Nawóz zielony

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Nawóz zielony

Post »

Czy teraz mogę wysiać nawóz zielony? Jeśli tak, to jaki najlepiej? Po jakim czasie można go już przekopać? Chodzi o teren przeznaczony na trawnik, który odchwaściłam i przekopałam, ale nie mogę jeszcze posiać trawy, bo część terenu zajmują materiały budowlane. Potrwa to jeszcze jakieś 3-5 tygodni, a nie chcę zostawiać "gołej" gleby, która z pewnością zaraz zarośnie chwastami.
Pozdrawiam, Marta
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Kontakt:

Post »

Oczywiście przeczytałam najpierw tematy wyszukane na forum, chciałam się tylko upewnić czy pora wysiewu ma jakieś znaczenie, czy np powinno sie nawóz zielony wysiewać tylko jesienią. Dzięki zwłaszcza za drugi link, tam jest sporo na ten temat :D
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mam jeszcze jedno małe pytanko, wybaczcie.
Jak szybko po przekopaniu nawozu zielonego można sadzić i siać rośliny? Czy dobrze zrozumiałam, że mogę np. teraz posiac nawóz, skosić i przekopać za ok 3 miesiące i jeszcze w tym sezonie sadzić rośliny, czy siać trawę? Taka jestem niecierpliwa...
A zastanawiam się nad Facelią, taki znalazłam opis:

Roślina roczna, uprawiana jako miododajne "pastwisko pszczele" (siew w IV) lub jako nawóz zielony (siew - pocz.IX) ktory tlumi chwasty i poprawia strukture gleby. Nie ma wymagań glebowych, wytrzymala na okresowe susze, dobrze znosi przymrozki. Jest idealnym nawozem zielonym - może być wysiewana 2-3 razy po sobie w ciągu jednego okresu wegetacyjnego. Szczególnie polecana na lekkie gleby piaszczyste, pod rośliny kapustne, ponieważ zapobiega przenoszeniu chorób kapustnych.

Kwitnie obficie - kwiaty niebieskie lub niebiesko - fioletowe - jako dodatkowy walor ozdobny

Okres od siewu do początku użytkowania - ok. 40-50 dni. Można rośline użytkować, gdy ma wysokość ok. 30 cm.
Pozdrawiam, Marta
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

martaw pisze:Mam jeszcze jedno małe pytanko, wybaczcie.
Jak szybko po przekopaniu nawozu zielonego można sadzić i siać rośliny? ...
Po przekopaniu i zgrabieniu wskazane jest odczekać 2 - 3 dni by ziemia osiadła i można wysiewać lub sadzić rośliny.
Nic sie jednak nie stanie ja zrobisz to tego samego lub następnego dnia.
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”