Pielęgnacja drzew

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Pielęgnacja drzew

Post »

do pogotowia ogrodniczego

mam prośbę o przeczytanie tego artykułu http://www.drzewa.kluczbork.pl/arborystyka.htm
ponieważ wprowadził mnie trochę w zakłopotanie :oops:

a mianowicie, przymierzałam się do oczyszczenia niewielkiej dziupli w starej jabłoni o bardzo ładnej szerokiej i rozłożystej koronie,
(choć sporo jest gałęzi uschniętych, i niestety jest trochę gałęzi z objawami raka zamkniętego)
ogólnie pień jest bardzo gruby i bardzo zdrowy, poza tą jedną próchniejącą dziuplą powstałą po kiedyś dawno usuniętym konarze,

no i co teraz :?:

tak w ogóle w pobliżu będzie zakładany w przyszłym roku sad, więc myślę,
że w przypadku drzew owocowych chorych, z uschniętymi gałąziami,
te zasady, o których jest mowa w artykule nie mogą obowiązywać

a jabłoń, o której piszę ma pełnić funkcję drzewa ozdobnego
cx

Post »

Witam.
Dla mnie wydźwięk tego artykułu jest podobny do anegdotki:"katar leczony trwa tydzień,a nie leczony...siedem dni".Nie zamierzam polemizować z zawartymi tezami tego artykułu,dotyczącymi drzew ozdobnych.Jednak w przypadku drzew owocowych,są choroby kory,które nie leczone mogą doprowadzić do śmierci takowego,np.:zgorzel kory jabłoni.W przypadku porażenia przez grzyb rany na pniu drzewa,owszem może się to wszystko zagoić,lecz często nie leczone po latach prowadzi do "zaobrączkowania" i śmierci drzewa.
Ranę na jabłoni,wiosną dokładnie oczyść,jeżeli jest jakieś zagłębienie to zrób tak aby woda się w nim nie gromadziła.Oczyszczoną ranę posmaruj np emulsją z dodatkiem 3%Topsinu.Ja bym tak zrobił.
Pozdrawiam.
blabud
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sie 2008, o 12:34

Post »

rozmawiałem z autorem artykułu i i przyznam szczerze że wzbudził we mnie wiele wątpliwości co to pielęgnacji drzew ale przyznam, że wiedzę posiada ogromną.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

no właśnie, jednak sporo wątpliwości może wzbudzić, ale autor zaznacza w artykule,
że to wszystko powinno być pod kontrolą i obserwacją :)
nie da się ukryć, że praktyka odgrywa tu ogromną rolę i intuicja :?
bodokoks
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2011, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pielęgnacja drzew

Post »

Jestem nowy ale myślę, że drzewo jest po trochu jak człowiek należy obchodzić się z nim z szacunkiem i indywidualnie.
Gdy przycinam moje drzewa a ma ich sporo staram się aby dostosować się do każdego z osobna.
Dlatego pielęgnację, czyszczenie czy przycinanie drzew należy wykonywać z głową.
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”