Na początku marca zamierzam okorować i wy sezonować bale sosnowe na płotek.
Ile czasu najkrócej powinny schnąć? , żeby miało to sens zrobić z nich płot.
Dziękuję i pozdrawiam

Amroz pisze:Jeżeli chodzi o sosnę to ja nie narzekam. Prawie wszystko na działce jest zrobione z sosny. Sosnę kupuje przeważnie ze ścinki zimowej. Ponieważ zawiera dużo żywicy która jest w środku drewna co ja w naturalny sposób impregnuje od środkaJeżeli chodzi o impregnację to ja używam drewnochronu. Na początku bezbarwny z dodatkiem wosku a następnie kolorowy.
Ad. 1. Cieśle robią ze świeżo przetartego drewna np. konstrukcje dachowe, ale w Twoim wypadku duże znaczenie ma estetyka i detale, więc może jednak poczekaj do czerwcaQsal pisze: 1 Czy ze świeżego (mokrego) drewna można budować jakiekolwiek konstrukcje, tzn. jak się ono obrabia, szlifuje, hebluje?
2. Czy słupy i dach się nie pokrzywi pod wpływem schnięcia, temperatur, wilgoci?
3. Czy można impregnować i malować świeże drewno
Idealnie. A plandeka niech chroni przed deszczem i co także ważne - przed słońcem (tak jak już Tadeusz pisał wyżej).Qsal pisze:suszenie polegałoby na ułożeniu kantówek i belek na placu (oczywiście na jakimś lekkim podwyższeniu by nie leżało bezpośrednio na ziemi) i co najwyżej nakrycie ich plandeką lub innym materiałem który nie pozwoliłby na zamoknięcie.
O zwykłej farbie zapomnij - z każdym następnym malowaniem będzie tragiczniej wyglądać ( powłoka pęka, łuszczy się).Qsal pisze:jakich farb użyć. Jakiego podkładu, czy lepsza jest lakierobejca czy też farba z woskiem czy jeszcze inny wynalazek, a może po prostu zwykła farba do drewna zewnętrznego.