Jak przechowywać jabłka zimowe?
Jak przechowywać jabłka zimowe?
Czy ktoś może mi powiedzieć jak przechowywać jabłka zimowe. Dysponuję budynkiem murowanym, ale bez ogrzewania oraz strychem. Strych jest przykryty blachą nierdzewką, a boczne ściany są z desek przez które widać świat. Słyszałam, że trzeba je przechowywać w sianie. Czy są jeszcze jakieś inne sposoby. Z góry dziękuję za rady. Bea.
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Posty: 1621
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
podpowiedzią może być ta stronka:
http://www.staresady.republika.pl/przechowywanie.htm
Przechowywanie jabłek odmian deserowych
o ile chcesz je przechowywać w pomieszczeniu.
http://www.staresady.republika.pl/przechowywanie.htm
Przechowywanie jabłek odmian deserowych
o ile chcesz je przechowywać w pomieszczeniu.
Jakub . . . . .
- Janek
- Przyjaciel Forum
- Posty: 986
- Od: 21 paź 2006, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków / Rybnik
- Kontakt:
Powinnaś je wprzechowywać w SUCHYM i NIEPRZEMARZAJĄCYM pomieszczeniu. Najlepiej w temperaturze około 5 stopni. Konieczne jest tez uważanie przy obieraniu jabłek. Najlepiej każde jabłko obejrzec i podzielić jabłka na 2 grupy. 1. grupa to jabłka całkowicie bez skazy, a 2. grupa to jabłka z lekkimi dziurkami po ronakach itp. Unikniemy w ten sposów psucia sie jabłek całkiem zdrowych. No i przy wkładaniu do skrzynek trzeba bardzo uważac i absolutnie jabłkami nie rzucać, żeby się nie poobijały, bo wtedy będą sie psuć.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk


Moja babcia trzymała jabłka w stodole w drewnianych skrzynkach. Jabłka były obłożone już teraz nie pamiętam czy to była słoma czy siano .... ale zapach był że hej....
A dla dzieci ( dla nas)miała zawsze parę najdorodniejszych, rumianych i pachnących zostawionych w domu i trzymała je na szafie ładnie poukładane jeden koło drugiego. Widok i zapach pamietam do dziś.
Serdecznie pozdrawiam,
- ziolowi
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 6
- Od: 17 gru 2011, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Jak przechowywać jabłka zimowe?
Może odkopuje stary temat, ale komuś może się to przydać
Podczas przechowywania jabłka zużywają w wyniku oddychania asymilaty w postaci cukrów lub kwasów organicznych i zamieniają ją na energię do podtrzymywania życia(ATP), dwutlenek węgla oraz etylen (hormon, który przyspiesza dojrzewanie i intensywność oddychania). Również podczas przechowywania owoce transpirują (wyparowują wodę) i jest to najpoważniejszy czynnik ograniczający przechowywanie. Owoce typu jabłka, gruszki zawierają około 70-80% wody. Ubytek wody powyżej 10% powoduje marszczenie się owoców i obniżenie ich wartości konsumpcyjnej (w przemyśle są po prostu do wyrzucenia). Aby owoce były jak najdłużej przechowywane musi być spełnionych kilka warunków.
-owoce nie mogą być uszkodzone (uszkodzona skórka powoduje dostanie się patogenów lub zwiększenie intensywności oddychania)
-owoc musi mieć szypułkę
-temperatura przechowywania jabłek powinna być w granicach 0,5-4 stopni Celsjusza [w zależności od odmiany], aby obniżyć intensywność oddychania (szybkość reakcji biochemicznych zostaje spowolniona)
-wilgotność w pomieszczeniu powinna być na poziomie 90% (jeżeli stosujemy drewniane skrzynie należy je zwilżyć przed przechowywaniem)
-jeżeli jesteśmy profesjonalistami to możemy zastosować chłodnię z kontrolowaną atmosferą to znaczy, że zawartość tlenu i etylenu w powietrzu powinna być jak najniższa (tlen około 10% poniżej zaczyna się fermentacja) i wydalana na zewnątrz, natomiast zwiększona ilość dwutlenku węgla działa pozytywnie na przechowywanie (ale niezbyt duza ilość).
-aby zapobiec ataku grzybów i innych patogenów należy owoce przechowywać w sterylnych skrzyniach
-owoce muszą zostać zebrane w odpowiednim momencie (dla każdej odmiany określone są dane kryteria takie jak miąższość, zawartość cukrów, kolor skórki itd.)
-owoce powinny być delikatnie zbierane - wgniecenia, uszkodzenia powodują zwiększenie szybkości oddychania
-do przechowywania nie zbiera się owoców z ziemi (one są przeznaczone do przetwórstwa czyli natychmiastowego zużycia lub zakonserwowania)
-owoców nie wolno przechowywać całkowicie zanurzonych w wodzie (Raz moja wykładowczyni przed skupem włożyła kapustę głowiastą do wody, aby nabrały wody i żeby drożej sprzedać w skupie. Co się może stać później chyba każdy może sobie to wyobrazić)
Musimy pamiętać, że nie da się zatrzymać całkowicie oddychania. Jeżeli przekroczymy podane wartości owoc zostaje uszkodzony i jego trwałość spada do kilku dni lub kilku godzin. Jedynym sposobem na długotrwałe przechowywanie jest suszenie, liofilizowanie lub zamrażanie, ale powoduje to obniżenie walorów smakowych (soczystość, chrupkość, zapach, itd.)
Jeżeli spełnimy odpowiednie warunki to długość przechowywania owoców może wynosić kilka miesięcy (do 6 miesięcy)
Podczas przechowywania jabłka zużywają w wyniku oddychania asymilaty w postaci cukrów lub kwasów organicznych i zamieniają ją na energię do podtrzymywania życia(ATP), dwutlenek węgla oraz etylen (hormon, który przyspiesza dojrzewanie i intensywność oddychania). Również podczas przechowywania owoce transpirują (wyparowują wodę) i jest to najpoważniejszy czynnik ograniczający przechowywanie. Owoce typu jabłka, gruszki zawierają około 70-80% wody. Ubytek wody powyżej 10% powoduje marszczenie się owoców i obniżenie ich wartości konsumpcyjnej (w przemyśle są po prostu do wyrzucenia). Aby owoce były jak najdłużej przechowywane musi być spełnionych kilka warunków.
-owoce nie mogą być uszkodzone (uszkodzona skórka powoduje dostanie się patogenów lub zwiększenie intensywności oddychania)
-owoc musi mieć szypułkę
-temperatura przechowywania jabłek powinna być w granicach 0,5-4 stopni Celsjusza [w zależności od odmiany], aby obniżyć intensywność oddychania (szybkość reakcji biochemicznych zostaje spowolniona)
-wilgotność w pomieszczeniu powinna być na poziomie 90% (jeżeli stosujemy drewniane skrzynie należy je zwilżyć przed przechowywaniem)
-jeżeli jesteśmy profesjonalistami to możemy zastosować chłodnię z kontrolowaną atmosferą to znaczy, że zawartość tlenu i etylenu w powietrzu powinna być jak najniższa (tlen około 10% poniżej zaczyna się fermentacja) i wydalana na zewnątrz, natomiast zwiększona ilość dwutlenku węgla działa pozytywnie na przechowywanie (ale niezbyt duza ilość).
-aby zapobiec ataku grzybów i innych patogenów należy owoce przechowywać w sterylnych skrzyniach
-owoce muszą zostać zebrane w odpowiednim momencie (dla każdej odmiany określone są dane kryteria takie jak miąższość, zawartość cukrów, kolor skórki itd.)
-owoce powinny być delikatnie zbierane - wgniecenia, uszkodzenia powodują zwiększenie szybkości oddychania
-do przechowywania nie zbiera się owoców z ziemi (one są przeznaczone do przetwórstwa czyli natychmiastowego zużycia lub zakonserwowania)
-owoców nie wolno przechowywać całkowicie zanurzonych w wodzie (Raz moja wykładowczyni przed skupem włożyła kapustę głowiastą do wody, aby nabrały wody i żeby drożej sprzedać w skupie. Co się może stać później chyba każdy może sobie to wyobrazić)
Musimy pamiętać, że nie da się zatrzymać całkowicie oddychania. Jeżeli przekroczymy podane wartości owoc zostaje uszkodzony i jego trwałość spada do kilku dni lub kilku godzin. Jedynym sposobem na długotrwałe przechowywanie jest suszenie, liofilizowanie lub zamrażanie, ale powoduje to obniżenie walorów smakowych (soczystość, chrupkość, zapach, itd.)
Jeżeli spełnimy odpowiednie warunki to długość przechowywania owoców może wynosić kilka miesięcy (do 6 miesięcy)
- faniczekolady
- 200p
- Posty: 327
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak przechowywać jabłka zimowe?
W amatorskich warunkach ( do 500kg owoców ) świetnie się sprawdzą piwnice z kamienia - małe wahania temperatury bez względu na to ile stopni jest na zewnątrz, stała zwykle wysoka wilgotność.Należy zadbać jeszcze żeby nie było intensywnych zapachów w pomieszczeniu w którym są jabłka ; np dojrzewająca kapusta , zapach stęchlizny .Kategorycznie nie może być pleśni.
Jabłka można ułożyć w plastikowych skrzynkach ( z dziurkami ) albo drewnianych - tylko żeby na drewnie nie było pleśni ,grzybów ani innych syfów.
Strych pod blachą nie wydaje mi się dobry- wahania temperatury przede wszystkim
Jabłka można ułożyć w plastikowych skrzynkach ( z dziurkami ) albo drewnianych - tylko żeby na drewnie nie było pleśni ,grzybów ani innych syfów.
Strych pod blachą nie wydaje mi się dobry- wahania temperatury przede wszystkim
kolekcjoner smaków
-
- 200p
- Posty: 206
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ruda Śląska/ogród Małopolska okolice Bochni
Re: Jak przechowywać jabłka zimowe?
Witam
A co sądzicie o przechowywaniu jabłek w lodówce? Włożyłem na próbę 2 kg jabłek do dolnej szuflady w której trzyma się warzywa. Pewnie to nie za dobry pomysł bo jabłka przejdą zapachami z lodówki. Zobaczę co będzie.
A co sądzicie o przechowywaniu jabłek w lodówce? Włożyłem na próbę 2 kg jabłek do dolnej szuflady w której trzyma się warzywa. Pewnie to nie za dobry pomysł bo jabłka przejdą zapachami z lodówki. Zobaczę co będzie.
- faniczekolady
- 200p
- Posty: 327
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak przechowywać jabłka zimowe?
2kg... 2x deser + trochę soku
mało trochę.
ale w lodówce będzies miał warunki podobne jak w chłodni : 0-1,5 st C , 90% wilgotności .

ale w lodówce będzies miał warunki podobne jak w chłodni : 0-1,5 st C , 90% wilgotności .
kolekcjoner smaków
-
- 200p
- Posty: 206
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ruda Śląska/ogród Małopolska okolice Bochni
Re: Jak przechowywać jabłka zimowe?
Wiem że dobre warunki i przechowają się dobrze. Zobaczymy co będzie z tymi zapachami. Dam znać jak będę te jabłka konsumował.
- faniczekolady
- 200p
- Posty: 327
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak przechowywać jabłka zimowe?
Jeżeli zamierzasz przeznaczyć całą lodówkę w 100% na jabłka to raz na dzień ją otwórz na kilkanaście sekund - dojrzewające jabłka spalają tlen i wydzilają CO2 - jeśli będzię za dużo CO2 w atmosferze lodówki to będziesz miał poparzoną skórkę na jabłkach.
kolekcjoner smaków