Automat do pieczenia chleba

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Automat do pieczenia chleba

Post »

Upiekłam po raz pierwszy chlebek z 'torebki'. Był przepyszny.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia i teraz mam ochotę piec chleb domowy.

Jest wątek o chlebku domowym - ślinka mi cieknie jak go oglądam :D
Ale lenistwo przeważa...

Usłyszałam o automatach do pieczenia chleba... :lol:
Stąd moje pytanie: kto ma takie ustrojstwo?
Chciałabym wybrać jakiś i kupić....

Napiszcie proszę o swoich doświadczeniach z pieczeniem w automacie, o przepisach, jakie urządzenia polecacie itp....
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mialam (mam) automacik taki :roll: Od jakichs 2 lat stoi nieuzywany...Nie zawsze mi ten chleb wychodzil :wink: Ale jak juz wyszedl to palce lizac i zapach na caly dom no i plus, ze wsypujesz mieszanke wlewasz wode i czesc! Masz czas na jakies inne zajecia typu ogrodek :lol: ;:8
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Kaśka33
100p
100p
Od: 1 lut 2008, o 12:37

Post »

Mam i używam. Zwłaszcza jak się okazuje, że nie starczy mi chleba, mrożonego też brak a do sklepu nie chcę lub nie mogę jechać. Wtedy biorę gotową mieszankę do chleba (taką specjalną mąkę - wiecie o co chodzi :wink: ) suszone drożdże i wodę, wrzucam to do maszynki, ustawiam program i po 3 godz. i 14 min. wyjmuję gorący bochenek pachnącego na cały dom chleba.
A pro po: nie wiecie przypadkiem dlaczego nigdzie nie mogę dostać tych mieszanek produkcji "Polskich młynów"? Przestali produkować czy coś?

Pozdrawiam
Kaśka
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni, a dlaczego go częściej nie używasz? Znudziło Ci się pieczenie chleba?

Kasiu, przeróżne mieszanki widziałam w Auchan, ja kupowałam coś "...z Warmii i Mazur", nie pamiętam dokładnie.
Pamiętam natomiast, że rozśmieszyła mnie bardzo "Prawdziwa pizza z Warmii i Mazur" :shock:

Drugie pieczenie chlebka wyszło jeszcze lepsze niż pierwsze :roll: więc niedługo zagości u mnie w domu automat... podobno powinien mieć dwa mieszadełka?
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Aniu, moj ma jedno mieszadelko. Zalezy chyba jaka firma.
Ja nie pieke bo czesto mi nie wychodzil dobrze ten chlebus i poddalam sie :roll: Zawiozlam automat do polski i juz :lol: Ale moze ktos podpowie co zrobic zeby zawsze sie udawal :wink: to go przywroce do lask...
Polskich mieszanek nigdy nie kupowaam wiec tu nie moge sie wypowiedziec.
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

Ja mam dwu mieszadłowy, kupiony na Allegro, firmy Severin. Dwumieszadłowy (oznaczmy go umownie "2") ma dwa małe mieszadła, umieszczone w spodzie bochenka, jedn mieszadłowy ("1") ma jedno duże mieszadło, a chlebek piecze się "bokiem".
Dla mnie 2 jest lepszy, bo mieszadła są małe, a rynienka na chleb szeroka i pozwala na manipulacje - ja np. te mieszadła po ukręceniu ciasta wyjmuję, by nie mieć dziur w chlebie, formuję bochenek (uklepuję znaczy ;)) i sypię wierzch chlebka ziarenkami. W 1 nie da sie wierzchu chlebka ozdobić, a wyjęcie mieszadła jest utrudnione.
Myślę, że to, by chleb się udawał zawsze, zalezy od wielu czynników, takich jak mikroklimat w kuchni (drożdże są "czułe" na wilgotność i powietrze) i np. otwieranie okna jak chleb rośnie jest niewskazane. Otwieranie opiekacza też (noo, ja otwieram zaraz po zakończeniu mieszania, zanim zacznie rosnąć, potem już nie).
Chleb który udaje się na bank - jest taki. Jest to gotowa mieszanka, którą ja kupuję czasem w Auchanie - do niej dodaje sie tylko wodę, łyżkę oliwy, sól i cukier. 1 opakowanie za 3.50 starcza na dwa duże bochenki.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Ja od niedawna mam automat z 2 mieszadłami ale coś z efektami to raczej niezbyt mi wychodzi.
Podaję linki o chlebkach
http://www.goscinneprogi.pl/ku_chleb.html#chleb35
http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy ... -83-1.html
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłam już automat - jednomieszadłowy :lol:.

Na pierwszy ogień poszła gotowa mieszanka pt. "Ciasto drożdżowe".
Wyszło całkiem OK, biorąc pod uwagę, że nastawiłam program na "chybił trafił" :oops:
Zniknęło w ciągu jednego dnia :roll:

Drugi wypiek to chlebek też z gotowej mieszanki. Też bardzo dobry - chociaż wymagał lekkiego dopieczenia...
Ale cały czas się uczę :roll:

Też znalazłam ciekawy link o pieczeniu chlebka i zamierzam te przepisy wypróbować
http://mojchleb.blogspot.com/search?upd ... results=32

A jak wrócę ze spaceru z psem to dodam zdjęcia pierwszego chlebka... :lol:
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

No to ja Wam podam link do wieeelu przepisów na chhlebus, i nie tylko:
http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.p ... &offset=70

Osobiście żadnego nie wypróbowałam.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę się pochwalić :lol:

Zrobiłam ciasto drożdżowe - aż się przestraszyłam, bo wylazło z formy, prawie przywarło do szyby maszyny - i na własną odpowiedzialnośc zakończyłam program przed czasem i nastawiłam pieczenie. Wyszło REWELACYJNIE! Zdjęć nie mam, bo zostało natychmiast pożarte :wink:

Ciasto do pizzy zrobione według przepisu z instrukcji - właśnie skończyliśmy jeść pizzę - boska :lol: , tzn. taka jak w pizzerii ;:36
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Maszyna do pieczenia chleba.

Post »

Kochani pomóżcie ;:180
Moja siostra kupiła sobie maszyna do pieczenia chleba Moulinexa i do trzech dni męczy się z nią. Robi wszystko według przepsu i na razie wyszedł jej chleb z zakalcem, drożdzówka również z zakalcem i bagietki o twardości stali. Dziewczyna ;:223 i straszy maszyne, że ją sprzeda na popularnym serwisie aukcyjnym :D
Macie może jakieś sprawdzone sposoby na to cudo?
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Re: Automat do pieczenia chleba

Post »

Ja mam dwumieszadełkowy. Piekę raz, dwa razy w tygodniu z gotowych mieszanek. Czasem dodaję rozdrobnione nasiona słonecznika lub dyni. Wtedy trzeba dodać nieco więcej wody, aby w czasie mieszania były formowane przez mieszadełka dwie kule.
Zaciekawił mnie pomysł z wyjmowaniem mieszadełek z ciasta przed jego pieczeniem, a raczej ostatnim rośnięciem. Bardzo mi przeszkadzają takie dziury przy krojeniu chleba, ale to może być pomysł.
Jeżeli chodzi o wcześniej opisane ciasto na pizzę, to u mnie wyszedł...zakalec :evil: Drożdżowe też coś nie wyszło. Zakupiłam tej mieszanki trochę więcej i na razie schowana czeka na ponowną próbę :cry: :cry:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aleksandro, uważaj na termin przydatności mieszanki do spożycia. Ona ma w składzie suszone drożdże i, przynajmniej, w moim przypadku, szybko straciła ważność. I wyszły zakalce :(

DankoWS, ja też mam Moulinexa. Moje pierwsze wypieki były super.
Potem spróbowałam zrobić zaczyn własnej roboty i na jego bazie upiec chlebek. Ale o ile zaczyn wyszedł OK, to chlebkiem można było zabić, albo wszystkie zęby stracić :lol:

Trzeba chyba bardzo uważnie czytać przepisy, może dlatego Twoje siostrze nie wychodzi ciasto.

Teraz jakoś nic nie robię. Odchudzam się :wink:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Aniu,

Mieszanki kupiłam bezpośrednio od producenta (Młyny Polskie), to jeszcze mi zostało troszeczkę czasu :lol:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Kaśka33
100p
100p
Od: 1 lut 2008, o 12:37

Post »

1. Spróbujcie dodać zamiast wody do mieszanki mleka. Wczoraj tak upiekłam i wyszedł rewelacyjny!
2. Ktoś mi podpowiedział, że Polskie Młyny zmieniły proporcje składników, o czym nie wiedziałam i ostatnio chlebek mi się nie udawał. Teraz się dodaje 1 op. suszonych drożdży (a nie jak dotychczas 1/2 op.) i tylko 300 ml. wody (zamiast 330 ml.).
3. Piszecie, że można przed pieczeniem wyjąć mieszadła. Ale jak i kiedy? Nie potrafię wyczuć momentu. Jeśli nastawiam program na 3godz. 16 min. to kiedy powinnam wyjąć i jak? Tak po prostu wsadzić łapsko? Przecież chyba zostaną dziurska? Jak to robicie?
4. Jeśli się nie wyjmuje tych mieszadeł przed pieczeniem, to o wiele łatwiej jest je wyjąć jak już nasz chlebek porządnie ostygnie, niż z ciepłego.
5. Bardzo proszę o przepis na chlebek na zakwasie pieczony w automacie. Przepis na zakwas mam z tego forum i właśnie się od 2 dni robi. Jeśli mi nic nie podpowiecie będę zmuszona wyrabiać ręcznie, a to w moim wykonaniu może się okazać jakąś katastrofą!

Pozdrawiam serdecznie
Kaśka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”