Ficus alli
-
- 200p
- Od: 29 lis 2008, o 18:59
Ficus alli
Zdobyłam dwie szczepki tego ficusa.Przeczytałam różne informacje na temat rozmnażania tej rośliny,ale chciałabym zapytać fachowców w jaki sposób będzie najbezpieczniej go ukorzenić.Proszę o pomoc. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 wrz 2007, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ekspertem nie jestem, ale podam swój sposób;
najpierw odrywam ten listek od samego dołu, czekam aż obeschnie sok i wkładam do wody z węglem drzewnym i odrobinką ukorzeniacza, w ten sposób ukorzeniam fikusy, nie udaje mi sie natomiast ukorzenić odrazu w ziemi-może robię coś nie tak?
najpierw odrywam ten listek od samego dołu, czekam aż obeschnie sok i wkładam do wody z węglem drzewnym i odrobinką ukorzeniacza, w ten sposób ukorzeniam fikusy, nie udaje mi sie natomiast ukorzenić odrazu w ziemi-może robię coś nie tak?

Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Bożena
-
- 200p
- 2iza
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I pamiętaj ,żeby ta woda była non stop w miarę ciepła ja np. ukorzeniając benjaminki stawiam słoiczek z gałązkami na lekko grzejący kaloryfer bo parapety mam bardzo zimne i nawet dosyć szybko puszczają korzonki wyglądające najpierw jak pleśń
Nie dodaje ,żadnego ukorzeniacza i węgla a mimo wszystko się przyjmują , ale może to tylko fuks hihi 

-
- Od: 30 wrz 2007, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
najpierw na łodyżce pojawiają sie takie białe kropki i to są zaczątki korzonków,jak mam wiecej szczepek jednego rodzaju to nie dosypuję ukorzeniacza, a jak mam jedną jakiegoś wymarzonego gatunku-to wolę nie ryzykować...
marzy mi się szczepka takiego
http://www.gapphotos.com/images/WebPrev ... 075505.jpg
marzy mi się szczepka takiego
http://www.gapphotos.com/images/WebPrev ... 075505.jpg
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Bożena
-
- 200p
-
- 200p
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja ukorzeniam fikusy w ziemi, chociaż w pełni się zgadzam, że w wodzie także bez problemu się ukorzeniają i jest nawet wygodniej bo widać rozwój.
Ostatnio wsadziłem do ziemi 7 odciętych pędów i wszystkie bez problemu się ukorzeniły, już po tygodniu (bez ukorzeniacza) - jednemu korzonki "wyszły" nawet do góry ponad ziemię - więc było możliwe zrobienie zdjęcia:

Ostatnio wsadziłem do ziemi 7 odciętych pędów i wszystkie bez problemu się ukorzeniły, już po tygodniu (bez ukorzeniacza) - jednemu korzonki "wyszły" nawet do góry ponad ziemię - więc było możliwe zrobienie zdjęcia:

"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
-
- 200p