Maliny, czy można teraz przesadzić?
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Malina - zmiana miejsca
Muszę koniecznie przesadzić kilka krzaków malin. znalazłem na forum o przesadzaniu malin na wiosnę kiedy jeszcze nie 'ruszył' - ale co teraz kiedy kończy się lato.
moje maliny posadziłem zeszłej jesieni.jeszcze nie owocowały - i czy będą nie wiem - nic na to nie wskazuje. nie mniej chciałbym je przesadzić. jakie najlepiej wybrać miejsce dla nich jeżeli chodzi o nasłonecznienie?
moje maliny posadziłem zeszłej jesieni.jeszcze nie owocowały - i czy będą nie wiem - nic na to nie wskazuje. nie mniej chciałbym je przesadzić. jakie najlepiej wybrać miejsce dla nich jeżeli chodzi o nasłonecznienie?
Pozdrawiam. Mirek.
Maliny, czy można teraz przesadzić?
jak w temacie- dostałam wiosną kilka sadzonek od mamy malin które jeszcze teraz owocują. ładnie się rozrosły i teraz widze że dałam je w złe miejsce i pytanie czy można je teraz przesadzić, nie zdechną? i jeszcze pytanie o ścinanie, bo wyczytałam gdzieś że takich późnych malin nie ścina się teraz tylko wiosną, a znam osoby które już przycieły, doradźcie prosze bo nie wiem co zrobić
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Sądzę, że spokojnie możesz przesadzać. A jeśli Twoje maliny owocują tak późno, to prawdopodobnie owocują na pędach tegorocznych. Jeśli teraz je wytniesz, to nic Ci nie zostanie, nawet nie będziesz wiedziała, gdzie je masz. Możesz wyciąć wiosną, kiedy już wyjdą nowe pędy. Jeśli natomiast są to maliny owocujące na pędach drugorocznych, to oprócz tych po owocowaniu masz też takie, które wydadzą owoce w przyszłym roku. Więc te stare spokojnie możesz wyciąć.
Jaką masz odmianę tych malin?
Jaką masz odmianę tych malin?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
We wszystkich malinach pędy które owocowały są bezużyteczne, maliny owocują tylko na nowych pędach, różnią się jedynie tym, że mogą to robić na pędach wyrosłych w tym roku, lub w poprzednim. Więc wszystkie pędy, które już miały owoce są do wycięcia, łatwo je poznać po tych koszyczkach pozostałych po owocach. Sądzę, ze nie ma znaczenia, czy zrobisz to teraz, czy wiosną. Jeśli są to maliny jednoroczne, to po wycięciu nic ci nie zostanie, nowe wyrosną dopiero wiosną. Jeśli dwuletnie, to po wycięciu starych pędów pozostaną jeszcze te, które wyrosły w tym roku, a zaowocują w przyszłym.
I tu jest pies pogrzebany z przesadzaniem. Jeśli wytniesz starte pędy jednorocznym, to wszystko, co ci zostanie będzie pod ziemią. Więc nie będziesz widzieć co wykopać, ani później co wsadziłaś. Więc lepiej zostawić badyle, aż korzenie nie wypuszczą nowych. Jeśli natomiast wytniesz pędy dwuletnim, to i tak jeszcze co noeco Ci zostanie, będziesz widzieć co przesadzać.
Piszę to wszystko z własnych obserwacji ogródkowych, nie znam się na teorii szkółkarstwa malin
I tu jest pies pogrzebany z przesadzaniem. Jeśli wytniesz starte pędy jednorocznym, to wszystko, co ci zostanie będzie pod ziemią. Więc nie będziesz widzieć co wykopać, ani później co wsadziłaś. Więc lepiej zostawić badyle, aż korzenie nie wypuszczą nowych. Jeśli natomiast wytniesz pędy dwuletnim, to i tak jeszcze co noeco Ci zostanie, będziesz widzieć co przesadzać.
Piszę to wszystko z własnych obserwacji ogródkowych, nie znam się na teorii szkółkarstwa malin

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz