Szklarnia z lidla

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Szklarnia z lidla

Post »

A co powiecie o tej ofercie:

199zł
stabilny, metalowy stelaż i 4 regały - każdy
z 2 półkami
narzuta PE z taśmową tkaniną
do doatkowego mocowania dołączone
4 linki - każda ok. 3,2m i 8 śledzi każdy
ok. 15 cm
wymiary: 140 x 200x 140 cm
1 opak.

Obrazek
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam:)

Rośliny to mogę jeszcze kupić w lidlu ale do ogrodu nic więcej-żadnych narzędzi , osłon itp.
Po mojemu będzie to najgorzej wydane 200 zł.:(

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Ja siebie tam nie widzę. Obrócić się nie można. Ciasne i malutkie. Szkoda kasy. Pomyśl o innym namiocie foliowym, może troszkę większym? :D :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AGO- wiem że jesteś pracowita dziewczyna i z niczego potrafisz zrobić pożyteczną rzecz. Ja na Twoim miejscu zrobił bym porządną szklarnię z kupioną folią ze sklepu.

Najlepszym materiałem i dostępnym do zrobienia szkieletu są rurki z kotłowni których pełno na każdym złomowisku w kraju. Zespół rurek ,w jednej rurze w kształcie litery U ( której jest kilkanaście, lub nawet kilkadziesiąt sztuk) są lekkie ( a więc niedrogie) łatwo je wygiąć w kabłąk pod folię. Takich kabłąków możesz zrobić kilka ( na 6-cio metrowy tunel wystarczy 7 kabłąków ). do tego dochodzą równoległe do ziemi rurki ( jedna u góry kabłąku i dwie na bokach nad ziemią) dla usztywnienia konstrukcji . Rurki poziome do usztywnienia konstrukcji możesz przymocować do rozstawionych kabłąków co metr plastikowymi opaskami zaciskowymi
http://zajebisteceny.pl/pl/product/view?id=384680 .

Do przymocowania folii do kabłąków ( dotyczy skrajnych kabłąków) możesz kupić plastikowe uchwyty do rur ( odpowiedniej średnicy do rurek w konstrukcji) które są w każdym sklepie elektrycznym.
http://www.roas.bochnia.pl/dane.php
Do połączenia rurek ( kabłąk powinien składać się z dwu rurek) można wykorzystać pocięte na 5-10 cm metalowe pręty odpowiedniej średnicy.

Miałem z takich rurek tunele foliowe, służyły mi wiele lat, zlikwidowałem je ,gdy zdobyłem dużo okien z wymiany i zrobiłem sobie z tych okien szklarnie. W razie gdyby Cię mój pomysł zainteresował służę szczegółowymi informacjami.
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

Zgadzam sie z Tadeuszem, ze taki tunelik najlepiej zrobić samemu. Dodam, ze sami mamy dwa spore tunele 6m x 12m zrobione z rurek ze złomu. Oczywiscie rurki fachowo wygięte, zespawane gdzie trzeba. Chcielismy w tym roku zrobić ogrodzenie z rurek ze złomu i wiecie co? Złom tak staniał, to znaczy skup staniał, że złomiarze nie oddają prawie nic na skup i niestety na kilka złomów w mieście co kilka dni udaje się mojemu tacie ze 2 rurki przynieść. Wcześniej ogrodził nam jedną działkę, w sensie uzbierania materiału, przez kilka dni. Teraz 3 miesiąc szuka rurek i nawet na połowe drugiego pola nie znalazł. Licze na jakieś zmiany w tym temacie. Pisze tylko aby sie nie nastawiać, że te rurki sobie leżą i na nas czekają, no chyba że na jakimś złomie rzeczywiście ich pełno, u nas niestety złomiarze strajkują i nic nie oddają. Gromadzą złom u siebie czekając na podwyżki.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, to są specjalne rurki, z cienkiej blachy, nie nadają się na słupki ogrodzeniowe ,bo służą do przepływu wody podczas podgrzewania w kotłowni. Kotłownie mają czasookores używania tych rurek w rurze , i niezależnie czy się zużyły, czy nie, wymieniają na nowe, a zużyte oddają do składnicy złomu( chyba że sami w przypadku dużej ilości tych rurek od razu sprzedają je hucie)
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Namioty o wymiarach 10x 4 x 2,2 mam zrobione ze stali żeberkowanej.Pręt ma
dłygość 12m. Na kabłąk wychodziło 8 m,czyli ok 7m obwodu i po 0,5m w ziemi.
Ani jednego spawu,wszystko powiązane drutem miedzianym ze starych kabli,
całość konstrukcji owinięta paskami ze starej folii,szczegółnie mocno na łączeniach
prętów. Obrazek
W środku inspekty ze styropianu.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej! Kochani! Dziękuję za tyle porad!
Dzięki- już nie kupię tej szklarni!

Wszystkie rady są bardzo cenne!

Tadeuszu- jak będę planować, to wiem do Kogo się zwrócić! Dziękuję!Ps. Świetna stronka www!

W tym roku już nie zdażę z własną budową. I tak mam dużo pracy w ogrodzie, ale i tej zawodowej. Gdybym kupiła- to co innego. Ale dowiem się w skupie, zawsze warto się zorientować...!

Widziałam jeszcze na allegro także foliaki, z rur pcv. Ceny nie sa chyba aż zabójczo drogie, a że pcv- może na rod nie ukradną, tak jak metalu? Teraz nie ma tego modelu, ale był za jakieś 340zł.
2 metry długość...
Te na zdjęciu są większe...4 metry i droższe...agrocentrum prawa aut.

Obrazek

A wiecie, ze ta z lidla już jest na allegro za 370złotych z wysyłką!!!

Poza tym zaczęłam też myśleć, czy ktoś nie chciałby sprzedać szklarni czy starego foliaka z działek...Jest tam kilka zaniedbanych, nieużywanych...Albo tylko takich stelaży...Warto chyba zagadać, jak już wiosna przyjdzie, może ktoś się chce pozbyć. Tylko, że ja potrzebuję mały, max 4 metry. A na działkach są wielkie. Może sprzedadzą "pół" ? ;)

Ale Tadeuszu- jak to opisałeś, z tymi linkami do zacisków, to zaczęłam to sobie wyobrażać...!
To jest realne! :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGO- tylko nie kupuj konstrukcji z rurek PCV, pod wpływem temperatury latem gorąco i zimą mróz , rurki się zniekształcają i po 2-3 latach są do wyrzucenie, nie mówiąc że cały tunel z rurek PCV jest niestabilny. Postaraj się o rurki metalowe, lub pręty zbrojeniowe jakie ma MIRZAN, przecież nie będziesz wyrzucać pieniędzy w błoto.

Każdy tunel foliowy, który kupisz, po 2-3 latach będzie za mały, najpraktyczniejsze są tunele długości minimum 6 metrów.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha, właśnie zmieniłam zdanie i dopisałam ostatnie zdanie w poprzednim poście!

Poza tym głupia, jestem- przecież rośliny będą W TUNELU. Więc to miejsce nie będzie zajęte dodatkowo, tylko tak, jak normalnie...Tyle że w tunelu...Więc moze rzeczywiście 4 metry to też mało, skoro one nie będą "dodatkowo" tylko po prostu jako część warzywniaka.

Oj, coś ostatnio jestem niekumata.

Dzięki Tadeuszu! Zatem- foliak i rurki- będę się orientować w skupie, i myśleć o postawieniu go na rok przyszły. Przez ten czas wszystko spokojnie zaplanuję, w końcu- nie pali się.
mirzan
---

Post »

Najpierw kup jedną rurkę,i sprawdź,czy to prawda,że rurkę można wygiąć
bez urządzeń do tego przeznaczonych.Pręt da się wygiąć,na kolanie lub opierając
o brzych.Trzeba mieć to urzadzenie bardzo solidne.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Mirzan! Sprawdzę, jakie mają rurki i czy w ogóle. Może będa mieli pręty?

Ja widziałam też na swoich działkach konstrukcje szklarni- po prostu z drewna. Takie szkielety.
mirzan
---

Post »

Drewno szybko gnije w dużej wilgotności,nawet zakonserwowane. Obrazek
Pręty związane drutem i owinięte folią.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rurki łatwiej przewieźć, ale jak przewieźć takie długie pręty?
mirzan
---

Post »

Pręt ma 12m długości.Trzeba obliczyć jakie kawałki będą potrzebne.U mnie jeden
pałąk ma 8m długości i na takie odcinki pocięta była stal.Tną na miejscu w firmie,
za niewielką opłatą,również rozwożą na miejsce,odpłatnie.Pozostałe 4metrowe kawałki wykorzystałem na wzmocnienie podłużne,łącząc przy pomocy rurki.
Aby cała konstrukcja miała sieczego trzymać,wzdłuż,na stropie puszczona jest rurka
średnicy 1cal,łączona również rurkami.
Folię należy założyć dość luźno,sama się napręży,bo się kurczy. Obrazek
Tak wygląda namiot w środku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”