Oprysk roślin w mieszkaniu - jak?
Oprysk roślin w mieszkaniu - jak?
Witam,
mam problem z roślinami pokojowymi, zostały zaatakowane przez szkodniki i muszę wykonać ich oprysk odpowiednim środkiem, niestety szkodliwym dla otoczenia.
Pytanie do praktyków - jak wykonać taki oprysk w mieszkaniu (w szczególności teraz - w chłodniejszej porze, gdy możliwość skorzystania z balkonu lub intensywnego wietrzenia jest ograniczona)? Jakie pomieszczenie wybrać (łazienka / kabina prysznicowa?) i jak zabezpieczyć siebie i otoczenie przed wpywem środka do zwalczania szkodników?
mam problem z roślinami pokojowymi, zostały zaatakowane przez szkodniki i muszę wykonać ich oprysk odpowiednim środkiem, niestety szkodliwym dla otoczenia.
Pytanie do praktyków - jak wykonać taki oprysk w mieszkaniu (w szczególności teraz - w chłodniejszej porze, gdy możliwość skorzystania z balkonu lub intensywnego wietrzenia jest ograniczona)? Jakie pomieszczenie wybrać (łazienka / kabina prysznicowa?) i jak zabezpieczyć siebie i otoczenie przed wpywem środka do zwalczania szkodników?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może w pudle kartonowym albo torbie foliowej typu śmieciowego? Napsikać, zamknąć na parę minut, a potem wynieść na chwilę na balkon do wywietrzenia? A może jest jakiś alternatywny środek do podlewania, zamiast oprysku? Może wystarczy spłukać szkodniki prysznicem? A może opryskać środkiem ekologicznym z czosnku, czy tytoniu?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lip 2013, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Oprysk roślin w mieszkaniu - jak?
Witam, ja również mam podobny problem.
Moje rośliny doniczkowe zostały zaatakowane przez jakiegoś szkodnika.
Czy jest jakiś uniwersalny i nieszkodliwy dla otoczenia preparat?
Jedna z roślin znajduje się na takiej umywalce: http://dekordia.pl/produkt/producent-sa ... -80cm.html i nie chce, aby uległa zniszczeniu...
Czy lepiej wynieść wszystkie rośliny i spryskać na zewnątrz?
Pozdrawiam
Moje rośliny doniczkowe zostały zaatakowane przez jakiegoś szkodnika.
Czy jest jakiś uniwersalny i nieszkodliwy dla otoczenia preparat?
Jedna z roślin znajduje się na takiej umywalce: http://dekordia.pl/produkt/producent-sa ... -80cm.html i nie chce, aby uległa zniszczeniu...
Czy lepiej wynieść wszystkie rośliny i spryskać na zewnątrz?
Pozdrawiam
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oprysk roślin w mieszkaniu - jak?
Ja pryskam na balkonie.
Ewentualnie łazienka w wannie - przy otwartych oknach.
Po oprysku - dezynfekcja wanny + płytek - obowiązkowo
Ewentualnie łazienka w wannie - przy otwartych oknach.
Po oprysku - dezynfekcja wanny + płytek - obowiązkowo