Co wyrośnie spod kory ? Jakie kwiaty mogą się przebić ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co wyrośnie spod kory ? Jakie kwiaty mogą się przebić ?

Post »

Witam.
Mam zamiar wysypać dość grubą warstwą kory teren oddzielający moją działkę od działki sąsiada. Obecnie jest tam okropny pseudo-płotek. Oczywiście zapewnię jakiś border czy płotek by zatrzymać korę w wyznaczonym terenie.
Na granicy działki rosną u mnie : borówki, agrest, porzeczki szczepione na pniu i poziomki z którymi mogę się pożegnać. Jednak ( zwłaszcza pod porzeczkami ) chciałabym by coś mi zakwitło.
Czy np. hosty, narcyze, tulipany, lilie i liliowce, begonie, mieczyki, szachownice mają szansę przebić się przez 5-10 cm warstwę kory ?
Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia albo pomysły ?
Będę wdzięczna za każdą informację ponieważ dopiero od niedawna jestem działkowcem a chcę wprowadzić kilka zmian. Najchętniej widziałabym tam kwiaty kwitnące w różnych okresach.
Poza walorami dekoracyjnymi wiem że kora powstrzymuje rozwój chwastów co ma dla mnie znaczenie :)

Drugi teren który chcę wysypać korą to wzdłuż ogrodzenia. Obecnie rosną tam głównie róże, floksy, dyptam, irysy a dalej jest żywopłot. Problem podobny - jakie mogę mieć tam kwiaty sezonowe ? Wydaje mi się że kłącza lub cebule mają większe szanse niż nasiona kwiatów jednorocznych czy nawet wieloletnich....
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolko, przebiją się na pewno narcyze. Koło domu syna poszerzono parking zasypując pas trawnika jakąś haszą (chaszą ?) czy drobnym żużlem (około 10 cm) i corocznie przebijają się narcyze (krokusy się nie przebiły). Ale co innego kora.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolu, na pewno tulipany, które u mnie przebiły się nie tylko przez korę, ale również warstwę odpadów "poremontowych" - śmieci, drobniejszy gruz, resztki płyt g-k. Obserwacje tegoroczne: łubiny, mięta, rudbiekia, rozchodnik, dziewanna, wykiełkowały samosiejki nagietków, aksamitek i kosmosa onętka.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wielkie dzięki :)
Tulipany i narcyze mi wystarczą, ale zależałoby mi też na hostach bo mam ich dużo a będą atrakcyjnie wyglądały już po przekwitnięciu narcyzów i tulipanów..... No i te lilie.... Ale chyba im się nie uda :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”