Czy warto walczyć ze stereotypem: kobieta a mężczyzna?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 sie 2006, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy warto walczyć ze stereotypem: kobieta a mężczyzna?
...czwartek przed południem - walczę z drutem ogrodzeniowym, a właściwie to ze rdzą, zmechanizowana przez męża w bosha i szczotkę drucianą... zajęcie mało ciekawe coś w rodzaju świstaka z reklamy, który "siedzi i zawija w te sreberka..." Nagle na choryzoncie pojawia się Pan - na moje oko koło 30-tki - i z usmiechem na twarzy oswiadcza, że jakoś mu to nie pasuje...dziewczyna z czymś tam w dłoni wykonuje zajęcie typowo męskie... trochę zaskoczona pytam: czemu jest to takie dziwne? No bo tak - słyszę w odpowiedzi. No i masz - ciągle ten stereotyp - kobieta do garów a mężczyzna na polowanie hehehe. No i co Wy na to? 

- janusz
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 maja 2005, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: czy warto walczyć ze stereotypem: kobieta a mężczyzna?
To jest bardzo przyjemna perspektywagosia m. pisze:.kobieta do garów a mężczyzna na polowanie hehehe. No i co Wy na to?

Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
Tak zależy dla kogo... chyba tylko dla mężczyzny.
Kilka lat temu w łazience postanowiłam zminic suszarke podwieszaną pod sufit. Kupiłam więc nową i zadałam sprawe mojemu mężowi, który właśnie wylegiwał sie przed TV. A on mi nato:to nie jest takie proste bo w suficie jest beton a pionowo w górę trudno jest wiercić. Wkurzyłam się. Wzięłam wiertarkę założyłam wiertło odpowiednie, rozebrałam sie do bielizny stanęłam na wannie w rozkroku i zaczęłam wiercić. Mąż zdziwiony zaglądał co robię i podśmiewał się że nie mam szans.
Udało mi się wywiercić wszystkie otwory i zawiesić suszarkę. Oczywiście musiałam natychmiast wykąpac się bo byłam obsypana betonem.
A jaką z tego mam korzyść.
Żadną bo teraz wiercę, szpachluję, maluję, szlifuję, kłade listwy podłogowe, wymyslam ozdobne tynki, ustawiam meble. Ostrzegam jak się chłopu pokarze, że się coś umie to ma sie przechlapane.
A stereotypy i tak zostają. Każdy napotkany facet jak rozmawia ze mna dziwi sie że orientuję się w wielu "męskich" sprawach i jest baardzo zaskoczony. Bo on sobie mysli co taka baba może wiedziec skoro tylko miesza w garach
Kilka lat temu w łazience postanowiłam zminic suszarke podwieszaną pod sufit. Kupiłam więc nową i zadałam sprawe mojemu mężowi, który właśnie wylegiwał sie przed TV. A on mi nato:to nie jest takie proste bo w suficie jest beton a pionowo w górę trudno jest wiercić. Wkurzyłam się. Wzięłam wiertarkę założyłam wiertło odpowiednie, rozebrałam sie do bielizny stanęłam na wannie w rozkroku i zaczęłam wiercić. Mąż zdziwiony zaglądał co robię i podśmiewał się że nie mam szans.
Udało mi się wywiercić wszystkie otwory i zawiesić suszarkę. Oczywiście musiałam natychmiast wykąpac się bo byłam obsypana betonem.
A jaką z tego mam korzyść.

A stereotypy i tak zostają. Każdy napotkany facet jak rozmawia ze mna dziwi sie że orientuję się w wielu "męskich" sprawach i jest baardzo zaskoczony. Bo on sobie mysli co taka baba może wiedziec skoro tylko miesza w garach

Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
(Albert Camus)
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: czy warto walczyć ze stereotypem: kobieta a mężczyzna?
A może ten mężczyzna uważał, że delikatne rączki kobiety są do całowania a nie do brudnej roboty z rdzą?gosia m. pisze:...oswiadcza, że jakoś mu to nie pasuje...dziewczyna z czymś tam w dłoni wykonuje zajęcie typowo męskie... trochę zaskoczona pytam: czemu jest to takie dziwne? No bo tak - słyszę w odpowiedzi. No i masz - ciągle ten stereotyp - kobieta do garów a mężczyzna na polowanie hehehe. No i co Wy na to?
A Twój mąż był tak zapracowany, że nie mógł wykonać tego czyszczenia? Może wybrał się właśnie na polowanie.

A stereotyp kobieta - mężczyzna. To nie stereotyp, to natura.
Mietek.
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
my Polacy nie jesteśmy wyjątkiem ale patrząc na inne narody, to tam kobiet nie ma, są "przedmioty"
Np.: cyganki, muzułmanki, zakonnice, murzynki, itp. Biblia też "coś" o tym wspomina.
A może czegoś nie wiem?
Emancypacja kobiet w Polsce to w zasadzie dążenie ich do władzy nie tylko nad mężem.
A mężczyzna nie potrafiący w domu zrobić drobnych robót czy napraw, to du....................................że diecko.
Np.: cyganki, muzułmanki, zakonnice, murzynki, itp. Biblia też "coś" o tym wspomina.
A może czegoś nie wiem?
Emancypacja kobiet w Polsce to w zasadzie dążenie ich do władzy nie tylko nad mężem.
A mężczyzna nie potrafiący w domu zrobić drobnych robót czy napraw, to du....................................że diecko.

Jakub . . . . .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 sie 2006, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Elizo - jakże spobobał mi się Twój tekst, a zwłaszcza jego urywek "bo w suficie jest beton a pionowo w górę trudno jest wiercić." Tak, tak - to prawda - pokaż mężowi, że Cię na coś stać to zostanie to wykorzystane przeciwko Tobie hehe. No i potem wiercisz, (w między czasie gotujesz) przykręcasz, (patrzysz za dzieciakami) gipsujesz, (Twoje dzieci też) malujesz (To co pomalowały już wczesniej) hehe. Świat jest ciekawie urządzony:):):)
pozdrawiam

- janusz
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 maja 2005, o 13:27
- Kontakt:
Eee tam dzieci!SATI pisze:Elizo zgadzam się z Tobą całkowicie .Nasi panowie to takie większe dzieci kupić im kolejke i już sie będą bawić i nic w koło nie widzą no może jak zgłodnieją to zawołają jeść i powiedzą,,kobieto podaj piwo"
Ja to bym chciał by kobiety traktowały mnie jak psa. Dobrze karmiły, nie drażniły i często spuszczały ze smyczy....

Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...