Materiały roślinne do kominków zapachowych

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Materiały roślinne do kominków zapachowych

Post »

Witam po przerwie, mam takie pytanie...

Czy znacie jakieś przyjemnie i intensywne pachnące materiały bądź substancje, które można wysypać lub nalać do kominków zapachowych żeby ubarwić trochę te zimowe dni? :)

Z góry zastrzegam, że ABSOLUTNIE nie interesują mnie żadne kupowane a jedynie takie, które są możliwe do samodzielnej uprawy lub pozyskania i w miarę łatwe do sporządzenia.

Ja znam tylko jeden, jest nim rozmaryn… no ale ile można! w końcu człowiek się znudzi… a poza tym mój rozmaryn nie jest jeszcze aż tak duży i mam go niestety tylko jednego nie mogę go przecież całego obskubać z listków. :(

P.S.
Nie wiem czy wybrałem dobrą sekcję jeśli nie to proszę o przeniesienie tematu.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę, że lawenda nadaje się doskonale.

Kupiłam w aptece olejek lawendowy....nasączam nim husteczkę higieniczną i wkładam do odkurzacza. :roll:
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, tak, ale to olejek przemysłowo przygotowany a ja próbowałem wysuszyć lawendę i wrzucić do takiego kominka i ... nic :cry: zero zapachu. Jeśli ktoś wie jak samemu przygotować lawendę tak żeby wtrakcie podgrzewania wydzielała intensywnie woń to byłbym wdzięczny. :)
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chwaściku a gdybyś rozłożył lawendę na ozdobną miseczkę w pokoju na stole to też będzie się roznosił ładny zapach ale na pewno mniej intensywny.

Pozdrawiam cieplutko. :D
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tę metodę zastosowałem do szafy z ciuchami, zobaczę czyj zapach wygra ciuchów czy lawendy :lol:
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Można też wieszać gałązki sosnowe czy daglezjowe przy grzejnikach, świeża bazylia też daje ładny zapach i jest do kupienia w stanie świeżym jako zioło w doniczkach przez cały rok.
Raku
100p
100p
Od: 18 kwie 2008, o 14:50

Post »

Witajcie,
wprawdzie nie jest to materiał do kominków zapachowych, ale pomysł wart wypróbowania:
PĄKI SOSNY
Corocznie w okresie świąt Bożego Narodzenia stosuję pąki sosny kupione w sklepach z ziołami.
Jak?
Bardzo proste:
Pąki uwalniają wspaniał aromat pod wpływem temperatury - wiadomo.
Ja korzystam z kawałka drutu, króry owijam wokół żarówki, a na nim (i jednocześnie nad żarówką) umieszczam niewielki kawałek siatki z drobnych/mikro oczek. Tam układam kilka pąków, włączam światło i ..... czuję się jak w lesie!
Na pewno są i inne sposoby, lecz ten wyniosłem z domu rodzinnego i jak dla mnie jest odpowiedni. Mam siteczko i możliwość jego zamontowania.
Warto spróbować, polecam.
Pozdrawiam
R.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raku pisze:wprawdzie nie jest to materiał do kominków zapachowych, ale pomysł wart wypróbowania:
PĄKI SOSNY
Ale nie wiesz przypadkiem o jakie pąki chodzi, kiedy zbierane? Teraz, na wiosnę?

Tymczasem właśnie wrzuciłem ususzoną i skruszoną miętę, działa!!! :D
Daje popalić!
:heja
A raczej poniuchać... :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”