Jak rozlokować krzewy ozdobne.

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jak rozlokować krzewy ozdobne.

Post »

Witam serdecznie. Pomozcie mi prosze rozpalnowac posadzenie krzewow ozdobnych wzdluz plotu sasiadujacego z sasiadem na dzialce. chcialbym troszke ozywic plot z siatki dlatego tez otrzymalem kilka krzewow ozdobnych. Mam problem z ich rozlokowaniem aby bylo pieknie i praktycznie. Nadmieniam ze krzewy bylyby sadzone na odleglosci okolo 10 metrow. Mam do wyboru takie krzewy: tamaryszek, tawuła biała, krzewuszka veigela, forsycja, migdałek trójklapkowy oraz jasminowiec wonny. Proze o pomoc bo chcialbym jak najszybciej zakonczyc sadzenie tych krzewow.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Tawuła, krzewuszka, forsycja, jaśminowiec, migdałek, tamaryszek.
Jeśli nie będziesz przycinał to odstępy między krzewami około 150 cm. Tylko na początku będzie się wydawało, że to dużo.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czy jaśminowiec, migdałek, tamaryszek moga rosnac w polcieniu gdyz na koncu szeregu krzewu bedzie wiecej polcienia. Natomiast napoczatku bedzie slonecznie. Dzięki za rade.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kolejność możesz zmienić ja zestawiłam to na przemian rośliny z delikatniejszymi i mocniejszymi liśćmi.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A czy ktoś mógł by mi powiedzieć jak szybko rosną te krzewy? Mam sadzonki okolo 30-40 cm. Jak dlugo będę czekal na kzrewy ktore zaczna cieszyc oczy?
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

2-3 lata
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to Basiu w sumie nie duzo. A co myslisz Basiu zeby do podanego towarzystawa dosadzic jeszcze prusznika. Bardzo mi sie podoba tylko czy sa szanse zeby go utrzymac w ostrym zimowym klimacie Mazur. Pomoz mi w decyzji bo na Allegro jest kilka ofert sprzedazy tego pieknego krzewu i jeszcze bym do mrozow zdazyl z jego posadzeniem.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

NIestety,nawet nie próbuj go wsadzać na stałe.Przemarżnie na pewno u Ciebie,ale nic nie stoi na przeszkodzie,żebyś go każdej wiosny dołował na działce a jesienią zabierał do chłodnej ale nie zimnej piwnicy.Tylko tak możesz uprawiać prusznik. :( Minionej zimy moje dwa również przemarzły na szczęście odbił jeden,rozpacz mniejsza :? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj Karusiu zasmuciła mnie ta wiadomość. Co sie tyczy dołowania i zabierania jego na zime to niestety nie mam miejsca zeby zimowac prusznika. A tak w zastepstwie co bys poleciła na jego miejsce tylko zaznaczam zeny kwitlo na niebiesko bo kwitnace krzewy w innych kolorach juz zakupilem. Czyli cos co by mi zastapilo prusznika i utulilo moj zal ze moj ogrodek nie bedzie goscil tego pieknego krzewu.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Tak,naturalnie sa takie krzewy,w tej chwili myślę o 2,które w rejonie Twojego zamieszkania będa wymagały dobrego okrycia na zimę najlepiej grubym papierem przysypane ziemia i stroisz.
Są to -Barbula kaladońska - Caryopterisxclandonensis i
-Perowskia łobodolistna - Perovskia atriplicifolia
Obydwie rosliny maja liście ze srebnym nalotem,kwiaty niebieskoszfirowobłękitne -sa piękne.
Pozdrawiam
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Możesz go zimować na klatce schodowej, w garażu(jeśli tam temp. nie spada poniżej zera.
A małe egzemplarze nawet w domu, szczególnie jak kupisz ten z zimozielonymi liśćmi. Jeśli będzie to gatunek z opadającymi liśćmi na zimę to nawet w ciemnej piwnicy.

Innego krzewu kwitnącego tak na niebiesko nie ma. Można się podpierać Barbulą klandońską ale ona u ciebie też raczej przemarznie.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziekuje za informacje. Przejrzałem sobie te krzewy. Jednak co prusznik to prusznik. Z Barbulą i prowskia przypuszczam bedzie problem z nabyciem. Patrzylem na internecie i nigdzie nie moge znalezc oferty ze sprzedaza. Na allegro tez brak. Przemysle rade Basi z zimowaniem u znajomych w garazu lub gdzies na klatce schodowej u znajomych. Tylko w sumie będę musial dbac o to aby prusznik nie rozrosl sie zbyt duzy. na razie posadze krzewy juz zakupione a pozniej pozostanie rozmyslanie o pieknym krzewie z niebieskimi kwiatami. Moze ukojenie sercu da zakup niebieskiej rozy pnacej ktora puszcze na kratke w eksponowanym miejscu. Gdzie tylko taka nabyc i aby sie nie nabrac i nastepnie nie zawiesc.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Widzę,że jesteś w bardzo podobnym mnie nastroju,bo ja mam już rabatki żółtą ,pomarańczową.różową,czerwoną,niebieską teraz kompletuję rośliny na białą.życzę owocnych przemyśleń. :wink:
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak KaRo lubie gre kolorami a szczegolnie jak mam jakis ulubiony to będę szuakal i modyfikowal tak nim aby cieszyl moje oczy. niebieski jest moim ulubionym. niestety nie ma tak wiele rosli o tym kolorze jak czerwony lub zolty. KaRo a co myslisz o krzewach pieciornika krzewiastego jest w kolorze zoltym, czerwonym i rozowym. Warto miec te krzewy w ogrodzie. Sa wymagajace? Wiem ze masz je u siebie. Polecalabys je do mojego ogrodu i z czym ladnie wspolgraja.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jak najbardziej,to niewymagające krzewy,znoszą dobrze cięcie/ale ja nie tnę swoich/,bardzo dobrze komponuja sie z iglakami,z roślinami o kontrastowych kształtach liści czyli strzeliste jak juki,irysy ,trawy oraz duże jak bergenie,języczki,tarczownice,arisaema,rabarbar. Unikaj łączenia z np,bodziszkami,złocieniami.hej. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”