Nawóz zielony
- martaw
- 200p
- Od: 20 wrz 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nawóz zielony
Czy teraz mogę wysiać nawóz zielony? Jeśli tak, to jaki najlepiej? Po jakim czasie można go już przekopać? Chodzi o teren przeznaczony na trawnik, który odchwaściłam i przekopałam, ale nie mogę jeszcze posiać trawy, bo część terenu zajmują materiały budowlane. Potrwa to jeszcze jakieś 3-5 tygodni, a nie chcę zostawiać "gołej" gleby, która z pewnością zaraz zarośnie chwastami.
Pozdrawiam, Marta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeczytaj te tematy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3z+zielony http://podszarotka.republika.pl/index1. ... elony.html
Pozdrawiam Andrzej.
- martaw
- 200p
- Od: 20 wrz 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mam jeszcze jedno małe pytanko, wybaczcie.
Jak szybko po przekopaniu nawozu zielonego można sadzić i siać rośliny? Czy dobrze zrozumiałam, że mogę np. teraz posiac nawóz, skosić i przekopać za ok 3 miesiące i jeszcze w tym sezonie sadzić rośliny, czy siać trawę? Taka jestem niecierpliwa...
A zastanawiam się nad Facelią, taki znalazłam opis:
Roślina roczna, uprawiana jako miododajne "pastwisko pszczele" (siew w IV) lub jako nawóz zielony (siew - pocz.IX) ktory tlumi chwasty i poprawia strukture gleby. Nie ma wymagań glebowych, wytrzymala na okresowe susze, dobrze znosi przymrozki. Jest idealnym nawozem zielonym - może być wysiewana 2-3 razy po sobie w ciągu jednego okresu wegetacyjnego. Szczególnie polecana na lekkie gleby piaszczyste, pod rośliny kapustne, ponieważ zapobiega przenoszeniu chorób kapustnych.
Kwitnie obficie - kwiaty niebieskie lub niebiesko - fioletowe - jako dodatkowy walor ozdobny
Okres od siewu do początku użytkowania - ok. 40-50 dni. Można rośline użytkować, gdy ma wysokość ok. 30 cm.
Jak szybko po przekopaniu nawozu zielonego można sadzić i siać rośliny? Czy dobrze zrozumiałam, że mogę np. teraz posiac nawóz, skosić i przekopać za ok 3 miesiące i jeszcze w tym sezonie sadzić rośliny, czy siać trawę? Taka jestem niecierpliwa...
A zastanawiam się nad Facelią, taki znalazłam opis:
Roślina roczna, uprawiana jako miododajne "pastwisko pszczele" (siew w IV) lub jako nawóz zielony (siew - pocz.IX) ktory tlumi chwasty i poprawia strukture gleby. Nie ma wymagań glebowych, wytrzymala na okresowe susze, dobrze znosi przymrozki. Jest idealnym nawozem zielonym - może być wysiewana 2-3 razy po sobie w ciągu jednego okresu wegetacyjnego. Szczególnie polecana na lekkie gleby piaszczyste, pod rośliny kapustne, ponieważ zapobiega przenoszeniu chorób kapustnych.
Kwitnie obficie - kwiaty niebieskie lub niebiesko - fioletowe - jako dodatkowy walor ozdobny
Okres od siewu do początku użytkowania - ok. 40-50 dni. Można rośline użytkować, gdy ma wysokość ok. 30 cm.
Pozdrawiam, Marta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po przekopaniu i zgrabieniu wskazane jest odczekać 2 - 3 dni by ziemia osiadła i można wysiewać lub sadzić rośliny.martaw pisze:Mam jeszcze jedno małe pytanko, wybaczcie.
Jak szybko po przekopaniu nawozu zielonego można sadzić i siać rośliny? ...
Nic sie jednak nie stanie ja zrobisz to tego samego lub następnego dnia.
Pozdrawiam Andrzej.