Śliwa - cięcie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lut 2008, o 11:35
Śliwa - cięcie
Witam mam pytanie. Posiadam 2-letnią śliwe na działce wygląda prawie jak jeden badyl a wysokości jest 1.5metra a więc jak ją przyciąć?
Wszędzie dobrze ale na działce najlepiej
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Adiku ogrodniku, jeżeli to pojedyńczy "badylek" to znaczy, że w zeszłym roku powinieneś przyciąć ja od góry o jakąś 1/3 wysokości. Już wiemy, że tego nie zrobiłeś więc zrób to w tym roku. Specjaliści mówią o przycinaniu pestkowych latem ale myślę, że wtym przypadku przytnij ją teraz, ale w suchy dzień i posmaruj ranę np. Funabenem.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lut 2008, o 11:35
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Poczekaj z przycinaniem np. do jutra a Funaben kupisz w każdym sklepie ogrodniczym, kosztuje ok. 9 - 11 zł za puszkę i starczy Ci na sezon. Myślę, że nie ma co wymyślać własnych sposobów jak są dobre środki w sprzedaży. Funaben ma substancje przeciwgrzybiczne a oprócz tego konsystencję, która po wyschnięciu zabezpiecza ranę
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
Grusze powinno się jednak przycinać ze względu na ich skłonność do wypuszczania pędów bezpośrednio z pnia, które jeśli nie zostaną obcięte potrafią narobić wiele złego. Dodatkowo trzeba drzewo utrzymać w takim stanie aby gałęzie nie były zbyt długie, gdyż jak wiadomo grusza to delikatne drzewo i pod ciężarem jej gałęzie mogą się łatwo złamać, a nawet uszkodzić pień.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam problem z młodą azjatycką śliwką.
Po posadzeniu przycięłam jej przewodnik, pięknie się rozgałęziła,zeszłego roku miała dwa owocki, a w tym roku gałęzie są dosłownie oblepione owocami,więc gałęzie powyginały się do samej ziemi.
No i tu jest dylemat: chciałabym pousuwać dolne gałęzie. Czy można, czy jej nie zaszkodzę?
Denerwuje mnie ten bałagan pod drzewem, wykosić nie można.
Z drugiej strony boję się cięcia, bo usiłowałam ukształtować węgierkę, to mi porosły gałęzie jak biczyska, owoce można policzyć na palcach jednej ręki, w tym roku będzie nieodwołalnie wycięta.
Po posadzeniu przycięłam jej przewodnik, pięknie się rozgałęziła,zeszłego roku miała dwa owocki, a w tym roku gałęzie są dosłownie oblepione owocami,więc gałęzie powyginały się do samej ziemi.
No i tu jest dylemat: chciałabym pousuwać dolne gałęzie. Czy można, czy jej nie zaszkodzę?
Denerwuje mnie ten bałagan pod drzewem, wykosić nie można.
Z drugiej strony boję się cięcia, bo usiłowałam ukształtować węgierkę, to mi porosły gałęzie jak biczyska, owoce można policzyć na palcach jednej ręki, w tym roku będzie nieodwołalnie wycięta.
Waleria
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 wrz 2008, o 21:31
Jak i kiedy przyciąć śliwy?
Na wstępie "Dzień dobry" - witam wszystkich forumowiczów ;-)
Niedawno udało mi się przejąć atrakcyjnie położoną działkę w ogródkach działkowych.
Na działce rosną mi m. in. 2 śliwy (jedna ma owoce żółte, druga niebieskie).
Śliwa o niebieskich owocach ma ok 2,5 m wysokości, natomiast o żółtych ok 7m.
Niestety nie były przycinane i są dosyć mocno zdziczałe (gęste suche gałęzie i kolce w koronie)
Nie chcę rozpoczynać mojej przygody z ogródkiem od wycinania starych drzew - tym bardziej że nie ma ich za dużo.
Mam zatem pytanie:
czy takie śliwy da się jeszcze odratować?
Jak i kiedy je ewentualnie przyciąć?
Pozdrawiam,
Kerni
Niedawno udało mi się przejąć atrakcyjnie położoną działkę w ogródkach działkowych.
Na działce rosną mi m. in. 2 śliwy (jedna ma owoce żółte, druga niebieskie).
Śliwa o niebieskich owocach ma ok 2,5 m wysokości, natomiast o żółtych ok 7m.
Niestety nie były przycinane i są dosyć mocno zdziczałe (gęste suche gałęzie i kolce w koronie)
Nie chcę rozpoczynać mojej przygody z ogródkiem od wycinania starych drzew - tym bardziej że nie ma ich za dużo.
Mam zatem pytanie:
czy takie śliwy da się jeszcze odratować?
Jak i kiedy je ewentualnie przyciąć?
Pozdrawiam,
Kerni