Datura kwitnienie
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Datura kwitnienie
Moje datury w doniczkach nie kwitną. Dlaczego? W zeszłym roku miały bardzo dużo kwiatów.
Jak zmusić je do kwitnienia?
Jak zmusić je do kwitnienia?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Datura jest bardzo żarłoczna rośliną.
Nie wiem czy przesadzałaś ja tej wiosny do nowej bogatej w ziemi ,
a może nadal rośnie w tej wyjałowionej więc tym bardziej potrzebuje dużo odżywek.
Nawet jej przesadzenie nie gwarantuje obfitego kwitnienia,trzeba ja niestety często dokarmiać.
Teraz kiedy już zaczęła kwitnąć co 3-4 dni musisz dostarczać jej nawozu bogatego w
fosfor ,który wspomaga rośliny w zawiązywanie kwiatów .
Możesz stosować nawóz specjalistyczny granulowany lub w płynie do datur ale również może to być inny do roślin kwitnących.
Bazowanie wyłącznie na azofosce czy polifosce nie zapewni daturze wymaganych składników odżywczych i musi sie to kończyć albo brakiem kwitnienia albo innymi oznakami niedomagania.
Daturze należy również dostarczać "olbrzymich " ilości wody ...
2 letni krzew potrzebuje jej ok.10-15 litrów dziennie co oznacza niejednokrotnie minimum dwukrotne jej podlewanie w ciągu dnia.
Przypuszczam,że Twojej daturze brakuje po prostu mikro- i makroelementów.
Pozdrawiam

Nie wiem czy przesadzałaś ja tej wiosny do nowej bogatej w ziemi ,
a może nadal rośnie w tej wyjałowionej więc tym bardziej potrzebuje dużo odżywek.
Nawet jej przesadzenie nie gwarantuje obfitego kwitnienia,trzeba ja niestety często dokarmiać.
Teraz kiedy już zaczęła kwitnąć co 3-4 dni musisz dostarczać jej nawozu bogatego w
fosfor ,który wspomaga rośliny w zawiązywanie kwiatów .
Możesz stosować nawóz specjalistyczny granulowany lub w płynie do datur ale również może to być inny do roślin kwitnących.
Bazowanie wyłącznie na azofosce czy polifosce nie zapewni daturze wymaganych składników odżywczych i musi sie to kończyć albo brakiem kwitnienia albo innymi oznakami niedomagania.
Daturze należy również dostarczać "olbrzymich " ilości wody ...
2 letni krzew potrzebuje jej ok.10-15 litrów dziennie co oznacza niejednokrotnie minimum dwukrotne jej podlewanie w ciągu dnia.
Przypuszczam,że Twojej daturze brakuje po prostu mikro- i makroelementów.
Pozdrawiam

Dlaczego datura mi nie kwitnie? Pomocy!!!
Moja datura była przesadzona w zeszłym roku do nowej ziemi. Na jesień miała 3 kwiatki , które nie zdążyły się rozwinąć. Nawoże ją 2 razy w tygodniu nawozem do datur. Podlewam ją codziennie 10 litrów. Stoi w pełnym słońcu w zaciszu. Jest już połowa lipca a ona nadal nie ma pąków. Licze na wasza pomoc. Dołączam zdjęcia moich 2 drzewek bo żadne nie chce kwitnąć!!!