W temacie "ogród" jestem kompletnie zielony

Najwiekszym minusem jest chyba ze mieszkam w angli

Pewnie większość powie że jak na świerzaka to zbyt wygórowane oczekiwania ale zdaje sobie sprawę ze polowa trafi na kompost (takowy w planach)... ale postaram się żeby tak się nie stało mam 4dni wolne od pracy w tyg. i kolejne kilkadziesiąt lat żeby stać się ogrodnikiem z krwi i kości

W pobliżu mamy ogromny sklep ogrodniczy z wszystkim czego ogrodnik zapragnie. Wszelkie zachcianki na zamówienie za odpowiednią zapłatą...
Co do ogrodu to w orce pomoże mi znajomy, ziemia tak czarna ze chyba czarniejszego w życiu nie widziałem ale nie wiem jak z pH będę musiał jakiś tester kupić zdaje się.
Ogrodem będę mógł się zajmować dopiero od 1 kwietnia bo się przeprowadzam w to miejsce. Na chwile obecna chcę wchłaniac wiedze ile sie da i myślałem już o małej szkółce w mieszkaniu żeby nie było za póżno

Kończąc post licze na wszelkie linki z wiedzą jak zaczać po kolei wchłaniać i sugestie co do ogrodu i szkółki jeśli powinienem już zakładać chcę mieć wszystkie warzywa w/w.
Dzięki za poświecony czas i pomoc

Dodano:
Planuje jeszcze jakaś fotorelacje z postępów na mojej uprawie jak można na tym forum. Z pewnościa pomoże mi uniknać błędów, pomóc w problemach