Opryski na raka bakteryjnego

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Opryski na raka bakteryjnego

Post »

Kiedyś czytałam aby opryskiwać drzewka w momencie opadania liści - co Wy na to?
Teraz pryskać czy czekać do wiosny?
Aśka
Awatar użytkownika
kormoran
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2008, o 18:41

Post »

Hej.
Na jesieni jak opadną liście a temperatura będzie wyższa niż 5.
Pozdrawiam
cx

Post »

Witam.
Preparaty miedziowe mają działanie zapobiegawcze-pokryta związkiem miedzi tkanka jest mniej podatna na infekcję przez bakterie.Podczas zbiorów czy opadania liści powstają naturalne "drogi'dla tej paskudnej bakterii.Pokrycie ich miedzią znacznie ogranicza potencjalną infekcję.W sadach towarowych opryskuje się drzewa i po zbiorach,i w trakcie opadanie liści i po opadzie.W krajach o łagodnych zimach np Holandia,pn Niemcy pestkowe-zwłaszcza czereśnie- opryskuje się kilkukrotnie w okresie spoczynku.
Hej.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli - teraz prysnę i jak zaczną opadać liście drugi raz.

Macie jakiegoś faworyta wśród środków na to choróbsko?
Czy po prostu Miedzian?
Aśka
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

aśka2006 pisze:Czyli - teraz prysnę i jak zaczną opadać liście drugi raz.

Macie jakiegoś faworyta wśród środków na to choróbsko?
Czy po prostu Miedzian?
Z tego co wiem to jeśli już się pojawił to Topsin jest dobry....
cx

Post »

Witam.
Spokojnie nie mylmy różnych środków na różne choroby.Przeciwko chorobom bakteryjnym zapobiegawczo stosujemy wyłącznie(na razie) środki miedziowe(ewentualnie coś z "magicznych"ekologicznych,ale tu wiedza moja zbyt skąpa).Na prawdę w kwestii raka bakteryjnego nie ma różnicy w działaniu różnych środków miedziowych a jest ich obecnie 8 różnych.Polecam natomiast dla działkowców miedzian w formie płynnej-Miedzian 350SC,z czysto praktycznych powodów-łatwiej odmierzyć ciecz niż odważyć proszek czy granulat.Ważne tylko aby dokładnie wymieszać zawartość butelki przed każdym użyciem.
Po opadnięciu liści można stosować wyższe z zalecanych stężęń ,nawet do 5%.
Hej.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzysztof pisze:Przeciwko chorobom bakteryjnym zapobiegawczo stosujemy wyłącznie(na razie) środki miedziowe
W tym wypadku i owszem- książki tak podają, choć spodziewam się, że na bakterie skutecznie podziałałaby także dodyna z Sylit'u- jak jest w wypadku kędzierzawości brzoskwini czy zgorzeli(jabłoni). Może tylko zezwoleń nie uzyskano.
W każdym razie opryskując brzoskwinię Miedzianem czy Sylitem można go przyrządzić więcej na jabłonie przejść.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
cx

Post »

Witam.
Odpowiem tak Maryannowi(myślę że nie Maryannie).Być może odpowiednio mocne stężenie dodyny jakoś by i na bakterie działało.Z tym,że przesłanki wymienione przez Ciebie są całkowicie mylne albowiem sprawcą obydwu chorób ,podanych jako przykład,są grzyby a nie bakterie.Zatem analogii ja przynajmniej nie widzę.
A z tą miedzią napisałem "na razie' bo są w trakcie badań inne środki-najczęściej biologiczne-w celu znalezienia skutecznych metod walki z zarazą ogniową(innych niż skuteczne zakazane).A jak co bęzie działało na bakterie "zarazy" to i być może na" raczka"
Hej..
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przyznaję rację, trochę się rozpędziłem z tymi przykładami. Bo jest zgorzel bakteryjna i może być grzybowa, a Sylit działa na tę drugą...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”