Co na działkę?
Co na działkę?
Od niedawna posiadam 5 arową działkę ogrodową. Oprócz 2 orzechów włoskich, 3 jabłonek, śliwki, czereśni, krzaku forsycji i pigwowca, świerku, modrzewia i krzaczku machonia nie ma tam nic. A chciałabym jeszcze coś ozdobnego posadzić ale jako że jestem w tych sprawach raczej początkująca nie wiem co sadzić. Zwłaszcza że jest tam ziemia nie najlepszego gaunku i przez cały dzień na działkę świeci słońce no i biorąc pod uwagę że średnio będę tam 1x na tydzień no to latem bedzie sucho. prosze o porady w doborze roślin
pozdrawiam Monika
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właściwie jeżeli masz 2 orzechy włoskie i kilka mniejszych drzewek to skąd tam słońce. Orzechy to duże drzewa.
Na pewno takimi warunkami jak opisujesz nie pogardzi juka. Róże też lubią dużo słońca i rośliy skalne, ale musiałabyś bardziej sprecyzować co podpowiada Ci wyobraźnia. Krzewy czy byliny, niskie czy wysokie, bo to ma być Twoja działka i Tobie ma się podobać.
Na pewno takimi warunkami jak opisujesz nie pogardzi juka. Róże też lubią dużo słońca i rośliy skalne, ale musiałabyś bardziej sprecyzować co podpowiada Ci wyobraźnia. Krzewy czy byliny, niskie czy wysokie, bo to ma być Twoja działka i Tobie ma się podobać.
generalnie chodzi mi o takie roślinki które nie wymagają bardzo dużo pielęgnacji i może jeszcze jakieś owoce bo mam 3 letniego synka który lubi skubać jakieś owoce np. maliny nawiasem mówiąc orzechy nie są takie duże mają około 2-2,5 metrów i mają około 10 orzechów na sobie. Chciałabym żeby tam było ładnie ale żeby jadąc tam nie zapracowywać się tylko troche odpocząć. A z tych drzewek które podałam w pierwszym poscie oprócz czereśni wszystkie rosna praktycznie przy płocie. O juce faktycznie myslałam bo jak kwitnie jest bardzo efektywna więc na pewno a na resztę nie mam pomysłu.
pozdrawiam Monika
- janusz
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 maja 2005, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Winorośle są w uprawie w zasadzie bezproblemowe. A i syn poskubiemonialuc pisze:generalnie chodzi mi o takie roślinki które nie wymagają bardzo dużo pielęgnacji i może jeszcze jakieś owoce bo mam 3 letniego synka który lubi skubać jakieś owoce np. maliny

Malinami może sie biedna dziecko tylko pokłuć!
A z kwiatków absolutnie bezproblemowe i nader atrakcyjne są liliowce.
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
Na działkę
Z ozdobnych można też posadzić magnolię, milin amerykański lub powojniki wielkokwiatowe.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Z posiadaniem krokusów na trawniku wiąże sie pewien problem.
Jeśli chcemy mieć każdego roku piękne krokusy to trawnik musimy kosić po zaschnięciu liści krokusów. A to w zależności o układów może być już łąka i trzeba kosić kosą.
Albo krokusy sadzić w jakić układ i tam trawę wykaszać ręcznie.
Jeśli trawę będziemy kosić jak Pan Bóg przykazał krokusowej łączki szybko nie będzie.
Jeśli chcemy mieć każdego roku piękne krokusy to trawnik musimy kosić po zaschnięciu liści krokusów. A to w zależności o układów może być już łąka i trzeba kosić kosą.
Albo krokusy sadzić w jakić układ i tam trawę wykaszać ręcznie.
Jeśli trawę będziemy kosić jak Pan Bóg przykazał krokusowej łączki szybko nie będzie.
o magnoli nie pomyślałam ale za to myślałam o milinie bo sasiedzi go maja i bardzo ładnie wygląda ale myśle że z tym poczekam do bardziej sprecyzowanych wyobrażeń i planów o mojej działce nad krokusami się zastanowię może wydziele im jakiś kawałek miejsca w trawie albo zrobię taką niby rabate na kwiaty cebulowe. ale Dzięki wielkie za rady i czekam na jeszcze jakies propozycje
pozdrawiam Monika
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałaś w zamyśle przyjeżdżać na działkę raz w tygodniu i odpoczywać. Jeżeli posadzisz tylko to co tu zostało wymienione, to już masz zapewniony odpoczynek bardzo czynny. Piszesz, że masz trawnik a przy nim też się trzeba napracować. Tak, że musisz zweryfikować swoje zamiary i o wylegiwaniu się na leżaczku to raczej zapomnieć. 

Trawniczek...ojjj,żeby miał *wygląd* a do tego, był do chodzenia , więcej nawet wymaga pracy
niż niejedna rabatka.Mój szaleńczy pomysł takiego pieknego trawnika po 3 latach zmagań z nim zamieniłam z powrotem na poletko dla krzewów i bylin.Owszem, z daleka nawet był trawnikiem,z bliska
chwastowiskiem i leciwą trawką mimo,że regularnie koszona,nawożona itp.fryzowania serwowałam.
Faktem jest ,że teraz jest ogromny wybór traw,więc o tyle łatwiej,że w zależności od przeznaczenia siejemy to co najbardziej optymalne.Tyle,że jeszcze kwestia podłoża.U mnie,wiadomo,słabiuuuutkie.
Polecam zatem stopniowe wprowadzanie krzewów i bylin - bo same
rosną. A najlepiej ,jednak
zrobić sobie jakiś planik,uwzględniający kierunki,podłoże !!gdy borówki amerykańskie,części "na krzaki"
inne i kwiaty koniecznie,byliny.Zacząć trzeba od wydzielenie *deptaków *
i miejsca głównego przesiadywania
,goszczenia
Jak będzie plan,to dobór będzie łatwiejszy,po prostu będziesz obsadzać części wolne czyli:zasłaniać się,odgradzać części wg charakteru ogrodu, wprowadzać kolory itp.itd......
Przyjemnego planowania życzę
Jovanka
niż niejedna rabatka.Mój szaleńczy pomysł takiego pieknego trawnika po 3 latach zmagań z nim zamieniłam z powrotem na poletko dla krzewów i bylin.Owszem, z daleka nawet był trawnikiem,z bliska
chwastowiskiem i leciwą trawką mimo,że regularnie koszona,nawożona itp.fryzowania serwowałam.
Faktem jest ,że teraz jest ogromny wybór traw,więc o tyle łatwiej,że w zależności od przeznaczenia siejemy to co najbardziej optymalne.Tyle,że jeszcze kwestia podłoża.U mnie,wiadomo,słabiuuuutkie.
Polecam zatem stopniowe wprowadzanie krzewów i bylin - bo same

zrobić sobie jakiś planik,uwzględniający kierunki,podłoże !!gdy borówki amerykańskie,części "na krzaki"
inne i kwiaty koniecznie,byliny.Zacząć trzeba od wydzielenie *deptaków *

Jak będzie plan,to dobór będzie łatwiejszy,po prostu będziesz obsadzać części wolne czyli:zasłaniać się,odgradzać części wg charakteru ogrodu, wprowadzać kolory itp.itd......
Przyjemnego planowania życzę

Jovanka
lila31 ja nie mówie tu o całkiem leniuchowaniu bo wiem i z daje sobie sprawę z tego że żeby było ładnie to trzeba włożyć troche pracy a juz samego koszenia trawy bedzie sporo a trawa to zamysł tymczasowy póki nie ma konkretnie sprecyzowanych planów a jovance dziękuje za uświadomienie konieczności posiadania planu zagospodarowania a może jeszcze byście poradzili jakie byliny sadzić to już byłoby świetnie.... z góry Dzięki
pozdrawiam Monika
Hej!
Moniko!
Plan zagospodarowania...poważnie brzmi,ale naprawdę trzeba robic z głową nasadzenia,choć wiem,że
w ogrodzie ciągle się przesadza,rozsadza i zmienia.I wtedy robi się
rękami ,nogami i..zarobić się można.
Więc szkic musisz sobie zrobić,odpowiadając sobie na pytania jak chcesz,póżniej co ma być i gdzie.
Pod drzewami niewiele urośnie,ale ładnie można skomponować np.rząd funki stanowiący zasłonę łysych pól pod drzewami.Układać skalniak,taki naturalny,z resztek ogrodowych,kamieni tworząc wzgórek
nasypowy.Póżniej obsypać ziemią właściwą i sadzić bylinki skalniakowe,niskie,kwitnące o różnych porach.Fajny akcent w każdym ogrodzie.
Lilie i liliowce,oczywiście -piękne grupy,do tego zmyślnie posadzone powojniki-clematisy.
Działka jest dość duża,można poszaleć.Osobiście sugerowałabym róże okrywowe/takie niższe/powtarzajace kwitnienie, jako szpaler coś odgradzający.
Inne byliny i jakie? wrzuć w wyszukiwarkę hasło,pojawią się szkółki bylin-tam zobaczysz bogactwo.
Tyle,że kwiaty z przybliżenia są złudne gdy nie masz jeszcze praktyki ogrodowej.Więc pomoże Ci na pewno obejrzenie dokładne fotek na naszej stronie z ogrodów forumowiczów.Wiele jest pokazanych,przeważnie są nazwy i co ważne widać jak wyglądają w naturze.
Gdy już ustalisz wybór, pozostaną łowy z kartką po targach,marketach może też w e-sklepach.
Znając życie, poszukiwania na lata.Nigdy nie wyczerpie sie asortyment i ciągle dokupujemy...coś nowego.
A też jest to przyjemność. ;:91
Tak naprawdę,to tej jesieni niewiele chyba zdążysz posadzić ,dobrze ,że jest ciepło więc może jesień
się wydłuuuuuuuuży.
I nie martw się,że nie uda się zrealizować szybko planu-masz przed sobą
laaaaata pracy,przy okazji
wypoczynku na działce.
I wcale nie przerażam
pozdrawiam Jovanka

Plan zagospodarowania...poważnie brzmi,ale naprawdę trzeba robic z głową nasadzenia,choć wiem,że
w ogrodzie ciągle się przesadza,rozsadza i zmienia.I wtedy robi się

Więc szkic musisz sobie zrobić,odpowiadając sobie na pytania jak chcesz,póżniej co ma być i gdzie.
Pod drzewami niewiele urośnie,ale ładnie można skomponować np.rząd funki stanowiący zasłonę łysych pól pod drzewami.Układać skalniak,taki naturalny,z resztek ogrodowych,kamieni tworząc wzgórek
nasypowy.Póżniej obsypać ziemią właściwą i sadzić bylinki skalniakowe,niskie,kwitnące o różnych porach.Fajny akcent w każdym ogrodzie.
Lilie i liliowce,oczywiście -piękne grupy,do tego zmyślnie posadzone powojniki-clematisy.
Działka jest dość duża,można poszaleć.Osobiście sugerowałabym róże okrywowe/takie niższe/powtarzajace kwitnienie, jako szpaler coś odgradzający.
Inne byliny i jakie? wrzuć w wyszukiwarkę hasło,pojawią się szkółki bylin-tam zobaczysz bogactwo.
Tyle,że kwiaty z przybliżenia są złudne gdy nie masz jeszcze praktyki ogrodowej.Więc pomoże Ci na pewno obejrzenie dokładne fotek na naszej stronie z ogrodów forumowiczów.Wiele jest pokazanych,przeważnie są nazwy i co ważne widać jak wyglądają w naturze.
Gdy już ustalisz wybór, pozostaną łowy z kartką po targach,marketach może też w e-sklepach.
Znając życie, poszukiwania na lata.Nigdy nie wyczerpie sie asortyment i ciągle dokupujemy...coś nowego.
A też jest to przyjemność. ;:91
Tak naprawdę,to tej jesieni niewiele chyba zdążysz posadzić ,dobrze ,że jest ciepło więc może jesień
się wydłuuuuuuuuży.
I nie martw się,że nie uda się zrealizować szybko planu-masz przed sobą

I wcale nie przerażam

pozdrawiam Jovanka

- janusz
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 maja 2005, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wejdź do serwisu TaBaza http://tabaza.sapijaszko.net/index.php , w wyszukiwarce wybierz byliny i... wybieraj co Ci sie podobamonialuc pisze:a może jeszcze byście poradzili jakie byliny sadzić to już byłoby świetnie.... z góry Dzięki

Myślę, ze tam znajdziesz kilka sztuk wartych posadzenia.

Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...