Moje roślinki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Moje roślinki

Post »

Witam wszystkich serdecznie, jestem tu nowa, ale od dawna podczytuję i podziwiam Wasze piękne roślinki. Chciałam pokazać moje kwiatuszki, nie mam ich dużo, ponieważ mam małe mieszkanie w bloku, mam jednak nadzieję że to się niedługo zmieni :)

To moje paprotki, są malutkie, miałam kiedyś naprawdę piękne wielkie okazy, ale mój koci szkodnik ;) często na nich zawisał i wszystkie zniszczył:ObrazekObrazekObrazek
Zamioculcas zamiifolia: Obrazek do niedawna wypuszczał nowe pędy, ale w tym roku nie chciał nie wiem dlaczego. Tu jego dziecko, ukorzenione przez moją mamę o dziwo w wodzie z gałązki złamanej: Obrazek Siedzi już tak w doniczce ponad rok i też nie wypuszcza pędów, może nie rozbudował jeszcze odpowiednio bulwy? Poczekamy zobaczymy.

Benjaminek: Obrazek
kupiłam go jako skupisko malutkich delikatnych gałązek obwiązanych jakimś materiałem, zostawiłam tylko najsilniejsze pędy i splotłam ze sobą. Na wiosnę będę musiała go przyciąć. To jego dziecko: Obrazek
coś nie chce rosnąć, dopiero teraz zaczął wypuszczać nowe listki. Na wiosnę chcę go przyciąć żeby zagęścić koronę tylko nie wiem za bardzo jak.
Wczorajsze nabytki:
wilczomlecz lśniący: Obrazek
Nie wiem tylko czy mogę go trzymać na wschodnim oknie (do dyspozycji mam tylko wschodnie i zachodnie)
Kaktusiki, oczywiście nie wiem jakie, informacja na doniczce: "kaktus" :lol: Obrazek
z tym coś się dzieje: Obrazek ma taki miękki zamierający listek i nie wiem czy mam go uciąć sama, czy kaktus sam sobie poradzi.
I ostatni zakup - lawenda, nie kwitła ale zapach cudowny, musiałam ją kupić :) Obrazek

uff ale się rozpisałam :) resztę kwiatuszków wstawię później.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Masz bardzo ładną kolejcję. Boskie te paproteczki, od dawna szukam jakiejś recepty na ich uprawę. Zamek śliczny. Benjaminek wyglada bardzo ładnie, a jego dziecko pewnie za jakiś czas dogoni rodzica :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 13:02

Post »

bardzo pozytywna kolekcja!
a co do kociego szkodnika ;:214 , to rozumiem aż zanadto;)
dopiero po wyprowadzeniu się od takowego mój skrzydłokwiat i zielistka mogły wypuścić listka, który nie był natychmiast zjadany;)
Anka
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 13:02

Post »

;:73 wszystkiego naj naj naj!!!!
Anka
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Bardzo dziękuję za pochwały :)
Paprotki mi rosną "same" ;) tylko je podlewam, czasem zraszam. Zasialam czasem biohumusem. Chyba miejsce im odpowiada.

Peperomia odratowana, przez ponad rok nie wypuściła żadnego listka, a był to już pokaźny krzaczor. Zmarniała w oczach. Przesadziłam ją nie czekając do wiosny Obrazek
Fiołeczki też teraz rozsadzone, wyhodowane z 1 listka, rozrosły się tak bardzo, że w jednej doniczce było po 6 -7 rozet. Mam nadzieję że się odbudują. Niebiesko-biały Obrazek
biały (wybaczcie ubabraną w ziemi doniczkę :oops: ) Obrazek
Skrzydłokwiat, trochę pousychał na końcówkach bo miał za suche powietrze, ale teraz wypuszcza już ładne zielone listki Obrazek
Anturium staruszek, kiedyś dawno pooddzielałam od niego roślinki potomne i od tefo czasu już żadnej nie wyprodukował :( rośnie tylko taki kolos (ciemne zdjęcie może potem zrobie ładniejsze) Obrazek
Hibiskus, ma piękne pełne czerwone kwiaty, tylko żeby zachęcić go do kwitnięcia jeszcze :( ciągle gubi pąki, ma ustawiony wazon z wodą, zraszam go, niestety czasem go ktoś potrąca. Wychodowany przeze mnie z gałązki "ukradzoinej" z pięknego okazu w szkole, rozrośniętego chyba na 3 metry. Ma już z 8 lat. Będzie trzeba go pryciąć na wiosnę Obrazek
Grudnik, nie wiem jak zmusić go do kwitnięcia w zimie, mam go od stycznia chyba. Obrazek
Gwiazda betlejemska, żal mi było wyrzucić, odpłaciła się kwiatuszkami Obrazek
Róża mojej mamy, ciekawe czy przetrwa w mieszkaniu Obrazek
na razie tyle, ale kolekcja się powiększa stopniowo ;)

A to jeszcze mój "szkodnik" Obrazek
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawa i różnorodna kolekcja!
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Roślinki bardzo ładne i zwierzak fajniutki.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Dziękuję dziewczyny :)

Moje nowe nabytki : opuncja(?) czy ona powinna mieć takie przebarwienia? Obrazek
Lithops: Obrazek
i jakiś sukulent (może ktoś zna nazwę? ) Obrazek

Przepraszam za jakość zdjęć, nie użyłam lampy :oops: Kupiłabym więcej, ale mój straszył że mnie do auta nie wpuści z tym :twisted: Miłego wieczoru życzę wszystkim

Była bym zapomniała, może ktoś będzie w stanie mi pomóc, czy kaktusy i sukulenty mogę trzymać na wschodnim oknie czy robię im tym krzywdę? Do syspozycji mam jeszcze okno zachodnie.
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Witaj Katrino Wydaje mi się ,że sukulent o który pytasz to sedum najprawdopodobniej lucidum.Możesz zerknąć tutaj
i porównać.
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Miluck dziękuję :) to chyba to :)

Chyba zidentyfikowałam resztę kolczaków:
Opuntia monacantha variegata
Aloe peglerae
i jakiś z rodzaju Mammillaria.
Uff jestem biologiem z wykształcenia a tak mało wiem o roślinkach :oops: Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że specjalizowałam się w zwierzątkach :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Nowe nabytki super. Nie jestem specjalistką od kaktusów, ale wybrałabym okno wschodnie :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wybrałabym zachodnie-moje wyjścia nie mają bo mam tylko takie. :P
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

No to w takim razie będą stać na wschodnim bo tu się lepiej prezentują :wink: a jak zacznie się coś z nimi niedobrego dziać to je przestawię. Ale już niedługo udadzą się na zimowisko więc zastanawiać się będę na wiosnę. Dziękuję za rady.
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Witaj Katrino :D Z przyjemnością pooglądałam Twoją kolekcję kwiatów. Paprotki pięknie Ci rosną, czy robisz z nimi coś specjalnego?
Fikus świetnie poprowadzony na drzewko, sama go plotłaś?
Kaktusikowe śliczne :D szcególnie żywy kamień na którego niestety nie mogę trafić :? Ja u swoich jak zauważę jakieś marniejące listki to sama usuwam, bo w doniczce mogą zacząć gnić :wink:
Szkodnik uroczy :lol: a może raczej szkodniki :lol: widać kicia z pluszakiem się uwielbiają :wink:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Witaj Ewo, cieszę się że podoba ci się moja skromna kolekcja :) Paprotki rosną mi "same", chyba miejsce im odpowiada, pokój po zachodniej stronie, nie bezpośrednio przy oknie. W tym pokoju tylko się śpi, więc mają spokój. Czasem je spryskuję. Fikusik sama plotłam, w marcu kolejne cięcie i dalsze zaplatanie się odbędzie :) Listek w aloesiku już usechł więc po problemie. Szkodnik uroczy ale zniszczył moje kochane paproteczki. Miałam kiedyś papirusa ale go namiętnie pożerał więc biedny się zniszczył :(
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”