Storczykowa - Jak sama widzisz, to, że u Ciebie storczyk usechł po wydaniu basal keiki nie znaczy, że tak bywa zawsze. Więcej optymizmutakie keiki ma też Phal. który stracił stożek przez słońce. teraz zostało już tylko samodzielne keiki z korzeniami, bo tamta roślina uschła kilka miesięcy po puszczeniu keika.
on usechł bo nie miał stożka wzrostu!!!! zawsze tak jest. z czasem liście opadną i zostanie tylko keiki. jak nie ma stożka z tej rośliny już nic nie będzie, ale jak keiki urośnie to będzie normalnie kwitło. u mnie całe szczęscie keiki puszczały tylko te storczyki, co nie mają stożków, bo nie chciałabym, by normalny mi puścił kilka keików...Narine pisze:Witaj Linty
Trafił Ci się bardzo mocny zawodnik :P Twój post jest, min. dla mnie, optymistyczną odpowiedzią jak to może być z tymi choragiewkowcami![]()
To coś co wypuszczał pod choragiewką było pędem czy korzonkiem?
Storczykowa - Jak sama widzisz, to, że u Ciebie storczyk usechł po wydaniu basal keiki nie znaczy, że tak bywa zawsze. Więcej optymizmutakie keiki ma też Phal. który stracił stożek przez słońce. teraz zostało już tylko samodzielne keiki z korzeniami, bo tamta roślina uschła kilka miesięcy po puszczeniu keika.
Jednak nie musi się to stać od razu po wydaniu jednego potomka - co widać na przykładzie falenopsisa Linty.Wydaje mi się ,ze prędzej czy później roslina mateczna z basel keiki;zwlaszzca jak jest ich wiecej niz jeden uschnie,
Jovanka
Wysłany: Czw 07 Sie 2008 09:52
na pierwszej z tym pędem /w ang.słownictwie już nazwanym "terminal spike"/
ewidentne błedy genetyki , na to wpływu nie masz.
Co będzie?? trzeba normalnie hodować. Jakby nigdy nic się nie stało.
Storczyk nie wymaga specjalnych podchodów-
jedyna nadzieja ,ze wytworzy sobie obejście .Tak aby utrzymać linię życia./basal keiki Rolling Eyes może?/To może troszkę potrwać, w międzyczasie może wytworzyć bocznie pędy kwiatowe
/i moze na nich keiki?/
To co jest na pędzie =listek ,ja nazywam chorągiewką.Często z tego nic nie wynika.
Po prostu jest, a keiki z tego ? raczej nie bywa !
Skoro coś takiego jest możliwe, że nie ma stożka wzrostu w ogóle, to jak to poznaćStorczykowa pisze:u mnie obecnie 2 Phal. mają takie keiki. liodoro puścił keiki, ponieważ nie ma stożka wzrostu, prawdopodobnie ktoś urwał mu liść sercowy zanim go kupiłam.