Płot z siatki - jak postawić?
Płot z siatki - jak postawić?
Witam serdecznie. Muszę sama postawić płot z siatki bez podmurówki.Panowie którzy umówilisie na tą pracę po prostu nie przyszli.
Nie wiem od czego zacząć. Czy najpierw siatka a potem drut,czy odwrotnie? Może ktoś zna stronę w internecie gdzie jest to pokazane krok po kroku?
Nie wiem od czego zacząć. Czy najpierw siatka a potem drut,czy odwrotnie? Może ktoś zna stronę w internecie gdzie jest to pokazane krok po kroku?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Montaż
może to coś Ci pomoże,
ale sama nie dasz rady tego zrobić, do naciagania drutu potrzeba dużo siły,
wiem bo zakładałam z synem drut pod winorośle
http://www.leroymerlin.pl/multimedia-st ... alowej.pdf
ale sama nie dasz rady tego zrobić, do naciagania drutu potrzeba dużo siły,
wiem bo zakładałam z synem drut pod winorośle
http://www.leroymerlin.pl/multimedia-st ... alowej.pdf
- tok76
- 100p
- Od: 18 paź 2008, o 07:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja też pozwolę trochę się wtrącić. Ja widziałam jak znajomy stawiał taki płot. Najpierw wykopał dziury po słupki, póżniej razem z żoną naciągali drut(bez podtekstów proszę), a na samym końcu zakładali siatkę. Sama raczej nie dasz rady -tak jak to było pisane wcześniej trzeba mieć dużo siły, ale mam nadzieję że choć trochę doradziłam.
Pozdrawiam, Gosia
Kochanie, nie dasz rady sma, nie twierdzę, że są niezbędni mężczyżni-bo nie są! Trzy osoby to w sam raz! Najpierw drut, w zależności od wysokości siatki ...1,20m czy 1,50 trzy razy , przypatrz się jak jest u sąsiadów.
Poczytaj, popatrz i naciągnij tą cholerną siatkę bez pomocy i wielkiej łaski osób trzecich!!!Weż koleżanki, nalewczkę na ropzgrzewkę po pracy i ...pokaż efekty swojej pracy
Poczytaj, popatrz i naciągnij tą cholerną siatkę bez pomocy i wielkiej łaski osób trzecich!!!Weż koleżanki, nalewczkę na ropzgrzewkę po pracy i ...pokaż efekty swojej pracy

Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ktoś mnie wzywał???rivendel pisze:Weż koleżanki, nalewczkę na ropzgrzewkę po pracy i ...pokaż efekty swojej pracy

Zgłaszam się do pomocy, będę wspierała ustawianie siatki z oddali, wirtualnie.
Powodzenia!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nalewka pisze:Ktoś mnie wzywał???rivendel pisze:Weż koleżanki, nalewczkę na ropzgrzewkę po pracy i ...pokaż efekty swojej pracy![]()
![]()
![]()
Zgłaszam się do pomocy, będę wspierała ustawianie siatki z oddali, wirtualnie.
Powodzenia!

Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- Haniafrania
- 50p
- Od: 1 paź 2008, o 18:05
Wspolczuje szkoda slow na takich frajerow
My wlasnie jestesmy po zrobieniu ogrodzenia. Dolki pod slupki niestety musza miec co najmniej 60 cm do tego odleglosc max 2.5-2.70 m przydalo by sie do tego min 4 facetow moze jakas firme od ogrodzen sprobuj wynajac chociaz oni kasuja ze az glowa boli nam zaspiewali 8tys za robocizne bez zadnych materialow za 210 m siatki
Malz zebral chlopakow z pracy i tesciow postawili w prawie 3 dni teraz ja mu pomagam i zaplatam siatke na drutach 

-
- 100p
- Od: 19 gru 2005, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja, mam zakładanie siatki na słupkach stalowych, w jednym palcu, ale gorzej z jasnym opisaniem tego procesu. Postaram się jednak opisać tak, jak potrafię.
Szkoda, że chodzi o płot bez podmurówki, bo ta, jest dużym wzmcnieniem wytrzymałości całego ogrodzenia.
Mam jeszcze jedną uwagę. Samej trudno będzie Ci tego dokonać, choć jest to możliwe.
Wykopać w ziemi dołki 30x30cm i głębokości 50-60cm, w zależności od rodzaju gruntu. Uwaga; słupki narożne muszą mieć tzw. odboje/odbojnice/podpory, skierowane w kierunku przyszłej linii ogrodzenia. Wstawić słupki końcowe/narożne (przy założeniu, że płot jest w linii prostej) i zabetonować. Jeżeli są dostępne np. kamienie polne, to w czasie zalewania betonem, wrzucać w miarę czyste kamienie tak, aby były otoczone betonem, (wrzucić trochę betonu i wtopić w niego kamień). Pozwoli to na zaoszczędzenie nawet 60% betonu czyli kosztów. Po wstępnym stwardnieniu betonu (3-4 dni), rozpiąć sznurek/cienki drut pomiędzy wstawionymi słupkami, aby wytyczyć linię pozostałych słupków, z którymi postępujemy tak, jak z narożnymi. Jeżeli linia ogrodzenia załamuje się więcej niż 30* od linii prostej, to na każdym załamaniu należy wstawiać słupek z odbojnicami. Zakładając, że wszystkie słupki zostały zabetonowane, przystępujemy do zakładania siatki. Najpierw na słupkach wstawionych w pierwszym terminie, bo beton już stwardniał w stopniu pozwalającym na to.
Zaczynamy, przymocowując siatkę drutem # 2-3mm, 5-6 szt. do jednego słupka, ale za trzecie oczko od końca, ponieważ pozwoli to na naturalne połączenie przyszłego odcinka siatki (druga ściana ogrodzenia). Rozwijamy cały rulon siatki i wstępnie naciągamy zwracając uwagę na równy splot (aby poszczególne druciny nie wystawały poza płaszczyznę siatki). Najłatwiej robić to tzw. śrubami rzymskimi (przeciwstawne gwinty) zaczepione do stałego punktu (np. dolna część następnego słupka), wstawiając do ostatniego oczka siatki (druciny) płaskownik np. 35x4mm i długości min. równej wysokości siatki. Następnie przymocowujemy siatkę do słupków, tak, jak do pierwszego słupka. Podobnie postępujemy z pozostałą częścią ogrodzenia. Dopiero wtedy przystępujemy do naciągania drutów usztywniających. Druty; dolny i górny można przymocować do siatki po maksymalnym naciągnięciu ich, postępując kolejno od słupka do słupka i owijając nim stopniowo każdy słupek. Można zamocować go do siatki poprzez zawinięcie końcówek poszczególnych drucin siatki, lub mocując drutem do siatki. Drut środkowy należy wprowadzić w środek oczek siatki i przeciągnąć przez cały odcinek danej długości (pomiędzy słupkami końcowymi). Sposób zamocowania drutów usztywniających do słupków zależy od możliwości i pomysłu wykonującego. Można; - zakręcić kilka razy na słupku a następnie wkoło średnicy drutu na końcowych słupkach, - przeciągnąć jednolity drut od początku przerwy w płocie np. brama furtka itp. i tam zamocować, lub na zaciski (klemy).
Jeżeli napisałem niezbyt zrozumiale, proszę pytać. W miarę możliwości odpowiem.
Szkoda, że chodzi o płot bez podmurówki, bo ta, jest dużym wzmcnieniem wytrzymałości całego ogrodzenia.
Mam jeszcze jedną uwagę. Samej trudno będzie Ci tego dokonać, choć jest to możliwe.
Wykopać w ziemi dołki 30x30cm i głębokości 50-60cm, w zależności od rodzaju gruntu. Uwaga; słupki narożne muszą mieć tzw. odboje/odbojnice/podpory, skierowane w kierunku przyszłej linii ogrodzenia. Wstawić słupki końcowe/narożne (przy założeniu, że płot jest w linii prostej) i zabetonować. Jeżeli są dostępne np. kamienie polne, to w czasie zalewania betonem, wrzucać w miarę czyste kamienie tak, aby były otoczone betonem, (wrzucić trochę betonu i wtopić w niego kamień). Pozwoli to na zaoszczędzenie nawet 60% betonu czyli kosztów. Po wstępnym stwardnieniu betonu (3-4 dni), rozpiąć sznurek/cienki drut pomiędzy wstawionymi słupkami, aby wytyczyć linię pozostałych słupków, z którymi postępujemy tak, jak z narożnymi. Jeżeli linia ogrodzenia załamuje się więcej niż 30* od linii prostej, to na każdym załamaniu należy wstawiać słupek z odbojnicami. Zakładając, że wszystkie słupki zostały zabetonowane, przystępujemy do zakładania siatki. Najpierw na słupkach wstawionych w pierwszym terminie, bo beton już stwardniał w stopniu pozwalającym na to.
Zaczynamy, przymocowując siatkę drutem # 2-3mm, 5-6 szt. do jednego słupka, ale za trzecie oczko od końca, ponieważ pozwoli to na naturalne połączenie przyszłego odcinka siatki (druga ściana ogrodzenia). Rozwijamy cały rulon siatki i wstępnie naciągamy zwracając uwagę na równy splot (aby poszczególne druciny nie wystawały poza płaszczyznę siatki). Najłatwiej robić to tzw. śrubami rzymskimi (przeciwstawne gwinty) zaczepione do stałego punktu (np. dolna część następnego słupka), wstawiając do ostatniego oczka siatki (druciny) płaskownik np. 35x4mm i długości min. równej wysokości siatki. Następnie przymocowujemy siatkę do słupków, tak, jak do pierwszego słupka. Podobnie postępujemy z pozostałą częścią ogrodzenia. Dopiero wtedy przystępujemy do naciągania drutów usztywniających. Druty; dolny i górny można przymocować do siatki po maksymalnym naciągnięciu ich, postępując kolejno od słupka do słupka i owijając nim stopniowo każdy słupek. Można zamocować go do siatki poprzez zawinięcie końcówek poszczególnych drucin siatki, lub mocując drutem do siatki. Drut środkowy należy wprowadzić w środek oczek siatki i przeciągnąć przez cały odcinek danej długości (pomiędzy słupkami końcowymi). Sposób zamocowania drutów usztywniających do słupków zależy od możliwości i pomysłu wykonującego. Można; - zakręcić kilka razy na słupku a następnie wkoło średnicy drutu na końcowych słupkach, - przeciągnąć jednolity drut od początku przerwy w płocie np. brama furtka itp. i tam zamocować, lub na zaciski (klemy).
Jeżeli napisałem niezbyt zrozumiale, proszę pytać. W miarę możliwości odpowiem.
Pozdrawiam
krakus
A tu link do strony z instrukcjami w .pdf - sporo rysunków poglądowych, może coś sie przyda ( opisany montaż różnych typów ogrodzeń, trzeba wybrać właściwy)
http://www.betafence.com/site/professio ... asp?vPK=53

A tu link do strony z instrukcjami w .pdf - sporo rysunków poglądowych, może coś sie przyda ( opisany montaż różnych typów ogrodzeń, trzeba wybrać właściwy)
http://www.betafence.com/site/professio ... asp?vPK=53