
Uwielbiam gotowac i piec moj malz nie ma wstepu do kuchni

Dzisiaj np robie sledzie smazone w zalewie octowej

o to przepis
Śledzie smażone w zalewie octowej
składniki
1 kg świeżych śledzi
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
kilka ziaren ziela angielskiego
liście laurowe
3 duże cebule
mąka do obtaczania śledzi
sól
sposób przygotowania
Śledzie oczyścić, opłukać i posolić. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć. Usmażone śledzie układać w dużej misce.
Przygotować zalewę:
Zagotować wodę z octem, dodać cukier i sól, ziele angielskie i liść laurowy.
Cebule pokroić w plasterki, dodać do zalewy. Chwilę gotować.
Gotową zalewą zalać śledzie i odstawić do lodówki na conajmniej 12 godz
W niedziele bedziemy mieli 6 rocznice slubu wiec upieke nasze ulubione ciasto i tort brzoskwiniowy
Cytrynowiec
Biszkopt
- 8 jajek
- 28 dkg cukru
- 16 dkg maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
NA MASĘ CYTRYNOWĄ:
-2 budynie śmietankowe
-1 galaretka cytrynowa
-2 cytryny
-1 szklanka cukru
-2 jajka
-0,5 kostki masła
NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
-0,5 litra śmietany kremówki
-2 "śmietan-fixy"
-4 łyżki cukru pudru
-6-8 paczek herbatnikow lu pettitki
CIASTO BISZKOPTOWE:
Zoltka oddzielic od bialek. Ubic sztywna piane z bialek, pod koniec ubijania dodawac cukier po troszke i dalej ubijac. Nastepnie dodac wszystkie zoltka i dalej ubijac.
Wymieszac make razem z proszkiem do pieczenia.
Dodawac po troszke do ubitej piany i lekko lecz dokladnie mieszac lyzka - juz nie miksowac!
Gdy ciasto jest gotowe - wlac do blaszki wysmarowanej margaryna i posypanej bulka tarta.
Piekarnik rozgrzac do temp. 180 stopni i do nagrzanego wstawic placek. Piec ok. 25-35minut.
MASA CYTRYNOWA:
Z pół litra wody odlać pół szklanki. W odlanej wodzie rozpuścić oba budynie. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, wlać do niej rozrobiony proszek budyniowy i mieszać do zgęstnienia. Do gotowego, jeszcze gorącego budyniu dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę.
Z 1 cytryny wycisnąć sok.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gdy masa się połączy dodać też sok z cytryny,a na końcu pianę z białek.
MASA ŚMIETANKOWA:
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem i "śmietan-fixami".
CYTRYNOWIEC:
Z pozostałej cytryny wycisnąć sok, rozmieszać go z połową szklanki wody, ewentualnie dosłodzić do smaku.
Wyłożyć na biszkopt masę cytrynową i wstawić na 30 minut do lodówki. Gdy krem lekko już stężeje rozsmarować na nim masę śmietankową. Na wierzchu poukładać herbatniki nasączone w ponczu.
Ciasto mozna podawac o kazdej porze roku szybkie i pyszne
Tort brzoskwiniowy
Biszkopt :
4 jaja
10 dag cukru krysztal
1 cukier waniliowy
10 dag maki pszennej
2 dag ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 dag capuccino instatnt ja daje albo brandy albo jakies alkocholowe

przygotowanie biszkoptu

Masa 3/4 litra smietany kremowki 2 zagestniki do smietany 3 lyzki cukru pudru puszka brzoskwin drzem pozeczkowy lub truskawkowy .Brzoskwinie kroje w kostke mieszam z bita smietana ktora ubijam wczesniej z cukrem pudrem i fixami do smietany najpierw smaruje dzemem a potem bita smietana z brzoskwiniami i tak każdy placek potem calosc obsmarowyje bita smietana i posypuje albo orzechami albo migdalami albo czekolada tarta
Tort robilam ostatnio malzowi na urodzinki wiec mam fotke

