Iglaki

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Grzegorz B

Iglaki

Post »

I ja mam kilka iglaków, których nazw nie do końca jestem pewien, albo wcale nie mam na nie pomysłu :oops: .

Oto one

1.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2.
Obrazek

Obrazek

3.
Obrazek

Obrazek

4.
Obrazek

Obrazek

5.
Obrazek

Obrazek

6.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

7.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

8.
Obrazek

Obrazek

9.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Widzę bardzo ładne cyprysiki, żywotniki i jałowce.
A to jest lista podejrzanych :lol: :lol: :lol: :lol:

Cyprysik Lawsona odm. Alumigold
Cyprysik Lawsona odm. Columnaris albo może Dart's Blue Ribbon
Jałowiec pospolity odm Anna Maria
Jałowiec płożący a odmiana może Blue Pacific albo Prince of Wales
Żywotnik zachodni Aureospicata
Cyprysik Lawsona Alumii
To tyle moich podejrzanych porównaj z roślinami na fotkach :wink:
Daj znać czy się zgadza :wink: Podałem po kilka odmian bo nie jestem pewien. :roll:
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Od: 13 paź 2008, o 12:19
Kontakt:

Post »

Witam, dodam kilka swoich typów
1. Cyorysik Lawsona Alumigold
2. Cyprysik Lawsona Columnaris
3. ??
4. Jałowiec łuskowy Holger
5. Cyprysik groszkowy (bez dokładnego typu)
6. ??
7. ??
8. Cyprysik Lawsona Ellwodii
9. Żywotnik olbrzymi Zebrina
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

1. albo 'Kelleriis gold'
4. Jeśli młode przyrosty są kremowe to tak, ale raczej na pewno jałowiec łuskowy
9.Moim zdaniem nie 'Zebrina'. Sprawdź z bliska czy gałązki wygladają tak:

Obrazek
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

1. 'Columnaris Gold'
2. 'Columnaris'
3. J. proc. 'Nana'
4. 'Holger'
5. Ch. pis. 'Plumosa Aurea Nana'
6. Ch. laws. hmmmmm :D Zólte lawsony z fotki to tragedia, gruba łuska -'Kelleris Gold'
7. Ch. obtusa ?
8. 'Ellwoodii'
9. 'Stardust'
Oczywiście mogę się mylić. Bez pomacania... :D
Grzegorz B

Post »

Dziękuję bardzo, za pomoc w identyfikacji :D Niektóre opinie się różnią, więc trudno teraz wybrać, tym bardziej, że na zdjęciach z podanymi przez Was propozycjami, niektóre odmiany są wręcz takie same.

Odnośnie iglaka nr 1, to tutaj mam największy mętlik, padły trzy propozycje, a każda inna. W późniejszym terminie dodam kolejne fotki, może wówczas się coś wyjaśni.

Odnośnie drugiego, to jest zgodność. A czy poniższe iglaki, to ta sama odmiana ?

Obrazek Obrazek Obrazek

Odnośnie iglaka nr. 3, to padła propozycja Jałowiec rozesłany 'Nana', czyli rozumiem, że powinien być płożący. Może fotografia nie bardzo ukazła faktyczny wygląd, dlatego proszę zobaczyć na poniższą fotkę. Czy on może być płożący ?

Obrazek

Czwarty iglak, to faktycznie odm. 'Holger'

Piąty, też mi się wydaje, że cyprysik groszkowy, z czasem zobaczymy, czy faktycznie ' Aurera Nana', obecnie wydaje się, że tak.

Jeżeli chodzi o iglaki 6 i 7, to tutaj dodam kolejne fotki, bo na tych słabo widać.

Iglak 8, to Cyprysik Lawsona 'Ellwoodii', a ja myślałem, że 'Blue Surprise'. A może poniższy iglak, to 'Blue Surprise'. Jest on wrażliwy, bo nawet u mnie nad morzem przemarzł, a przecież zimy w tamtym roku raczej nie było.

Obrazek

Iglak nr. 9, to raczej nie odm. 'Zebrina', jak widać na fotkach, ma takie jasne odcienie, które na zdjęciu są wręcz identyczne, jak w rzeczywistości. Wydają mi się one bardzo charakterystyczne. Jeżeli chodzi o propozycję Ch. L. ' Stardust', to na fotkach w necie, nie widać tych jasnych "plam", choć poza tym, jest identyczny.

A może zanim dodam, dodatkowe fotografie, damy radę z identyfikacją tego jałowca ?

10.

Obrazek Obrazek Obrazek

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc ;:180
Grzegorz B

Post »

A więc dodaję dodatkowe zdjęcia, odnośnie tych iglaków, co do których były wątpliwości.

Iglak nr 1

Propozycje, które padły
- Cyprysik Lawsona 'Alumigold'
- Cyprysik Lawsona 'Kelleris gold'
- Cyprysik Lawsona 'Columnaris Gold'

A teraz dodatkowe zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Może coś pomogą. Jak widać pędy ma przewieszające, tak ma od maleńkości.

Iglak nr 3

Propozycja Jałowiec rozesłany 'Nana'

Nowe ujęcie iglaka

Obrazek

Obrazek

Iglak nr 6

Padła propozycja Cyprysik Lawsona 'Kelleris Gold' , na tych fotkach zdecydowanie bardziej widać, więc może nie będzie problemów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iglak nr 7

Propozycja Cyprysik tępołuskowy, a poniżej kolejne wyraźniejsze odsłony iglaka/ów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iglak nr 10- bliższe ujęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liczę na Waszą pomoc :)
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

3. 'Ellwoodii Gold'-
1. na pewno nie 'Alumi- ', ten ma pędy sztywne, wyprostowane, wałeczkowate, dość grube- charakterystyczny. Nie podejmuję się z całą pewnością określić żółtego lawsona, w dodatku młodego, gdzie nie widać pokroju rośliny z fotki. Pamiętaj też, że żółta barwa u różnych odmian zmienna jest- niektóre "trzymają" barwę zimą, a niektóre prawie całkiem zielenieją. W sprzedaży można też spotkać zwykłe siewki, rozmaicie wybarwione.
Grzegorz B

Post »

Bardzo dziękuję za pomoc :D Teraz znam, chociaż część mych iglaków. Co do iglaka nr 1, to on akurat nie zmienia barwy na zimę, w przeciwieństwie do iglaka nr 6, który w mrozy, przemienia się trochę, nabiera jakby trochę brązowawego odcienia.

Mam nadzieję, że jeszcze znajdzie się jakiś znawca, chętny do pomocy. Jak nie da rady zidentyfikować tych małych iglaków, poczekamy jeszcze kilka lat :wink:
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Kontakt:

Post »

Grzegorz B może to pomoże ci w rozwiązaniu problemu jeśli chodzi o zdjęcie nr 3

Juniperus procumbens 'NANA' jałowiec rozesłany

Obrazek

postawiłbym raczej na Juniperus chinensis 'STRICTA'

Obrazek

Do porównania oba
Obrazek

Barwa tych roślin może troszkę odbiega od twoich bo były robione przed chwilą a forma doniczkowa silniej zmienia barwę niż gruntówka, a twoje zdjęcia są raczej letnie.
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Kontakt:

Post »

jeśli chodzi o zdjęcie nr 10 wydaje mi się że jest to Juniperus communis 'HIBERNICA' lub 'CRACOWIA'
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grzegorzu zobacz jeszcze czy Twoje iglaki nie pasują do takich nazw:
1. Cyprysik Lawsona ,Lane'
3.Jałowiec Pinga ,Loderi'-synonim Jałowiec łuskowy,Loderi'
6.Cyprysik Lawsona ,Alumigold'
7.Cyprysik nutkajski Tatra'
10.To najprawdopodobniej Jałowiec pospolity ,Hibernica'
Grzegorz B

Post »

Bardzo dziękuję za pomoc przy identyfikacji iglaków. Może z upływem lat uda się określić dokładnie, co to za odmiany a na razie trzeba się będzie zadowolić nazwą gatunkową.

Grzesiek_z, faktycznie juniperus procumbens 'NANA' , to nie jest, ale i juniperus chinensis 'STRICTA' , chyba też nie jest. Mam tego iglaka więc mogę porównywać. Kolorystyka zdecydowanie inna, jak i wygląd. Zdjęcia tego iglaka są aktualne, skłaniał bym się do propozycji Mirka, tym bardziej, że w sieci znalazłem fotografię, która wydaje mi się prawie identyczna z tym iglakiem z okresu lata 'Ellwoodii Gold'

Grażyna sprawdziłem w necie, co kryje się pod tymi nazwami i muszę przyznać, że propozycja numer jeden jest bardzo podobna do mego iglaka. Jednak ja nie jestem fachowcem, więc ciężko stwierdzić w 100%. Najlepiej byłoby gdyby się odezwały osoby, co posiadają taką odmianę od malenkości. Jak na razie mam cztery warianty, co do odmiany,ale mam nadzieję, że z czasem będą wykluczane kolejne, aż do pełnej identyfikacji.
Propozycja Cyprysik Lawsona ,Alumigold' , wydaje mi się trafiona na 100% :D . Odnośnie cyprysa nutkajskiego, to nie mam pojęcia, na jednych fotografiach wydaje się podobny, ale na innych (większość) już nie. Te sadzonki zakupione były w "Netto", więc sam nie wiem, czy tam byłby sprzedawany ten iglak, bo przeważnie sprzedawane są takie bardzo, bardzo popularne. One zakupione były jesienią 2006 r, czyli mają dwa lata, z 10-15 cm, urosły do około 50 cm, przy czym z powodu suszy, wzrost miały wolniejszy (tak mi się wydaje).
Nie wiem czy te dane mają jakieś znaczenie, ale może coś podpowiedzą.

A czy przedstawiony wcześniej iglak ( po prawej stronie), może być Ch .L 'Blue Surprise'

Obrazek
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grzesiu, Twoje iglaki są jeszcze niektóre w fazie młodocianej, więc na 100% ciężko im przypisać nazwę odmiany widząc roślinkę tylko na zdjęciu. Musisz je jeszcze trochę poobserwować i skonfrontować ich wyglad z proponowanymi nazwami. Jak będą trochę starsze uwidocznią się lepiej charakterystyczne cechy i łatwo da się poznać co one za jedne.
Cyprysik ,Tatra' to starawa odmiana, początkowo wolno rosnąca i wyglądająca bardziej jak kula, potem już przybiera formę eliptyczną.
A ten niebieski na ostatniej fotce teoretycznie może być C.L.,Blue Surprise', ale jestem ciekawa, czy on w zimie utrzymuje taką barwę, czy zmienia się na fioletową. Jeśli tak, to może być odm.Fletcheri'.
Grzegorz B

Post »

Grażynko, dziękuję bardzo, za to, że pomagasz mi w tej identyfikacji :) Masz racje młode rośliny, więc trudno stwierdzić, tym bardziej, że w wieku późniejszym one się zmieniają, tak więc bez wnikliwej obserwacji w kolejnych latach się nie obejdzie. Nazwy już zapisane w specjalnym notesie, aby już były zawsze pod ręką :D

Odnośnie cyprysika 'Tatra', jeżeli faktycznie, to będzie on, to czy można go ciąć ?. On miał razem z odm. Ch.L ,Alumigold', tworzyć żywopłot. Jego sadzonki w czasie zakupu, były smukłe i myślałem, że to może 'Spiralis', 'Smaragd', ale w tym roku część z nich się bardzo rozrosła na boki, choć nie wszystkie.

Odnośnie ,Blue Surprise', to zimą sprawdzę, choć go okryłem agrowłókniną. Mam nadzieję, że nie będzie to mieć wpływu na proces przebarwienia :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”