witam cieplutko może nie miały za sucho tylko po prostu coś cebulki podgryzło albo zjadło ja miałam w ogródku kilka a w tym roku nie pokazała sie ani jedna a ślad po cebulkach zaginął
Ja, mam z nimi problem... znikają po zimie,po wiosennym kwitnieniu,
coraz mniej ich każdego roku
To chyba raczej śnieżyczki przebiśniegi (Galanthus nivalis)
A te z żółtawą plamką na każdym białym płatku ,to śnieżyca wiosenna(Leucojum vernum) i też znika z ogrodu
Często mylone z przebiśniegami ale równie piękne. Już wkrótce zakwitną. Gdzieś posadziłem kilka olbrzymich cebul, które dostałem od Małgosi (basow@) ale na razie ich jeszcze nie widzę.
przemek1136 pisze:
Często mylone z przebiśniegami ale równie piękne. Już wkrótce zakwitną. Gdzieś posadziłem kilka olbrzymich cebul, które dostałem od Małgosi (basow@) ale na razie ich jeszcze nie widzę.
Przemku , moje już wychodzą , Twoje też na pewno się ruszą!Były rzeczywiście takie wielkie i ładne ,że mało prawdopodobne,żeby coś się z nimi "zadziało" (mam nadzieję)
Roślinka peoni to zdecydowanie Śnieżyca wiosenna (L. vernum). Śnieżyce wiosenne kwitną tuż po przebiśniegach więc na ich kwitnienie wcale nie jest za późno. Śnieżyca letnia (L. aestivum) ma pędy długości 60cm i choć, jak sama nazwa wskazuje powinny kwitnąć latem to zakwitają pod koniec maja i kwitną aż do czerwca.
fox pisze:Przemku ja się nie martwie, już w zeszłym roku kwitły a nie przyszło mi do głowy że są i wiosenne i letnie tyle tego jest że trudno się połapać. A właściciele tych późniejszych dłużej będą się cieszyć kwiatami ;
I to świetna zaleta tych póżniej kwitnących cebulowych .
Poszukałam zapiski o zakupie śnieżycy , w nazwie jeszcze oprócz słowa -vernum , ma dopisane -var.carpaticum?Dlatego trochę inaczej wyglądają te u Gabi i te i mnie?
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain