewnik z talerzem rotacyjnym i dużymi pompowymi kołami gumowymi firmy Teksas CS 2500. Jestem z niego bardzo zadowolony. Cena nieco wysoka ale konstrukcja naprawdę solidna (poza pojemnikiem zasypowym sam metal). Duży pojemnik na nasiona z wyjmowaną siatką u góry która uniemożliwiana wpadanie bryłek nawozu i blokowanie siewnika - myślę że nawet dyby nie było tej siatki nic wielkiego by się nie stało, bo przy dziurach wylotowych z pojemnika jest taka zawleczka która kręci się i rozbija jakiekolwiek zbrylenia. Rozrzut jest imponujący promień około 2 m - ja chodząc po placu od płotu do płotu jako punkt orientacyjny wybierałem co drugi słupek w ogrodzeniu betonowym - bo rozsiew śmiało starczał na jedno pole po lewej i po prawej stronie. Podam dla porównania że rozsiew nawozu Florowit tym siewnikiem na tej samej powierzchni zajął mi siewnikiem rotacyjnym około 30 minut. Jeśli chodzi o sianie trawy (bo i takie przeprowadziłem u sąsiada) to z uwagi na wagę nasion rozrzut był 2 razy mniejszy, ale i tak niebotycznie większy niż z wyżej opisanych siewników. Dodatkowym plusem przemawiającym na korzyść tej konstrukcji siewnika jest to, że w przypadku nierównomiernego ustawienia przepustnicy, po sianiu trawy nie będzie widać pasów "mocniej" rzuconych nasion - tzn. ewentualne przejścia będą łagodniejsze dla oka. Ale żeby nie było różowo powiem, że w porównaniu z poprzednią konstrukcją siewnika ta ma jedną wadę, a właściwie niedogodność: przy sianiu w trakcie wietrznej pogody w uwagi na system wyrzutu nawozu a zwłaszcza lżejszych nasion trawy wiatr nieco znosi granulki lub nasiona. Osobiście nie uważam to za wielki problem trzeba wziąć jedynie poprawkę na wiatr i będzie OK. A i jeszcze jedno siewniki rotacyjnie gabarytowo są znacznie większe i nie da się ich upchnąć gdzieś w kącie.

Oj kończę bo się niemiłosiernie rozpisałem.
Dla podsumowania powiem tak: Ja gdybym miał wybierać, wybrałbym ręczny siewnik rotacyjny z uwagi na lepsze i przede wszystkim szybsze warunki pracy. Siewnik który ja posiadam jest stosunkowo drogi, ale są inne odpowiedniki o podobnej konstrukcji. Nie wiem tylko jak z ich wykonaniem i trwałością. Należy pamiętać tylko że przy większej powierzchni działki każdy rodzaj siewnika powinien mieć duży pojemnik zasypowy, ponieważ więcej trzeba będzie się nabiegać do worka z nawozem/nasionami niż nachodzić za siewnikiem ;).

Co do działki 5 arów wziąłbym też siewnik rotacyjny może nieco tańszy (z plastikowymi kołami bo rozumiem że trawka już jest i nie trzeba jeździć po ziemi) z pojemnikiem zasypowym około 10-15 litrów lub większym.

Pozdrawiam. Mam nadzieję że troszkę pomogłem i nie zanudziłem na śmierć.
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaki siewnik ?

Post »

Witam.Wczoraj kupiłam najtańszy polski siewnik (rotacyjny?)Mam pytanie,ponieważ nie było instrukcji,na jakiej podziałce(od1do10) mam ustawić nawożenie?I czy mam prowadzić wzdłuż i na krzyż?Czytałam,że ktoś nawożąc siewnikiem popalił trawę.Jak zrobić to dobrze?
Ewka
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli nawozisz nawóz to nawoź go na suchą trawę! Jeśli nawóz rozsypiesz na mokrą trawę popalisz ją. Nawóz przyklei się do źdźbła i je spali.

A dlaczego nie rozsiewacie nawozu ręcznie ?
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27

Post »

Do tej pory robiliśmy to ręcznie,jeśli robiłam to ja,wyglądało to dobrze.Ostatnio robił to mąż,od razu wiedziałam,że będą mijaki.Żeby męża nie zniechęcać do prac w ogrodzie,mówiąc,że zrobił to byle jak? :evil: postanowiłam właśnie zakupić takie właśnie ustrojstwo
Ewka
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Kontakt:

Post »

Witam, a ja mam pytanko, czy ktoś używał siewnika, ręcznego punktowego. Jeśli tak, to proszę o wszelkie opinie na ich temat.
danpok
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lut 2011, o 08:43

Post »

:idea: Zawsze zastanawiałem się jak prawidłowo ustawić siewnik do nawozu. Ja ustawiam na 4. A wy?
sosna388
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 09:44

Post »

Nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie, ważne jeszcze jaki nawóz, i pewnie również jaki siewnik. Dlaczego? Dotychczas sypaliśmy azofoskę, nie było problemu z ustawieniem siewnika (ale numeru nie podam, bo mąż to robił). W tym roku kupiliśmy nawóz do trawników pewnej znanej marki na 6 m-cy (raz i spokój na cały sezon). I okazało się, że granulki nawozu są o wiele mniejsze niż poprzedniego. I był kłopot, bo albo w ogóle nie chciało lecieć, albo leciało stanowczo za dużo. Mąż coś tam wykombinował i ustawił odpowiednio, ale musiał ingerować w ustawienie (czyli pozycja pomiędzy pierwszą a drugą). A na opakowaniu nawozu było wskazanie, żeby stosować konkretny siewnik, oczywiście tej marki.
Awatar użytkownika
dzwiedziu
50p
50p
Od: 27 sie 2009, o 14:56

Re: siewnik

Post »

Należy wsypać nawozu,przejechać kawałek i zobaczyć czy sypnęło tyle ile miało. Do mojego siewnika była dołączona naklejka z instrukcją,gdzie było napisane do jakiego nawozu jaką szerokość otworu dobrać.
MariuszM
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lut 2012, o 18:31

Post »

Witam
Poszukuję siewnika (na kółkach) do trawy i nawozów. Możecie mi coś polecić do 100zł?
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Re: Siewnik do trawy i nawozu

Post »

do traw najlepszy jest siewnik marki prawa ręka chyba że leworęczny. Co do nawozu to dochodzi koszt lateksowej rękawiczki bo bądź co badź to chemia.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Popieram :D Najprościej, najszybciej i przy odrobinie starań najdokładniej.
No chyba że ktoś lubi trawkę w paski...
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Kontakt:

Post »

Panie Mariuszu,

proszę nie brać do siebie informacji, że najdokładniejszy siew to tylko ręką... czasy kiedy trawnikami nazywano cokolwiek co było zielone i można było to kosić - minęły już dawno.

Teraz najlepsze mieszanki traw mają bardzo drobne nasiona...nie da się ich równomiernie wysiać ręką.

Z najprostszych siewników polecam Scotts Handy Green II. Jak się dobrze poszuka to można go kupić w okolicach 100pln.

Pozdrawiam,

Link usunęłam.
Comcia
bigs
100p
100p
Od: 17 sty 2011, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Siewnik rzędowy

Post »

Chciałbym zakupić siewnik rzędowy ręczny do nasion.
Największymi nasionami będą nasiona złotokapu.
Przejrzałem na Allegro kilka takich małych siewników, np. siewnik inspektowy, siewnik taczkowy lub siewniki rzędowe firmy Wolf Garten.
Miał ktoś doświadczenie z takim sprzętem?
_fox_

Re: Siewnik rzędowy ręczny do nasion

Post »

Miałem kiedyś siewnik taczkowy, ale na małej powierzchni niestety nie zdawał egzaminu a przynajmniej wg. mnie. I poszedł na złom ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”